Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ρεθύμνης εκφράζει την ολόψυχη συμπαράστασή της στη σημερινή (26/12) Πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στους δήμους και των συμβασιούχων της καθαριότητας. Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
-Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την παράταση των συμβάσεων μέχρι 31/12/17
-Την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου
-Για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της καθαριότητας, που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με τους αγώνες τους πέτυχαν την παράταση της δουλειάς τους ως το τέλος του 2016 και στη συνέχεια, με νέα κυβερνητική τροπολογία, ως το τέλος του 2017. Κι όμως, λίγο μετά την τροπολογία αυτή, η ίδια η κυβέρνηση την αμφισβητεί, επικαλούμενη το ελεγκτικό και δήθεν συνταγματικά εμπόδια, που τάχατες δεν μπορεί να υπερβεί.
Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και των δημάρχων, όταν δεν σκάβουν το λάκκο των συμβασιούχων και δεν στρώνουν το χαλί στην αποψίλωση των υπηρεσιών, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο και φανερά ή κρυφά υποσκάπτουν την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στην στάση εργασίας. Αλλά και η δημοτική αρχή στο Ρέθυμνο, καθώς και οι παρατάξεις της μνημονιακής αντιπολίτευσης, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να στήνουν αποπροσανατολιστικά καβγαδάκια, για το συγκεκριμένο καίριο ζήτημα δεν βγάζουν τσιμουδιά.
Όλοι μαζί υπηρετούν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και το θεσμών, τα κελεύσματα των βιομηχάνων, που έχουν βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην σταθερή και με δικαιώματα δουλειά. Που επιζητούν ακόμη 100 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο. Κι αυτό γιατί ξέρουν πως όσο περισσότερο μεγαλώνει ο αριθμός των ανακυκλούμενων στην ανεργία τόσο περισσότερο θα διευκολύνονται να τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Όσο αποψιλώνονται οι υπηρεσίες καθαριότητας κι όλες οι άλλες από το σταθερό και μόνιμο προσωπικό τους τόσο πιο πολύ οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα εισχωρούν, θα ιδιωτικοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες, λεηλατώντας κυριολεκτικά τα πανάκριβα τέλη που επιβαρύνουν τους δημότες.
Λαμπρή εξαίρεση στην παραπάνω αντεργατική αντιλαϊκή ομοφωνία η άμεση κοινή δήλωση των πέντε δημάρχων που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ενώ είχαν ήδη προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων στους δήμους που διοικούν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπενθυμίζει ότι με δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού χρόνια τώρα η δημοτική αρχή αναθέτει ένα κομμάτι της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία με πανάκριβο αντίτιμο, που επιβαρύνει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα ανταποδοτικά. Δηλαδή κατευθείαν την τσέπη των δημοτών. Αυτή η τακτική ακολουθείται σε εκατοντάδες δήμους της χώρας με αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις τσέπες των δημοτών να περνούν στα θησαυροφυλάκια κάποιων επιχειρηματικών ομίλων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από τέτοιου είδους συμβάσεις και να μειωθεί δραστικά το κόστος των υπηρεσιών είναι η στελέχωσή τους με σταθερό και μόνιμο προσωπικό. Ένα παραπάνω στις σκληρές και αντίξοες συνθήκες που αντικειμενικά επικρατούν στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων.
Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.
Καλούμε τη δημοτική αρχή αλλά και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν δημόσια θέση υπεράσπισης των εργαζομένων, της υπηρεσίας και των δημοτών.
Μανουσογιάννης Μανούσος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ρεθύμνης