Την Πέμπτη αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων που περιέχονται στις μελέτες, οι οποίες έχουν εκπονηθεί για το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου και των αρδευτικών δικτύων της περιοχής των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
Το θέμα έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκφράσει τη γνώμη της, καθώς δεν έχει δικαίωμα λήψης σχετικής απόφασης έγκρισης ή μη των περιβαλλοντικών μελετών.
Δίνεται, ωστόσο, η σημαντική δυνατότητα να ελέγξει κατά πόσο τα προβλεπόμενα έργα στις τρεις μελέτες, που έχουν συνταχθεί, είναι σχεδιασμένα με όρους φιλικούς προς το οικοσύστημα και η κατασκευή τους για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού δεν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Δεδομένου, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα, από όσα έχουν σχεδιαστεί ή υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον είναι έντονο για το τι τελικά θα αποφανθεί το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Κρήτης, που θα συνέλθει για αυτό το σκοπό στο Ηράκλειο.
Με την έκδοση της σχετικής γνωμοδότησης από την Περιφέρεια και εφόσον μάλιστα είναι θετικής κατεύθυνσης, το έργο θα θεωρείται «ώριμο» προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δημοπράτηση και κατασκευής.
Φορέας υλοποίησης είναι το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο τελικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα εκατό εκατομμύρια ευρώ, κόστος, για το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν έχουν εξευρεθεί οι πιστώσεις, προκειμένου να ακολουθηθεί η τελική διαδικασία της προκήρυξης και της ανάδειξης αναδόχου εταιρείας, η οποία και θα το κατασκευάσει.
Υπενθυμίζεται, ότι οι μελέτες αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, περιλαμβάνουν μια σειρά από έργα, με στόχο να αρδευτούν κατά προτεραιότητα 45.000 στρέμματα γης στο Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο.
Μέρος του νερού θα μεταφέρεται στο Φράγμα Φανερωμένης για τις ανάγκες της Μεσαράς. Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τοπικούς βουλευτές, ο πλεονάζων ετήσιος όγκος νερού που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα μεταφέρεται στη Δυτική Μεσαρά.
Ο αγωγός μεταφοράς του νερού θα ξεκινά από τον κεντρικό ταμιευτήρα, ο οποίος προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Δ.Ε. Κουρητών.