Κέρδη και ζημιές, μετρούν οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Ειδικότερα τα επιτελεία εκείνων των συνδυασμών, των οποίων οι επικεφαλής πάνε στον δεύτερο γύρο και θα κριθούν για μια ακόμα φορά από το εκλογικό σώμα, κάνουν αναλύσεις, αναλογίζονται λάθη και αστοχίες ή κακός σχεδιασμός.
Στον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου θα αναμετρηθούν οι Γιώργος Μαρινάκης και Θοδωρής Νίνος. Κανείς από τους δυο δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και ρίχνονται στην εκλογική μάχη αυτή την εβδομάδα παρακινώντας σε κινητοποίηση το σύνολο των μελών του ψηφοδελτίου του ο καθένας, ανεξάρτητα από το ποιός εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ή όχι.
Στόχος των δυο αντιπάλων να εξασφαλίσουν κυρίως την ψήφο των πολιτών που στον πρώτο γύρο υπερψήφισαν τους τρεις άλλους συνδυασμούς και ειδικότερα τους δημότες που επέλεξαν τον συνδυασμό του Μιχάλη Ανδρουλάκη, οι οποίοι φτάνουν στο ποσοστό του 16,78%. Παράλληλα, τόσο η παράταξη «Νέα Αντίληψη για το Ρέθυμνο» όσο και η παράταξη «Ρέθυμνο Αξίζεις» θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το ποσοστό της πρώτης Κυριακής και να μην έχουν «απώλειες».
Βέβαια, το 47,01% που πήρε ο συνδυασμός «Νέα Αντίληψη», αναμφισβήτητα δίνει στον Γιώργο Μαρινάκη υπεροχή και μεγαλύτερες πιθανότητες για να καλύψει το ποσοστό που υπολείπεται, ώστε να φτάσει στο 50%+1 ψήφο που θα του δώσει την εκλογική νίκη, από όσο το ποσοστό του 30,19% που έλαβε ο συνδυασμός του Θοδωρή Νίνου που τον χωρίζουν 20 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το ποσοστό της νίκης.
Και οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι ωστόσο, στη διάρκεια της χθεσινής μέρας έκαναν απολογισμό και αναλύσεις για να εντοπίσουν τα «τρωτά» τους σημεία, να αναγνωρίσουν και να διορθώσουν ενδεχομένως λάθη και αδυναμίες, να ανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους.
Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, το 41,94% του Σταύρου Αρναουτάκη θεωρητικά δίνει υπεροχή στον νυν περιφερειάρχη έναντι του Σεραφείμ Τσόκα και του 29,16% που έλαβε, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα ικανό ποσοστό εκλογικού σώματος που έλαβαν όλοι μαζί οι άλλοι περιφερειακοί συνδυασμοί -30% περίπου- και που κανείς δεν γνωρίζει προς τα που θα κινηθεί την ερχόμενη Κυριακή. Ρυθμιστής αναμφίβολα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ψήφοι της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης του Μιχάλη Κριτσωτάκη αλλά και το αξιοσημείωτο ποσοστό 5,51% του ΚΚΕ και της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Στέλιου Ορφανού. Φυσικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν οι δυο παραπάνω επικεφαλής πάρουν θέση για τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, ώστε να στρέψουν την ψήφο των ανθρώπων που τους προτίμησαν προχθές προς κάποιον από τους δυο μονομάχους του δεύτερου γύρου ή θα προτιμήσουν να απέχουν από οποιαδήποτε «εμπλοκή» στην μάχη της 25ης Μαΐου.
Πάντως, τόσο ο κ. Αρναουτάκης όσο και ο κ. Τσόκας, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον δεύτερο γύρο και σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο επιδιώκουν συνομιλίες με τους ανθυποψηφίους τους του πρώτου γύρου, ώστε να εξασφαλίσουν τη βοήθειά τους στο μέτρο του δυνατού.