Νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους στα προγράμματα Βοήθεια Στο Σπίτι, ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ ζητούν οι εργαζόμενοι σε αυτά, καθώς επίσης και την αλλαγή των κριτηρίων για τους εξυπηρετούμενους όπως αυτά διαμορφώνονται στο νέο πρόγραμμα που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου με τίτλο «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων». Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στο τέλος Μαρτίου και οι ίδιοι αγωνιούν για το αύριο φοβούμενοι μην έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Χθες οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Ρεθύμνου στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει ο κλάδος τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο.
Σε δηλώσεις της η κα Ελένη Χρυσού εργαζόμενη στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξέφρασε τους προβληματισμούς των εργαζομένων και τις αλλαγές που προωθούνται, μεταφέροντας την αγωνία και τους φόβους τόσο των ίδιων των εξυπηρετούμενων όσο και των εργαζομένων σε αυτά: «Επί σειρά ετών ανανεωνόταν η λειτουργία των δομών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα φτάσαμε στο σημείο όπου στις 31 Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού και από 1η Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων» του ΕΟΠΥΥ, το οποίο θεωρητικά θα εξασφάλιζε την συνέχεια του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Όμως επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση για την εξασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού στο νέο πρόγραμμα και επίσης τα κριτήρια που αυτό διαθέτει έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλοί από τους εξυπηρετούμενους κυρίως ανασφάλιστοι».
Η κα Βάσω Παπαδογιαννάκη, είναι κοινωνική λειτουργός και εργάζεται 13 χρόνια στο πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι. Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» δεν έκρυψε τους φόβους της και την αβεβαιότητα για το αύριο εκφράζοντας ταυτόχρονα την θλίψη της, γιατί, όπως λέει, με τα κριτήρια του νέου προγράμματος μένουν στον αέρα αρκετοί άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και τελικά αποκλείονται βάσει των κριτηρίων. «Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν τα κριτήρια, τα οποία είναι απαράδεκτα, καθώς αφήνουν εκτός ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εξυπηρετούνται σήμερα από το πρόγραμμα. Από μια πρόχειρη δημοσκόπηση που κάναμε σαν σύλλογος από τους εκατό εξυπηρετούμενους, αφήνουν έξω 93. Παραμένει ένα 7% και το θέμα είναι ότι αυτοί που παραμένουν δεν είναι αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Θεωρούμε ότι τα κριτήρια δεν είναι αξιοκρατικά. Όσον αφορά τους εργαζόμενους πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους με την εμπειρία που έχουν και την απόδοση είναι ικανοί να συνεχίσουν να προσφέρουν αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες».
Στο πλευρό των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές βρέθηκε χθες το πρωί και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος πραγματοποίησε δίωρη στάση εργασίας για να συμμετέχει στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο κ. Κτιστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ανέφερε: «Θεωρούμε ότι το Βοήθεια στο Σπίτι είναι ένα πρόγραμμα που το έχει αγκαλιάσει η κοινωνία. Είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες και η μεταφορά του στον ΕΟΠΥΥ και η δυνατότητα να μπουν ιδιώτες σε αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους εξυπηρετούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν μέρος της σύνταξής τους για να εξυπηρετηθούν την στιγμή που αυτό σήμερα γίνεται δωρεάν».