Ο Παγκρήτιος Λαογραφικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τον Δήμο Φαιστού και τους Φορείς του Ζαρού διοργανώνουν τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κουζίνας, στον Ζαρό Ηρακλείου, το τριήμερο 25, 26 και 27 Μαρτίου 2016.
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης διαγωνισμού μαγειρικής σε παγκρήτιο επίπεδο που οι συμμετέχοντες θα παρασκευάσουν τις γευστικές τους δημιουργίες στην αρχέγονη παραστιά+ και σε ξυλόσομπα.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
• Γυναίκες και άντρες από όλο τον κόσμο
• Επαγγελματίες σέφ και μάγειρες
• Επαγγελματίες ζαχαροπλάστες
• Περιοχές και χώρες
• Μαθητές Σχολών
• Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες
• Παιδιά
• Εστιατόρια
• Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί
• ΚΑΠΗ
Αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στον Δήμου Φαιστού 28923 40 203 – 272 ή μέσω ηλεκτρονικής διεύθυνση στο www.zaros.org – www.carving.gr ή στο Φαξ 2894 500 510.
Πληροφορίες: 6945313523 -Δαμιανάκης Γεώργιος.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 25 Μαρτίου:
12:30 Έναρξη εκδηλώσεων- Αγιασμός και χαιρετισμοί επισήμων.
13:00 – 18:00 Διαγωνισμός μαγειρικής
13:00 – 14:00 Κατηγορία Α’3 Παραδοσιακά φαγητά για άντρες και γυναίκες.
13:30 – 15:00 Κατηγορία Δ’ Παραδοσιακό μενού για εστιατόρια.
14:00 – 15:00 Κατηγορία Γ’1 Καλλιτεχνικές δημιουργίες με έτοιμα ντεκόρ.
14:30 – 15:30 Κατηγορία Α’1 Παραδοσιακά φαγητά για επαγγελματίες σεφ και μάγειρες.
16:00 – 17:30 Κατηγορία Β’3 Παραδοσιακά γλυκά για άντρες και γυναίκες.
13:00 – 14:30 Κρητικά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη Νίκου Μανιουδή -Χορευτικά από την ομάδα του χοροδιδασκάλου Ζαχαριουδάκη Γιάννη.
13:00 – 17:30 Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων: Αρτοποιός-«Καζανάρης» (παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς- Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.ά.
13:00-17:30 Δραστηριότητες με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»- Παίζοντας προβάλλουμε και διατηρούμε την παράδοση.
• Μαγειρική πρόκληση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»
• Παρασκευή πίτας και ψωμιού
• Ζωγραφική Μινωικών αγγείων
13:00 – 17:30 Παρουσίαση του βιβλίου του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου «Μανιτάρια της Κρήτης» και σεμινάριο για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη.
13:00 – 17:30 Παρουσίαση παρασκευής ανατολίτικων γλυκών: Ο Chef Patisserie και ιδιοκτήτης του Abuzer Baklava, κ. Abuzer Tzan, θα παρασκευάσει ανατολίτικα γλυκά όπως: καζάν ντιπί, σεκέρ παρέ, κιουνεφέ, χανούμ μπουρέκ, κ.ά.
13:00 – 17:30 Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων για να μας μυήσουν στις πολλές και άγνωστες ιδιότητες και ικανότητες των βοτάνων και των φρούτων.
13:00 – 17:30 Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο: Ορθή χρήση των δρογών από τις πιο απλές παρασκευές ως την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών καλλυντικών, κηραλοιφών, διαλυμάτων, βαμμάτων, αρωματικών και φαρμακευτικών οίνων, κ.ά.
13:00 – 14:00 Θέμα: «Μαρμελάδες και γλυκά με βάση την ελιά» από τον Chef Patisserie, κ. Μανόλη Βλαχάκη.
14:00 – 15:00 Θέμα: «Μπισκότα και κέικ». Συνταγές και μέθοδοι από την Chef Patisserie, κ. Ζαχαρούλα Εργαζάκη.
