Αναβολή για τις 12 Φεβρουαρίου έλαβε η δίκη των 35 συλληφθέντων στο Μονομελές Αυτόφωρο για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον τους διώξεις για παράνομη παραμονή σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας, όχι όμως και για απρόκλητες φθορές. Οι 35 συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι, την ώρα που μαίνεται εντός και εκτός Βουλής η πολιτική αντιπαράθεση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων, υπαλλήλων του υπουργείου που είχαν κληθεί ενώ σε ότι αφορά τις φθορές, ο εισαγγελέας διέταξε να διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη του αδικήματος της φθοράς ξένης περιουσίας.
Πάνω από 800 μέλη του ΠΑΜΕ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και πραγματοποίησαν πορεία προς τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες. Παρούσα ήταν και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της η κυρία Παπαρήγα επέκρινε το διαμορφωθέν κατηγορητήριο, λέγοντας ότι «αφού δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία για φθορά στο γραφείο του υπουργού, τους πάνε στο αυτόφωρο γιατί διατάραξαν την κοινή ησυχία του υπουργού».
«Είναι σαν να λένε όταν πας στον υπουργό, να πηγαίνετε -όπως έλεγαν και επί δικτατορίας- έως τρεις και μετά να φεύγετε». Πρόσθεσε ότι εάν τα 35 μέλη του ΠΑΜΕ δικαστούν για το ζήτημα της διατάραξης κοινής ησυχίας αυτό «σημαίνει ότι θέλουν να εμποδίσουν και τα διαβήματα ακόμη στους υπουργούς».
«Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να φοβηθεί. Πρέπει να ατσαλωθεί. Ο κλήρος πέφτει στο λαό να αντιμετωπίσει τα ζητήματα», κατέληξε
Η κόντρα μεταφέρθηκε και στη Βουλή με οξύτατη αντιπαράθεση του Υπουργού Εργασίας και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης. «Δεν ήταν μια απλή κατάληψη, αλλά βιαιοπραγίες», ανέφερε για τα επεισόδια στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου, ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός, που προσήλθε, κατά δήλωσή του, στη Βουλή, προκειμένου να «καταγγείλει τα έκτροπα», κατηγόρησε όσους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στο ότι το υπουργείο Εργασίας είναι αφύλακτο, φιλειρηνικό και δεν υπάρχουν εμπόδια στο να μπει κάποιος μέσα.
«Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε κοινωνική ομάδα που να μην συζήτησα» είπε ο υπουργός, περιγράφοντας ότι, χθες το πρωί, μια ομάδα 35 ατόμων μπήκε στο κτίριο του υπουργείου, οργανώθηκε στον έβδομο όροφο και ξαφνικά εισέβαλε στο γραφείο του, παραβιάζοντας τα πάντα. «Μπήκαν μέσα ξαφνικά, χωρίς να έχουν ζητήσει να με συναντήσουν, χτυπώντας την αστυνομική μου φρουρά, σπρώχνοντας τις κοπέλες στη γραμματεία, καταστρέφοντας και αναποδογυρίζοντας δημόσια περιουσία» προσέθεσε ο κ. Βρούτσης. Σχολίασε μάλιστα και τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα με τις οποίες ζήτησε το βίντεο από την εισβολή των ΜΑΤ στο γραφείο του υπουργού, λέγοντας: «Ενημερώνω την κ. Παπαρήγα ότι δεν υπάρχει βίντεο στο υπουργείο. Χθες όμως, κατά την εισβολή των 35 ατόμων στο γραφείο μου, υπήρχε μαζί και βίντεο και φωτογράφος. Και ζητάω να κατατεθεί αυτό το υλικό στη Βουλή».
Αναρωτήθηκε δε, ο υπουργός: «Πώς αντιλαμβάνεται η κυρία Παπαρήγα, το ενδεχόμενο ομάδες που δεν συμμερίζονται τις δικές της απόψεις να πάνε στον Περισσό και να καταλάβουν το γραφείο της;».
«Εύχομαι να είναι το τελευταίο γεγονός αυτό που συνέβη χθες. Αυτό δεν ήταν απλά μια κατάληψη, αλλά ήταν βιαιοπραγίες και έκτροπα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ας αναρωτηθούμε επιτέλους αν αυτές οι βιαιοπραγίες είναι προς όφελος των εργαζομένων» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Ο υπουργός Εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο, που έφτασε να πει ότι οι συντάξεις των 300, των 400 και των 500 ευρώ είναι ρουσφετολογικές» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος αρνήθηκε ότι «έγινε έφοδος στον έβδομο όροφο του υπουργείου» και κατήγγειλε ότι ο υπουργός είχε αρνηθεί να δει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και έφυγε από το υπουργείο.
«Τους επιτέθηκε η φρουρά και ο υπουργός κάλεσε τα ΜΑΤ. Ακολούθησαν συλλήψεις, ξυλοδαρμός και ρίψη χημικών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, προσθέτοντας ότι «οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αντιμετώπισαν τη βία και σήμερα περνάνε, από το πρωί, ανάκριση ως τρομοκράτες». Ο κ. Παφίλης μίλησε για «απίστευτη σκηνοθεσία ζημιών στο υπουργείο», απέναντι σε μια «κλασική ειρηνική διαμαρτυρία». Η σκηνοθεσία δείχνει πως έγιναν μετακινήσεις για να στηθεί αυτή η απίστευτη προβοκάτσια από την πλευρά της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ, με ανακοίνωσή της, τους ισχυρισμούς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έπειτα από την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ, έγιναν από αστυνομικούς.
«Οι ισχυρισμοί ότι οι καταστροφές στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση προκλήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Ελληνική Αστυνομία διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία, σύμφωνα με τη συνταγματική της υποχρέωση. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όταν κλήθηκαν προς τούτο, αποσκοπούσε και στην προστασία της δημόσιας περιουσίας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Θ. Παφίλης είχε κάνει λόγο περί προβοκάτσιας και «άθλια προπαγάνδα» από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και της αστυνομίας, σημειώνοντας πως τα μέλη του ΠΑΜΕ ζήτησαν ειρηνικά συνάντηση με τον κ. Βρούτση, με το υπουργείο να αντιδρά καλώντας την Αστυνομία και τους αστυνομικούς να «σπάνε την πόρτα» του υπουργικού γραφείου.