Το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου συμμετείχε με επιτυχία στη Θερινή Ακαδημία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Tα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στις Σπέτσες (21-25 Οκτωβρίου) με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Wergeland και του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Ακαδημία (όπου συμμετέχουν μόνο 13 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα), εφόσον κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια. Στις Σπέτσες παραβρέθηκαν τρεις φιλόλογοι, οι Παλαμά Βασιλική (υποδιευθύντρια του σχολείου), Πιλαβά Ειρήνη και Βασάκη Μαρία, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την υλοποίηση του προγράμματος και του σχεδίου δράσης κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-16.
Το σεμινάριο διεξάγεται σε τρεις φάσεις. Η 1η φάση (30 ημέρες πριν την έναρξη της 2ης φάσης) διεξήχθη ηλεκτρονικά. Αποτέλεσε την εισαγωγή των επιλεγμένων εκπαιδευτικών στο θέμα του σεμιναρίου (βασικές έννοιες της EDC/HRE Education for democratic citizenship/Human Rights Education), μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, με τη χρήση της πλατφόρμας Share & Connect του Ευρωπαϊκού Κέντρου Wergeland.
Η δεύτερη φάση του σεμιναρίου διεξήχθη στις Σπέτσες, στις εγκαταστάσεις της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής. Επιμορφωτές και επιμορφούμενοι συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους στην εφαρμογή της EDC/HRE. Ανέλυσαν την κατάσταση που βιώνουν στο σχολείο και την κοινότητά τους και πρότειναν τρόπους πρακτικής εφαρμογής των αρχών της EDC/HRE στην περίπτωσή τους. Όλες οι δράσεις του σεμιναρίου ήταν βιωματικές κι έτσι οι εκπαιδευόμενοι ενεπλάκησαν ενεργά στη διαδικασία υλοποίησης του σεμιναρίου. Πέρα από τους επιμορφωτές παραβρέθηκε στο σεμινάριο ο κ. Μόσχος από το Συνήγορο του Παιδιού, του οποίου η εισήγηση και παρέμβαση ήταν καίρια για τους εκπαιδευομένους. Η ομάδα κάθε σχολείου, με τη βοήθεια των επιμορφωτών, θα ετοιμάσει ένα Σχέδιο Δράσης ώστε να ασχοληθεί στην πράξη με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2015-16.
Στην 3η φάση οι επιμορφούμενοι καλούνται να υλοποιήσουν στο σχολείο τους το άνω Σχέδιο Δράσης, με τη βοήθεια των επιμορφωτών και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Share & Connect. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία με τα άλλα σχολεία και τους επιμορφωτές, το διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών μέσω της πλατφόρμας.
Οι στόχοι του σεμιναρίου είναι:
• Η ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών στη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EDC/HRE).
• Η υποστήριξη των επιμορφουμένων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγράμματος EDC/HRΕ στο σχολείο τους.
• Η απόκτηση εμπειρίας, με σκοπό τη δημιουργία δικτύου πολλαπλασιαστών για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EDC/HRE).
• Η εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EDC/HRE) και η χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων του Σ.τ.Ε σε τοπικό επίπεδο.
Σκοπός της Ακαδημίας στην Ελλάδα είναι να προσφέρει επιμόρφωση αποκλειστικά σε Έλληνες εκπαιδευτικούς στον τομέα της εκπαίδευσης στη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ακαδημία στηρίζεται στην ολιστική προσέγγιση του σχολείου, αποσκοπώντας στο μετασχηματισμό του σε συμμετοχική δημοκρατική κοινότητα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, μέσω του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών από σχολεία όλων των Εκπαιδευτικών Περιφερειών της χώρας.
Από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου