«Κύριε Διευθυντά,
στην έγκριτη εφημερίδα σας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και σε δύο συνεχόμενες μέρες (την Πέμπτη 7-2-2013 και την Παρασκευή 8-2-2013), δημοσιεύτηκαν άρθρα του δημοσιογράφου κ. Βαγγέλη Συνολάκη, τα οποία με αντίστοιχους πρωτοσέλιδους πηχυαίους τίτλους: «ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ-Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο Φράγμα Ποταμών» και «ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΟΑΔΥΚ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ-Χρονική παράταση στον εργολάβο για τους ελαττωματικούς αγωγούς του Φράγματος Ποταμών», αναφέρουν το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σε τμήμα του κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού από το Φράγμα Ποταμών προς τον Κάμπο του Ρεθύμνου.
Για την πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών, σας γνωρίζουμε ότι:
-Ο κεντρικός αγωγός και τα δίκτυα διανομής από το Φράγμα Ποταμών λειτουργούν κανονικά, διοχετεύοντας νερό από το Φράγμα Ποταμών για άρδευση του Κάμπου Ρεθύμνου από το έτος 2010.
-Ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς του νερού από το Φράγμα Ποταμών προς τον Κάμπο του Ρεθύμνου έχει μήκος 16 χλμ. και το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα από την είσοδο της σήραγγας Πρασσών έως την έξοδό της και συγκεκριμένα σε μήκος 3,5 χλμ., το οποίο αποτελείται από σωλήνες υαλοπλισμένου πλαστικού (GRP-Glass Reinforced Plastic), διαμέτρου DN1000.
-Η ζημιά έγκειται στην εμφάνιση υγρών κηλίδων-δακρυσμάτων (weepings) στην εξωτερική επιφάνεια των σωλήνων, και ως εκ τούτου αυτή την στιγμή η απώλεια νερού είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη και φυσικά η σωληνογραμμή GRP δεν είναι σε αποσύνθεση και ούτε χάνονται χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού από τον ταμιευτήρα όπως αναφέρετε στα άρθρα σας.
-Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα στο τμήμα αυτό του κεντρικού αγωγού, αλλά και λόγω της δυναμικής εξέλιξης του φαινομένου στην συνέχεια, προέβη σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές και άλλες ενέργειες αποκατάστασης της ζημιάς (εντοπισμός, έλεγχος και συστηματική καταγραφή του προβλήματος δακρύσματος (weeping), ορισμός του Καθηγητή Dr. G. Nonhoff ως πραγματογνώμονα από το Πανεπιστήμιο του Aachen Γερμανίας (Fachhochschule Aachen-Department Aerospace Technology) για την εξακρίβωση των αιτιών της βλάβης των σωλήνων, με τη λήψη δειγμάτων των σωλήνων και την εξέταση τους στο διαπιστευμένο εργαστήριο για «ινοπλισμένα πλαστικά» (Laboratory for fiber reinforced plastics), πραγματογνωμοσύνη, Ειδική Διαταγή στην Ανάδοχο Κοινοπραξία για την αντικατάσταση της σωληνογραμμής GRP).
-Τα μέχρι σήμερα πορίσματα εντοπίζουν την αιτία της βλάβης σε σφάλμα κατά την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου κατασκευής στην Γερμανία, και μάλιστα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους παραγωγής.
-Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ (προμήθεια, αποξήλωση, εγκατάσταση νέων σωλήνων, κ.λπ.).
Η όλη προαναφερόμενη διαδικασία (διοικητική, νομική, κ.λπ.) είναι σε εξέλιξη και όλες οι ενέργειες του Ο.Α.ΔΥ.Κ. είναι στην κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης των βλαβών στην σωληνογραμμή GRP και την παράδοσή της σε λειτουργία, απαλλαγμένης προβλημάτων και ελαττωμάτων, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του έργου κανονικά, χωρίς προβλήματα τώρα, αλλά και στο μέλλον».