Μετά την ανακοίνωση των φορολογικών στοιχείων του 2014 για τους αγρότες, ο βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε και λειτουργεί η κυβέρνηση Τσίπρα ως προς τον πρωτογενή τομέα συνιστά εμπαιγμό απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που παλεύουν κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες για να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα που, με βάση τη συμφωνία οικονομικής πολιτικής που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, η φορολογία των αγροτικών εισοδημάτων προβλέπεται να αυξηθεί από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί φορολογικά στοιχεία για να πείσει ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν. Η χθεσινή προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να στρέψει την κοινωνία απέναντι στους αγρότες ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ας αφήσουν οι ιθύνοντες της κυβέρνησης τα επικοινωνιακά τερτίπια και ας έρθουν να δουν πώς πραγματικά ζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Τσίπρας όπως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν τους παραγωγούς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν το σύνολο της κοινωνίας: ως όχημα μετατροπής της αγανάκτησης σε ψήφο διαμαρτυρίας για να οδηγηθούν στην εξουσία. Για παράδειγμα, ο κ. Σταθάκης έλεγε ότι «η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά είτε είναι απούσα από τον καθημερινό αγώνα γεωργών και κτηνοτρόφων, με συνέπεια να μη διεκδικούνται αποζημιώσεις ή να μην πραγματοποιούνται δακοκτονίες, είτε θέτει πρόσθετα εμπόδια, φορολογώντας λανθασμένα». Δηλαδή η φορολόγηση με 13% είναι λάθος, ενώ το 26% αποτελεί μεταρρύθμιση; Αλήθεια, είναι σε θέση να συγκρίνει τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τη σημερινή; Τι έχει να πει για την άγρια φορολόγηση που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα; Κέρδισαν τις εκλογές με «σημαία» το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, την κατάργηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, τη μη φορολόγηση επιδοτήσεων και την κατάργηση της φορολόγησης με 13% που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Έπειτα, ακόμα και στις πρόσφατες εκλογές, μοίρασαν με ευκολία προεκλογικές υποσχέσεις για ισοδύναμα μέτρα, ενώ γνώριζαν ότι αν δεν αντιδρούσε η Νέα Δημοκρατία θα είχαν ήδη φέρει τα μέτρα προς ψήφιση. Σήμερα, και ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στη φορολογία των αγροτών, προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες ότι δεν ευθύνονται για την φορολογική τους στόχευση, ενώ την ίδια ώρα στρέφουν την κοινωνία απέναντί τους, ανακοινώνοντας φορολογικά στοιχεία για το 2014. Αλήθεια, αν το 2014 θεωρούσαν ότι έπρεπε να φορολογηθούν οι αγρότες γιατί δεν το είπαν; Γιατί δεν το προτείναν ως ισοδύναμο μέτρο για το email Χαρδουβέλη; Γιατί πολύ απλά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να γίνει κυβέρνηση η «πρώτη φορά αριστερά», και να υλοποιήσει το περίφημο «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Έτσι, για πρώτη φορά μετά το 2009 είχαμε επιβράδυνση των εξαγωγών. Για πρώτη φορά οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Για πρώτη φορά περιμένουμε 8 μήνες μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας. Για πρώτη φορά δέσμευσαν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ. Για πρώτη φορά έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες που φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ θα ισχύσει προκαταβολή φόρου 100%. Οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ θα τριπλασιαστούν, οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις θα φορολογούνται κανονικά ως εισόδημα, ενώ καταργείται το επίδομα πετρελαίου κίνησης και μειώνονται οι δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης. Τέλος, για πρώτη φορά αυξάνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος και ο Φ.Π.Α πολλών αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί τα νέα φορολογικά μέτρα κατά των αγροτών. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση. Τα μείζονα και φλέγοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων πρέπει να συζητηθούν από μηδενική βάση. Ας αντιληφθούν επιτέλους στην κυβέρνηση ότι ο πρωτογενής τομέας χρήζει προσοχής και προφύλαξης. Η φορολογική επιβάρυνση που φτάνει έως και 52% τη διετία 2016-2017, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια οι συνέπειες από την κατάργηση της μείωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και της αύξησης του κόστους των εφοδίων, θα διαλύσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική για τον πρωτογενή τομέα, θα εξαθλιώσει τους παραγωγούς και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επηρεάσουν συνολικά την ελληνική οικονομία. Οφείλουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα με έμφαση στην άρση των χρόνιων παθογενειών της πρωτογενούς παραγωγής, στην ενίσχυση της ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής και στην εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων.