Μια λογοτεχνική απόπειρα γνωριμίας του αναγνώστη με μια απ’ τις συγκλονιστικότερες μορφές των Κρητικών επαναστάσεων του 19ου αιώνα στην Κρήτη, τον Μιχάλη Κόρακα, κάνει ο Μιχάλης Τζανάκης με το βιβλίο του «Ο αιώνας του Καπετάνιου».
Δύσκολο εγχείρημα να αναβιώσουν οι αγώνες του Καπετάν-Μιχάλη Κόρακα στην Κρήτη και όχι μόνο, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος πως απ’ τα 85 χρόνια της ζωής του περίπου τα 70 αγωνίστηκε όσο λίγοι για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.
Τα κεφάλαια του βιβλίου προσπαθούν να σταθούν στην προσωπικότητα του άδολου αγωνιστή μέσα απ’ τους παρατεταμένους αγώνες του, την αυτοθυσία του σε πλήθος μαχών ή συγκρούσεων, την αναγνώρισή του από εχθρούς και φίλους, αλλά ακόμα και μέσα από την αμφισβήτηση που δέχτηκε προς το τέλος της ζωής του από τις «αδερφοσύνες» που απείλησαν το επαναστατικό κίνημα του νησιού.
Παράλληλα, στόχος του κειμένου να ζωντανέψει η ζωή στο Μεγάλο Κάστρο κατά τον 19ο αιώνα, μέσα απ’ την καθημερινότητα Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σ’ αυτήν την περίοδο η πόλη δοκιμάστηκε από πολλά και σημαντικά γεγονότα όπως ο «απερντές» του Αγριολίδη το 1828, ο τρομερός σεισμός του 1856, η αμνήστευση των οπλαρχηγών, η ανέγερση του Αγίου Μηνά και του Αγίου Τίτου, αλλά και το θαύμα του Αγίου-Προστάτη της πόλης ανήμερα του Πάσχα του 1826, η μοίρα των «καπατμάδων» και οι νεαροί που είχαν τ’ όνομα «Μηνάς» και για χρόνια θεωρούνταν τα νόθα παιδιά της πόλης.
Φιλοδοξία του συγγραφέα να έρθει σε επαφή ο αναγνώστης μ’ ένα κείμενο εύληπτο, και ευανάγνωστο, το οποίο στηρίζεται στην ιστορία, αλλά αναδεικνύει περισσότερο το ήθος του ήρωα, αλλά και τη σημασία του τόπου και του χρόνου που γέννησαν τον Πομπιανό Καπετάνιο.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πόλη του Ρεθύμνου.