Τις δυνατότητες που δίδονται επαγγελματικά στους απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων, τις ομάδες που περιλαμβάνονται στα επαγγελματικά λύκεια που λειτουργούν στον νομό (1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, Εσπερινό ΕΠΑΛ και ΕΠΑΛ Γαράζου) αλλά και τις όποιες διαφορές των επαγγελματικών από τα γενικά λύκεια ανέλυσαν χθες οι εκπαιδευτικοί του ΚΕΣΥΠ στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Ημέρα προσανατολισμού για την επαγγελματική εκπαίδευση».
Μια ημερίδα που ουσιαστικά είχε στόχο την ενημέρωση αλλά και την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας στους μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Επαγγελματικό λύκειο.
Η κ. Ελένη Ζωγραφίδου μίλησε για τους λόγους για τους οποίους κανείς μπορεί να επιλέξει το Επαγγελματικό λύκειο. Ξεκαθάρισε πως το απολυτήριο του Επαγγελματικού λυκείου ισοδυναμεί με αυτό του γενικού και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επαγγελματικές προοπτικές που δίνονται με το απολυτήριο αλλά και στη δυνατότητα των μαθητών να εισαχθούν σε ΤΕΙ ή και ΑΕΙ της επιλογής τους.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Επαγγελματικό λύκειο δίδει απολυτήριο λυκείου ακριβώς ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού λυκείου. Αυτό στο οποίο διαφέρει, είναι ότι ενώ το Γενικό λύκειο προσφέρει περισσότερο θεωρητική εκπαίδευση και παιδεία, το ΕΠΑΛ έχει σαν στόχο εκτός από τις τυπικές γνώσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή μαθήματα γενικής παιδείας, να αποκτήσουν και ευρύτερες τεχνολογικές γνώσεις σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Εδώ έχουμε τις γνώσεις στην πράξη και τα εργαστήρια, αυτά είναι η μεγάλη διαφορά του ΕΠΑΛ από το Γενικό λύκειο. Τονίζουμε κάτι -η αλλαγή του λυκείου μπορεί να γίνει όχι μόνο στο τέλος της Γ’ γυμνασίου αλλά και στο τέλος της Α’ λυκείου. Δηλαδή ακόμα και αν τα παιδιά αποφασίσουν να πάνε πρώτη λυκείου σε Γενικό λύκειο, στη συνέχεια μπορούν εφόσον το επιθυμούν να εγγραφούν στη Β’ λυκείου του ΕΠΑΛ ενώ αντίστοιχα αν γραφτούν στην Α’ λυκείου του ΕΠΑΛ μπορούν στη Β’ να πάνε σε Γενικό λύκειο. Υπάρχει επίσης το Εσπερινό ΕΠΑΛ που είναι για παιδιά άνω των 18 ετών και για εργαζόμενους καθώς και το ΕΠΑΛ Γαράζου. Μετά τις σπουδές στο ΕΠΑΛ με τις ενδοσχολικές εξετάσεις εκτός του απολυτηρίου του λυκείου παραλαμβάνουν και το πτυχίο ειδικότητας με το οποίο μπορούν να δώσουν εξετάσεις για να παραλάβουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ή να εγγραφούν απευθείας ως επαγγελματίες. Με το πτυχίο ειδίκευσης γίνονται επαγγελματίες, ενώ με το απολυτήριο του ΕΠΑΛ μπορούν να απαντήσουν σε προκηρύξεις σαν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, π.χ. για λιμενικό σώμα, ειδικούς φρουρούς ή για οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΕΣΠ ή να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Όσα παιδιά εκτός από ενδοσχολικές εξετάσεις θέλουν να δώσουν και πανελλαδικές εξετάσεις έχουν δυο τρόπους εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ο ένας είναι να μπουν στα ΤΕΙ ή στις σχολές υπαξιωματικών. Εκεί θα δώσουν τέσσερα μαθήματα όπως τα παιδιά του ΓΕΛ -όμως τα μαθήματα εκτός από τη γενική παιδεία που είναι τα μαθηματικά 1 και έκθεση, εξετάζονται και τα δυο μαθήματα ειδικότητας τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στα μόρια που θα βγάλουν και τα οποία είναι τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ, στα ΑΣΠΑΙΤΕ για να γίνουν καθηγητές στα ΕΠΑΛ, στις σχολές υπαξιωματικών του στρατού, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ή στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομίας. Ο δεύτερος τρόπος είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ όπως γίνεται στα γενικά λύκεια. Δεν γνωρίζουμε όμως κάτι παραπάνω γιατί με βάση τον νόμο για το νέο λύκειο έλεγε ότι αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό μας κάνει να υποθέτουμε ότι τον ένα χρόνο θα τελειώσετε το ΕΠΑΛ και μετά τον επόμενο χρόνο, αφού παρακολουθήσετε προπαρασκευαστική τάξη θα μπορέσετε να δώσετε πανελλαδικές με τους ίδιους όρους του γενικού λυκείου».
Η κ. Ζωγραφίδου επέστησε την προσοχή των μαθητών σε ότι αφορά την αναζήτηση σπουδών και επαγγελμάτων λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να προσπαθήσετε να γνωρίσετε καλυτέρα τον εαυτό σας, να δείτε με τι σας αρέσει να ασχολείστε, τι σας αρέσει να διαβάζετε, σε τι περιβάλλον θέλετε να εργάζεστε. Το δεύτερο βήμα είναι να αναζητήσετε πληροφορίες, είτε μέσω των καθηγητών σας, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε μέσω του ΚΕΣΥΠ. Επίσης με πρόσωπα που εμπιστεύεστε από την οικογένεια σας ή με επαγγελματίες του κλάδου. Θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην κολλάτε ποτέ σε ένα επάγγελμα και να μην επηρεάζεστε από τη γνώμη οποιουδήποτε. Τους ακούτε όλους και παίρνετε εσείς την τελική απόφαση».
Στην ίδια εκδήλωση έγινε αναλυτική παρουσίαση των ομάδων προσανατολισμών που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ.
Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων, το ΚΕΣΥΠ, το Εργαστηριακό Κέντρο και τα Επαγγελματικά Λύκεια του νομού.