Μια αποτρόπαια ιστορία, άγνωστη για αρκετούς, αναβίωσε προχθές το απόγευμα στο Σπήλι Ρεθύμνου. Το φρικαλέο πέρασμα των Γερμανών κατακτητών απ’ την Κρήτη ανασύρθηκε απ’ τις «στάχτες» της λήθης, με την προβολή του ιστορικού και αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ των Μανώλη Μπαντινάκη-Γιάννη Κανελλάκη, για τα βάρβαρα εγκλήματα των ναζί στο χωριό της Καλής Συκιάς.
Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου Αγίου Βασιλείου, η συλλογική μνήμη των κατοίκων «εμποτίστηκε» με τα δημοκρατικά και αντιναζιστικά μηνύματα που προάγει η αξιέπαινη δουλειά των δυο δημοσιογράφων, δημιουργών του ντοκιμαντέρ.
Η θυσία δώδεκα γυναικών κι ενός γέροντα στην Καλή Συκιά, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει στην «σφαίρα» της άγνοιας των περισσότερων ανθρώπων. «Τριάντα χρόνια πηγαίνω στην περιοχή. Το περιστατικό δεν το γνώριζα», ξεστόμισε κάποιος απ’ το κοινό. «Ευτυχώς που βρεθήκατε και το αναδείξατε», πρόσθεσε στη συνέχεια απευθυνόμενος στους δημιουργούς.
«Το ντοκιμαντέρ πρέπει να το δουν και μικρά παιδιά, για να μάθουν την ιστορία του τόπου μας», του απάντησε ο Μανώλης Παντινάκης, σε μια ξεχωριστή για εκείνον στιγμή, μια και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του.
«Τίποτα δεν θα ‘χε βγει στην επιφάνεια αν δεν ήταν τα βιβλία και οι καταγραφές του Μανώλη (σ.σ. Παντινάκης)», συμπλήρωσε ο Γιάννης Κανελλάκης, παρακινώντας τους Σπηλιανούς να είναι «περήφανοι» για τον συγχωριανό τους.
«Στην ανάγκη να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, π. Ευάγγελος Κοπανάκης. «Τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές;», αναρωτήθηκε, ορμώμενος απ’ το γεγονός ότι «ζούμε σε μία εποχή όπου οι επίγονοι των ναζί πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά.» Συνεπώς, είπε «πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να επικρατήσει η αδελφοσύνη και η αλληλεγγύη».
Εν τω μεταξύ, το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την Καλή Συκιά έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Έχει αποσταλεί και βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, οι οποίοι με επιστολές τους συνεχάρησαν τους δημιουργούς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απέχθεια και την καταδίκη τους για την καταστροφή που σκόρπισαν οι ναζί στην Κρήτη. Τα εύσημα στους Μανώλη Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη απένειμε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ευχαρίστησε τους δύο δημοσιογράφους με μία κάρτα!