Συχνά χρειαζόμαστε μια νότα αισιοδοξίας… Κάτι που θα μας δώσει ανάσες να συνεχίσουμε. Μια γέφυρα που θα μας περάσει απέναντι, εκεί όπου δεν θα αισθανόμαστε μόνοι… Στην όχθη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Εκεί που η εθνική μοναξιά δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει, μιας και συναντά στην πράξη -και όχι στα εύκολα τα λόγια- γνήσια φιλελληνικά αισθήματα και μια επιτυχημένη προσπάθεια πολιτιστικής προβολής της χώρας μας στην καρδιά της Ε.Ε. σε συνδυασμό με ένα ουσιαστικό φιλανθρωπικό έργο.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στη Φολέγανδρο -αγαπημένο μου προορισμό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια- γνώρισα τον Βέλγο κ. Jimmy Jamar (Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο). Ο Jimmy Jamar περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές εδώ και τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και τη Φολέγανδρο). Ένα Αυγουστιάτικο πρωινό του ζήτησα να μου μιλήσει για την πολιτιστική προβολή της Ελλάδας στο Βέλγιο και τη φιλανθρωπική διάσταση και χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος, ως ο εμπνευστής και επικεφαλής ενός επιτυχημένου project με την ονομασία 12 Hours for Greece.
Ήταν -μου διηγείται- Πάσχα του 1969, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να κάνουν μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο. Πέρασαν από τη Βενετία στο Κατάκολο… Ο ίδιος σε ηλικία 16 ετών κι όμως θυμάται μέχρι σήμερα τη μυρωδιά από τις πορτοκαλιές, τον υπέροχο καιρό και τη μουσική που έπαιζε η ορχήστρα… «Εδώ είναι η χώρα μου!», σκέφτηκε. Έτσι με κάθε ευκαιρία τα επόμενα χρόνια βρισκόταν στην Ελλάδα… Αργότερα μάλιστα ως στέλεχος της Κομισιόν σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη σύνδεση εταιριών, την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πολιτών επισκεπτόταν την αγαπημένη του Ελλάδα αρκετά συχνά. Παντρεύτηκε μάλιστα Ελληνίδα με καταγωγή από τη Χίο, που μπορεί να μην έζησε στην Ελλάδα, αφού όσα μέλη της οικογένειας της επέζησαν στη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους εγκαταστάθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο ίδιος πάντως δεν θεωρεί τυχαίο το ότι παντρεύτηκε με Ελληνίδα!
Και η κουβέντα μας φτάνει σιγά σιγά στα χρόνια της πολυεπίπεδης κρίσης… Τον χειμώνα του 2011 -αρχές του 2012- όταν στα διεθνή ΜΜΕ κυριαρχούσαν οι πλέον αρνητικές κριτικές όχι μόνο για τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και για τον ελληνικό λαό (λ.χ. το εξώφυλλο του Spiegel με την Αφροδίτη της Μήλου ή άρθρα που έκαναν λόγο ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να πουλήσει κάποια νησιά!), γεννήθηκε η ιδέα του 12 Ώρες για την Ελλάδα (12 Hours for Greece). Στόχος ήταν να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονταν οι άνθρωποι αυτοί για την Ελλάδα – για τον ελληνικό λαό…
Θέλησε, λοιπόν, με αυτή την πρωτοβουλία να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να σπάσει στερεότυπα που κυριαρχούσαν στην καρδιά της ΕΕ για τον ελληνικό λαό. Το project «12 Hours for Greece» προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό εκτός συνόρων, όμως κατά βάση είναι μια φιλανθρωπική εκδήλωση.
Πέρυσι τα έσοδα (11.393 €) που συγκέντρωσε ο φιλέλληνας Jimmy Jamar με τη δράση του «12 Ώρες για την Ελλάδα» δόθηκαν στο International Foundation for Greece, το οποίο με τη σειρά του τα διέθεσε για την θέρμανση 11 σχολείων σε ακριτικές περιοχές (Έβρος – Ξάνθη – Δράμα). Το IFG ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη, με στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου στήριξης των ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Το ίδρυμα αρχικά στοχεύει στην αγορά ειδικού ιατρικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και οχημάτων ταχείας ανταπόκρισης, καθώς και στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για σχολεία και ευαγή ιδρύματα.
Τα έτη 2012 και 2013 τα χρήματα που συγκέντρωσε με τη φιλανθρωπική του δράση το 12 Hours for Greece δόθηκαν στο «Χαμόγελο του παιδιού», στους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», στο «Make A Wish Greece» και στην «Ελληνική εταιρία προστασίας παιδιών με ειδικές ανάγκες» (ΕΛΕΠΑΠ).
