Είκοσι μέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του το μέτρο του δακτυλίου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου ισχύει στα χαρτιά και μόνο, ενώ η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι διάχυτος για την εικόνα που θα καταγραφεί και φέτος στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μια εικόνα που τα τελευταία χρόνια, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, είναι εικόνα αναρχίας και αταξίας, αφού σχεδόν κανένας δεν σέβεται το μέτρο.
Οδηγοί δικύκλων και ΙΧ παραβιάζουν ασύστολα και χωρίς ενδοιασμούς τις εισόδους του ιστορικού κέντρου, ενώ δεν διστάζουν να καταστρέφουν και τις ηλεκτρονικές μπάρες που είχαν τοποθετηθεί πριν τρία χρόνια προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσβαση των οχημάτων στην παλιά πόλη.
Η αλλαγή νοοτροπίας και η συμμόρφωση των οδηγών, αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών, αποτελεί ένα βασικό ζητούμενο για την εφαρμογή του μέτρου, η ισχύς του οποίου χαρακτηρίζεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της παλιάς πόλης, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Τουρίστες που κάθε καλοκαίρι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τους οδηγούς που όχι μόνο παρανόμως διέρχονται το ιστορικό κέντρο αλλά σε πολλές των περιπτώσεων κορνάρουν και αναπτύσσουν ταχύτητες θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πεζών, που δεν μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους. Συχνά μάλιστα η μη εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου αποτυπώνεται πρώτη στις λίστες παραπόνων των επισκεπτών.
Η αστυνόμευση και περιφρούρηση του δακτυλίου αποτελεί ένα δεύτερο ζητούμενο με δεδομένο μάλιστα ότι μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας η έξαρση της παραβατικότητας ήταν έντονη.
Η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών μπαρών στις βασικές εισόδους της παλιάς πόλης -Άγνωστο Στρατιώτη, πλατεία Τίτου Πετυχάκη, Βάρδα Καλλέργη και Πάνου Κορωναίου- δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού οι μπάρες γίνονται διαρκώς στόχος βανδαλιστών που επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Ήδη ο δήμος Ρεθύμνου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Μίνωα Αλεφαντινό επεξεργάζεται μια άλλη λύση που αφορά στην εγκατάσταση ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο αυτόματα θα καταγράφει τους παραβάτες επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα. Όπως ο ίδιος ανέφερε η «περίοδος χάριτος» που είχε δοθεί προκειμένου να ενημερωθούν πολίτες και επισκέπτες για το μέτρο λήγει αυτές τις ημέρες και οι μπάρες θα τεθούν σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ενώ σε συνεννόηση και με την Τροχαία θα γίνεται η αστυνόμευση της παλιάς πόλης και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες.
Ειδικότερα ο κ. Αλεφαντινός μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Οι ηλεκτρονικές μπάρες θα λειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό καθώς και να τεθούν σε λειτουργία διαρκώς οι πολίτες τις καταστρέφουν. Κάθε φορά που καταστρέφουν τις μπάρες ο δήμος πληρώνει 2.000 ευρώ για να τις επισκευάζει και αυτό γίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό και ήδη σκεφτόμαστε να τοποθετήσουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα φωτογραφίζει τα αυτοκίνητα και θα είναι συνδεδεμένο με ένα υπολογιστή, όπου θα έχουν περαστεί τα νούμερα των ΙΧ των οποίων η πρόσβαση επιτρέπεται και όσοι παρανομούν θα λαμβάνουν κατ ‘οίκον κλήσεις. Εμείς έχουμε τοποθετήσει ενημερωτικές και απαγορευτικές για την είσοδο οχημάτων πινακίδες ωστόσο οι περισσότεροι οδηγοί τις αγνοούν. Έχουμε έρθει σε επαφή και με την Τροχαία που θα αστυνομεύει το μέτρο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του».
