Συνεχίστηκαν και τον Απρίλιο οι επισκέψεις σχολείων στο Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης στην Αμνάτο. Τη διαφορά έκανε η ηλικία των παιδιών, αφού το επισκέφθηκε για δεύτερη φορά ένας παιδικός σταθμός! Είχε προηγηθεί ο παιδικός σταθμός «Χαρούμενο Χαμόγελο» και στη συνέχεια το «Παιδικό Χαμόγελο», που με τους εκπαιδευτικούς και τα νήπιά του επισκέφτηκαν επίσης το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου και περπάτησαν στα σοκάκια του χωριού. Τα νήπια, όπως και εκατοντάδες μαθητές μέχρι σήμερα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο από την Μαρία Τσιλιγκάνου και στο Σχολικό Μουσείο από τον Γιώργο Κανακάκη και να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Στο σπίτι των προ-προπαππούδων μου» και «Στο σχολειό των γονιών και των παππούδων μου» αντίστοιχα.
Θα θέλαμε να συγχαρούμε την διευθύντρια του Παιδικού Σταθμού Χατζηπαράσχου Παναγιώτα, για το υψηλό επίπεδο παιδείας που προσφέρει στους μαθητές της και την υποδειγματική συμπεριφορά τους, παρόλη τη μικρή ηλικία τους.
Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι προσφορές προς το Σχολικό Μουσείο. Ο συνταξιούχος δάσκαλος και παλιότερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κώστας Μυγιάκης, προσέφερε για μια ακόμη φορά εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, νομισματική συλλογή, σχολικές εργασίες μαθητών κ.ά.). Ο επίσης συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δημήτρης Σταγάκης προσέφερε πολύτιμα εκπαιδευτικά μέσα (σειρά τετραδίων, πένες, μολυβοκόντυλα, πλάκα, φωτοτυπίες διοριστηρίων δασκάλων επί Κρητικής Πολιτείας κ.λπ.). Κι ακόμα ο επιμελητής του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης, προσέφερε ταριχευμένο υλικό (νυχτερίδα και φίδια) για το βιολογικό τμήμα του Μουσείου.
Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για την προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε εκείνες των Ασκοξυλάκη-Δασκαλάκη Παγώνας, Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, Βαγιωνάκη Μάρκου, Βερνάδου Μιχάλη, Κανακάκη Μιχάλη, Κόλλια Τάσου, Κτιστάκη Αντώνη, Μυγιάκη Βαγγέλη, Πελαντάκη Θεόδωρου, Πετρίδη Μαίρης, Πλυμάκη Αντώνη, Σκαρτσιλάκη Δημήτρη, Τσάκωνα Ποπούλας και Τσουρδαλάκη Γιώργου. Να υπενθυμίσουμε ότι το Μουσείο λειτουργεί χάρη στην προσφορά εθελοντικής εργασίας από τους Αλεφαντινό Μίνω, Βαμβακά Βασίλη, Κανακάκη Γιώργο, Κατσανεβάκη Στέλα, Κοτζάμπαση Νίκο, Κρυοβρυσανάκη Λευτέρη, Λαγουδάκη Ζαχαρία, Λεωνιδάκη Στέλιο, Μπιρλιράκη Πέπη, Σπανουδάκη Στέλιο, Στρατιδάκη Χάρη, Τσιλιγκάνου Μαρία, Φραγκούλη Άννα και Χαρκιανάκη Στέλιο.
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η δημοπράτηση του έργου της διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του Σχολικού Μουσείου. Τη μελέτη έχει εκπονήσει ο αρχιτέκτονας μηχανικός Μάνος Τσάκωνας και περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδρόμου-προσέλευσης του κοινού, προσβάσεων ΑΜΕΑ, κερκίδων μικρού αμφιθεάτρου, χώρων παιγνιδιού-παιδικής χαράς και χώρου φύτευσης σχολικού κήπου, κατάλληλα διαμορφωμένου για τη χρησιμοποίησή του σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και από τη θέση αυτή τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη και όλο το Συμβούλιο για τις προσπάθειες που κατέλαβαν για την δημοπράτηση, όπως και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή για τη χορήγηση σημαντικού ποσού για την χρηματοδάτηση του έργου.
Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το Σχολικό Μουσείο και να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, μπορούν να έρχονται σε επαφή με τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Γ. Κανακάκη (τηλ. 6947808851) ή με τη γραμματεία της ΚΕΔΗΡ (τηλ. 2831040150).
Από το Σχολικό Μουσείο Αμνάτου