Τα 75α Αρκάδια βρίσκονται προ των πυλών. Η μεγαλύτερη και ιστορικότερη αθλητική εκδήλωση του νομού είναι έτοιμη να δώσει τη σκυτάλη για 75η φορά, και τα «Ρ.Ν.», κάνουν, όπως πάντοτε, μια εκτενή αναδρομή στο παρελθόν. Μετά λοιπόν από μια πολυετή έρευνα που κάναμε, δόθηκε λύση για το πότε έγιναν τα πρώτα «Αρκάδια». Υπήρχε πρόγραμμα των «Α’ Αρκάδιων αγώνων» το 1930, αλλά και το 1933 και του 1936.
Το 1930 έγιναν αγώνες με την ευκαιρία της 100/ρίδας από την απελευθέρωση της χώρας μας και επειδή διεξήχθησαν 7 και 9 Νοεμβρίου 1930, ονομάστηκαν «Α’ Αρκάδια» (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα παρακάτω). Το 1933 έγιναν ξανά αγώνες, ωστόσο ανεπίσημοι που ονομάστηκαν «Α’ Αρκάδια».
Ο Ιωάννης Μεταξάς στις εκδηλώσεις του 1936
Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες με την επωνυμία «Αρκάδια» όμως, έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 1936 από τον Αθλητικό Όμιλο Ρεθύμνης – ΑΟΡ.
Στους παγκρήτιους αγώνες πήραν μέρος τα Σωματεία: Ο Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Κεραυνός», Τάλως Χανίων, Φωκιανός και ΑΟΡ.
Οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αβέρωφ (σημερινή Νομαρχίας).
Ο αθλητής Πισκοπάκης Ανδρέας διάβασε τον όρκο, ενώ ο πρόοδος του ΑΟΡ Μανούσος Χατζηγρηγόρης χαιρέτησε τους αθλητές των Α’ Αρκαδίων, εξ ονόματος του ΑΟΡ που οργάνωσε τους αγώνες.
Επαίνεσε τους νέους που άφησαν το καφενείο και ήρθαν να διεκδικήσουν τον κότινο της νίκης, αλλά και να τιμήσουν αυτούς που θυσιάστηκαν το 1866 στο Αρκάδι.
Στη συνέχεια με εντολή του νομάρχη Κρεβατά, που βρισκόταν στο Αρκάδι κήρυξε την έναρξη των Α’ Αρκαδίων αγώνων. Στις γιορταστικές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου για την 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος παρέστη ο πρωθυπουργός Ι. Μεταξάς που πήγε στην Μονή Αρκαδίου για την καθιερωμένη δοξολογία, από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Αθανάσιο. Στη συνέχεια βάφτισε το 10ο παιδί του Μ. Αναστασάκη από το Γαβαλοχώρι δίνοντάς του το όνομα Κωνσταντίνος-Αρκάδιος. Μετά το γεύμα επισκέφτηκε το Μουσείο της Μονής και μ’ άλογο επέστρεψε στην Αμνάτο αναχωρώντας για το Ηράκλειο.
Αποτελέσματα 1ων Αρκάδιων αγώνων 1936
Δρόμος 100 μ.: Αθ. Γερασιμόπουλος, Ευάγγ. Φραγκιαδάκης, Γεώργ. Κυδωνάκης.
Σφαιροβολία: Αλφ. Πρέβε, Γεώργ. Σηφάκης, Στυλ. Ηλιακάκης.
Άλμα εις ύψος: Ιωάν. Βότζης, Ελευθ. Χατζηαποστόλου, Αθαν. Σιμιτζής.
Ακοντισμός: Γεώργ. Λιαπάκης, Ευάγ. Κισανδράκης, Παντ. Καλαϊτζάκης.
Δρόμος 800 μ.: Ευστρ. Ζαπόντας, Αντ. Βασιλάκης, Ανδρ. Νενεδάκης.
Λιθοβολία: Γεώργ. Αποστολάκης, Ιωάν. Ανδρουλιδάκης, Εμμ. Βιζιργιάννης.
Δισκοβολία: Αλφ. Πρέβε, Ιωάν. Ανδρουλιδάκης, Αντ. Βασιλάκης.
Μήκος: Ι. Βότζης, Αθ. Γερασιμόπουλος, Εμμ. Ζακάκης.
Αρκάδιος 24 χλμ.: 1) Δ. Μαυράκης 1 ώρα 31’30” από τις Σίσες. 2) Χ. Παπουτσάκης 1 ώρα 42′, 3) Λ. Κολυβάς 1 ώρα 45′.
Οι Χανιώτες κατέκτησαν πέντε χρυσά και οι Ρεθεμνιώτες τρία χρυσά, εννέα αργυρά και οκτώ χάλκινα.