Από την πλευρά του ο Σύλλογος Κατοίκων της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου θεωρεί την εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου άκρως απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε το ιστορικό κέντρο να είναι λειτουργικό για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Σχετικές προτάσεις μάλιστα έχει καταθέσει στον δήμο Ρεθύμνου από το 2010 στις οποίες, όπως λέει ο πρόεδρος Θωμάς Κρεβετζάκης, αναφερόταν και η τοποθέτηση του αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος που θα είναι συνδεδεμένο με τις ηλεκτρονικές μπάρες για να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι παραβάτες.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κρεβετζάκης τόνισε: «Εμείς επανειλημμένως εδώ και έξι χρόνια έχουμε καταθέσει προτάσεις για τον δακτύλιο. Θέλουμε την εφαρμογή του μέτρου όλο τον χρόνο με μικρότερη ισχύ τον χειμώνα. Έχουμε πολλές φορές ζητήσει από τον δήμο περιμετρικές θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους της παλιάς πόλης που δικαιούνται και σε κάποιες περιπτώσεις κατοίκων με κινητικά προβλήματα ζητούμε αριθμημένες θέσεις. Σαν σύλλογος είμαστε υπέρ των ηλεκτρονικών μπαρών αν και θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα συστήματα όπως αυτό της αυτόματης καταγραφής των οχημάτων που εισέρχονται στον δακτύλιο και αν δεν είναι στη λίστα των δικαιούχων αυτομάτως να καταγράφεται η ποινή. Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί στον δήμο εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι να υπάρχει αστυνόμευση συστηματική και ουσιαστική συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου. Αυτό θεωρούμε ότι θα έλυνε το θέμα, αρκεί η αστυνόμευση να ήταν σταθερή. Επίσης πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και από τα ξενοδοχεία ότι στο ιστορικό κέντρο της πόλης, υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας αλλά και μια πολύ καλύτερη σήμανση, η οποία είτε σε κάποια σημεία έχει καταστραφεί, είτε δεν είναι ορατή».
Παράλληλα ο κ. Κρεβετζάκης τόνισε ότι ο Σύλλογος Κατοίκων παλιάς πόλης τάσσεται κατά της πρότασης της κανονιστικής για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και θα καταθέσει σειρά προτάσεων που θα αφορούν τη γενικότερη λειτουργία του ιστορικού κέντρου, καλώντας την επιτροπή διαβούλευσης του δήμου να ασχοληθεί με το θέμα. Ειδικότερα μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Εμείς είμαστε κατά της πρότασης της κανονιστικής για τις καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων και θα ζητήσουμε να συγκληθεί η επιτροπή διαβούλευσης ώστε να γίνει μια ευρεία συζήτηση με προτάσεις για τη λειτουργία της παλιάς πόλης με προοπτική δεκαετίας».
Από τις 11 π.μ. έως τις 6:00 απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων στην παλιά πόλη
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο του δακτυλίου ισχύει από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και απαγορεύει την είσοδο στην παλιά πόλη από τις 11 το πρωί έως τις 6.00 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, ενώ η τροφοδοσία των καταστημάτων επιτρέπεται μέχρι και τη 1 το μεσημέρι.
Όπως έχει ανακοινώσει ο δήμος όσοι από τους συμπολίτες διαθέτουν κάρτα εισόδου στον δακτύλιο από το προηγούμενο έτος (2015), θα χρησιμοποιήσουν την ίδια, δεν θα χρειαστεί δηλαδή να ζητήσουν την έκδοση νέας.
Όσοι δεν διαθέτουν κάρτα αλλά είναι δικαιούχοι κι επιθυμούν ν’ αποκτήσουν, μπορούν ν’ απευθυνθούν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, στην κα Ιουλία Ζαχαριά, τηλ: 28310 40002 (ώρες λειτουργίας υπηρεσίας) προκειμένου να ενημερωθούν για την προβλεπόμενη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Επισημαίνεται ότι, με την εν λόγω κάρτα, επιτρέπεται ΜΟΝΟΝ η διέλευση και η προσωρινή στάση των δικαιούχων στο ιστορικό κέντρο και ΟΧΙ η στάθμευση.