15:00 – 16:00 Θέμα: «Κρητική κουζίνα με ΠΟΠ προϊόντα και σωστή χρήση αυτών» από τον Executive Chef, κ. Ανέστη Διομήδη.
16:00 – 17:00 Θέμα: «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Ρεθύμνου » από τους Executive Chef, κ.Μανώλη και Γιώργο Πελεκό.
17:00 – 18:00 Θέμα: «Κρύα κουζίνα, σκάλισμα – ντεκόρ» από την Executive Chef, και Πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων – Ζαχαροπλαστών Ν. Ηρακλείου, κ. Ειρήνη Χανιωτάκη.
18:30 Βεγγέρα:
Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της Κρήτης από το συγκρότημα των τοπικών καλλιτεχνών Βαγγέλη και Μανώλη Σταματάκη.
Χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού.
Σάββατο 26 Μαρτίου: «Η ελιά στο πέρασμα των αιώνων»
10:00 – 17:30 Διαγωνισμός μαγειρικής
10:00 – 11:00 Κατηγορία Α΄2 Παραδοσιακά φαγητά για μαθητές σχολών.
11:00 – 12:30 Κατηγορία Α΄5 Παραδοσιακά φαγητά για παιδιά.
11:00 – 12:30 Κατηγορία Β΄5 Παραδοσιακά γλυκά για παιδιά.
10:30 – 17:30 Κατηγορία Ε΄ Παραδοσιακά εδέσματα περιοχών και χωρών, για ομάδες.
15:00 – 17:00 Κατηγορία Γ΄2 Καλλιτεχνικές Δημιουργίες.
13:00 – 14:00 Κατηγορία Ζ΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες και γυναίκες.
14:00 – 15:00 Κατηγορία Β΄2 Παραδοσιακά γλυκά για μαθητές σχολών.
15:00 – 16:00 Κατηγορία Η΄2 Παραδοσιακά φαγητά με μανιτάρια για άντρες και γυναίκες.
11:00 – 17:30 Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων: Αρτοποιός-«Καζανάρης» (παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος- Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς- Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.ά.
11:00-17:30 Δραστηριότητες με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις».
11:00 – 12:30 Μουσικά ακούσματα και χορευτικά από τον Σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης, το Σύλλογο Ποντίων Χανίων Ρωμανία και το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών της Πάφου Κύπρου.
13:00 – 17:00 Παρουσίαση για τα μανιτάρια της περιοχής μας από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη.
11:00 – 17:30 Παρουσίαση παρασκευής ανατολίτικων γλυκών
11:00 – 17:30 Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων
13:00 – 14:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Νίκου Φλαμουράκη και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού.
11:00 – 17:30 Παρουσίαση από τον ερευνητή, συγγραφέα και μελετητή των ελληνικών, κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο.
11:00 – 12:00 Θέμα: «Χειροποίητο φύλλο».
12:00 – 13:00 Θέμα: «Δημιουργώντας έργα από ζαχαρόπαστα – Γαρνιτούρες από ζαχαρόπαστα σε Cupcakes και μπισκότα και δημιουργίες γλυκών με βάση την στέβια».
13:00 – 14:00 Θέμα: «Αγιορείτικη μοναστηριακή κουζίνα».
15:00 – 16:00 Θέμα: «Ζυμαρικά με ελαιόλαδο».
16:00 – 17:00 Θέμα: «Σύγχρονη μαγειρική με ελαιόλαδο».
17:00 – 18:00 Θέμα: «Γαλλική γαστρονομική τέχνη σε μοντέρνα δημιουργική κουζίνα».
14:00 – 15:00 Ομιλίες – Πνευματικό Κέντρο Ζαρού.
*Θέμα: «Η διατροφή των Κρητών από την αρχαιότητα έως σήμερα» από τον Ομότιμο Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνη Καφάτο.
*Θέμα: «Η σημασία της τροφής για τους χριστιανούς» από το θεολόγο, φιλόλογο και υπ. Διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κουτεντάκη Αντώνη.