Τι περιλαμβάνουν όμως οι πολιτιστικές δράσεις του 12 Hours for Greece μέσω των οποίων συγκεντρώνονται τα χρηματικά ποσά που στη συνέχεια διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς;
Φέτος (27/10/2015) είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Jamar στο Halles de Schaerbeeck στις Βρυξέλλες: Concert με το «Cafe Aman» του Κώστα Φέρρη, με τη συμμετοχή της Thesia Panayotou και special guest την διεθνούς φήμης Ελληνίδα mezzo soprano Alexandra Gravas. Ήταν μια μαγική μουσική βραδιά με ρεμπέτικα – σμυρναίικα τραγούδια. Ένα μουσικό ταξίδι στην ελληνική μουσική και τους κορυφαίους συνθέτες με μαγικές φωνές, υπέροχη δεκαμελή ορχήστρα, χορό και μια ζεστή ατμόσφαιρα. Οι Έλληνες των Βρυξελλών και πολλοί φίλοι της Ελλάδας ακόμα και από γειτονικές πόλεις έδωσαν δυναμικό παρόν. Είναι μεγάλη ευτυχία να έχει κάποιος την τύχη να ακούσει Live την Alexandra Gravas! Μια θεϊκή φωνή!
Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις του «12 Ώρες για την Ελλάδα» είχαν διαφορετική μορφή. Ανάγνωση από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα. Κάθε επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να διαβάσει ένα απόσπασμα στη γλώσσα που ήθελε. Ανάμεσα σε αυτούς που διάβαζαν ήταν Υπουργοί, μέλη της βασιλικής οικογένειας, απλοί πολίτες, μαθητές. Έκθεση ελληνικών προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς που ποτέ μέχρι τότε δεν είχαν την ευκαιρία – δυνατότητα να εκθέσουν τα προϊόντα τους εκτός Ελλάδας. Ομιλία του ηθοποιού Γιώργου Χωραφά, συναυλία με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Διονύση Σαβόπουλο, τον πιανίστα Πέτρο Μπούρα και την Alexandra Gravas στον επιβλητικό χώρο της φιλαρμονικής στη Λιέγη.
Ο Jimmy Jamar επισημαίνει «Δουλεύω για την Ευρώπη γιατί πιστεύω στην Ευρώπη. Πιστεύω σε μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, που ακούει τους πολίτες. Ταυτόχρονα είμαι στέλεχος της Ε.Ε., είμαι και πολίτης της. Έχω ιδέες και πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει να κάνουν πράγματα και πέρα και έξω από τη δουλειά τους. Υπάρχει η έννοια της φιλανθρωπίας γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Ο λαός στην Ελλάδα είναι κουρασμένος, πολλοί υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό».
Στον Βέλγο φιλέλληνα Jimmy Jamar απονεμήθηκε πέρυσι από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής» για την αναγνώριση της προσφοράς του. Η παρασημοφόρηση έγινε από τον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες.
Όμως αξίζει να επισημάνουμε και το συγγραφικό έργο του Jimmy Jamar που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζεται με την Ελλάδα και συγκεκριμένα: «Γράμματα στο Βύρωνα, σκέψεις για την παντοτινή Ελλάδα»: μέσω λογοτεχνικών επιστολών που απευθύνει στο Λόρδο Βύρωνα σκιαγραφεί με ειλικρίνεια και συγκίνηση την κατάσταση της χώρας. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ταξιδεύει από τους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους δρόμους της Πλάκας, περνώντας από το γαλανόλευκο των ελληνικών νησιών. Ο πρόλογος του βιβλίου είναι από τον Νίκο Αλιάγα. Επίσης το «Pourquoi aimer l’ Europe …maintenant?» και το «Les larmes d’ Ulysse – Le jour ou la Grece a failli quitter l’ Europe».
Ο Jimmy Jamar δεν επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας και την προσωπική του προβολή… Όμως θεωρώ ότι την αξίζει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο «12 Hours for Greece» και φυσικά το IFG με την κυρία Ασπασία Λεβέντη.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια! Μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και μας δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα δικά μας στερεότυπα.
Αλήθεια πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση γύρω μας, αν στεκόμασταν στην ουσία των πραγμάτων; Αν δείχναμε, δηλαδή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά σε όσους το έχουν ανάγκη.
Από τα τόσα συγκινητικά που έζησα στις Βρυξέλλες κρατάω την πρόποση του φιλέλληνα Jimmy Jamar στο δείπνο που ακολούθησε μετά την εκδήλωση στο Halles. Σήκωσε το ποτήρι του και είπε: «Ας πιούμε στην Ελλάδα μας!».
Καλή συνέχεια στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του «12 Ώρες για την Ελλάδα»!
E-Mail: pgiannoulakis@yahoo.gr
Twitter:@pgiannoulakis