19:00 Βεγγέρα:
Μουσικές Γεύσεις Ελλάδας: Σύλλογος Θρακιωτών Κρήτης- Μουσικό σχήμα με χαρακτηριστικά όργανα της Ελλάδας. Κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρα, καβάλι, ούτι, κιθάρα, νταούλι, νταϊρές και τουμπερλέκι στα χέρια των Βαγγέλη Παπαναστασίου, Θεοδόση Αμπατζιάννη, Γιώργου Λυμπερίδη και Κωνσταντίνου Γεωργιάδη.
Χορευτικά από την ομάδα τού Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης.
Μουσικά ακούσματα και χοροί από τον Πόντο -Σύλλογος Ποντίων Χανίων Ρωμανία.
Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα και χοροί από την Κύπρο -Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών από την Πάφο.
Κυριακή 27 Μαρτίου
10:00 – 16:30 Διαγωνισμός μαγειρικής
11:00 – 16:00: Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων: Αρτοποιός- «Καζανάρης» (παραγωγός ρακής)-Τυροκόμος-Τσαγκάρης-Υφάντρα-Οργανοποιός-Μπαρμπέρης-Χαλκιάς-Ράφτης-Αγγειοπλάστης-Ξυλογλύπτης-Μυλωνάς, κ.ά.
11:00-16:00 Δραστηριότητες με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις»: Παίζοντας προβάλλουμε και διατηρούμε την παράδοση, Μαγειρική πρόκληση με την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις», Παρασκευή Πίτας και Ψωμιού, Ζωγραφική Μινωικών αγγείων.
13:00 – 14:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του τοπικού καλλιτέχνη Νίκου Μανιουδάκη και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
11:00 – 16:00 Παρουσίαση παρασκευής ανατολίτικων γλυκών
11:00 – 16:00 Παρουσίαση του Βοτανικού Κήπου Χανίων
11:00 – 16:00 Παρουσίαση των ελληνικών κυρίως, φυτών και της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής, κ. Καλλιμάνη Δημήτριο, Εργαστήριο παρασκευής οίνων και αποσταγμάτων και ελεύθερη δοκιμή ή/και συμμετοχή του κοινού.
10:00 – 16:30 Παρασκευή της μεγαλύτερης μενούζας
10:00 – 16:00 Σεμινάρια
10:00 – 11:00 Θέμα: «Ντεκόρ καραμέλας». Μέθοδοι για την παρασκευή καραμέλας
11:00 – 12:00 Θέμα: «Κρητική δημιουργική κουζίνα με άρωμα Χανίων»
12:00 – 13:00 Θέμα: «Μαγειρική γαστρονομία από Μακεδονία»
13:00 – 14:00 Θέμα: «Σύγχρονη δημιουργική κουζίνα»
14:00 – 15:00 Θέμα: «Γεμιστά Σοκολατάκια και Ντεκόρ – Πλαστική σοκολάτας»
15:00 – 16:00 Θέμα: «Σύγχρονη κρητική δημιουργική κουζίνα»
16:00 – 17:00 Ομιλίες- Πνευματικό Κέντρο Ζαρού
*Θέμα: «Αγιορείτικα κρασιά» από τον οινοποιό και αρχιμάγειρα Μοναχό π. Επιφάνιο Αγιορείτη.
*Θέμα: «Από το αμπέλι στο ποτήρι. Τα βασικά βήματα για την παραγωγή ενός καλού Κρητικού κρασιού» με ομιλητές τον ομότιμο Καθηγητή Αμπελουργίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Γιάννη Φυσαράκη και τον ομότιμο Καθηγητή Οινολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Δημήτρη Λυδάκη.
16:00 – 17:30 Παραδοσιακά μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα ΕΡΑΝ και χορευτικά από τα συγκροτήματα των Ζαχαριουδάκη Ιωάννη και Χαραλαμπάκη Αστρινού
17:00 Εγκαίνια του Λαογραφικού και Γεωολογικού Μουσείου Ζαρού
18:30 – 19:30 Απονομές 5ου Διεθνούς διαγωνισμού, στο ανοικτό θέατρο Ζαρού.
20:00 – 23:00 Συναυλία.