Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου «Κλαψινάκης» παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ το βιβλίο «Άκου. Έχω φωνή», που αποτελεί αποτέλεσμα έμπνευσης και δημιουργίας μαθητών των Γυμνασίων Ατσιποπούλου Ρεθύμνου και Περάματος Μυλοποτάμου.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής, μέσα από το οποίο είχαν την ευκαιρία να «διεισδύσουν» στα μυστικά της συγγραφικής τέχνης με καθοδηγούς τις εκπαιδευτικούς Ξανθή Ροδοπούλου από το σχολείο του Ατσιποπούλου και Ζωή Φραγκάκη από το Πέραμα.
Οι καθηγήτριες στο σημείωμά τους στο βιβλίο αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι «έχουμε τη χαρά και τη βαθύτατη συγκίνηση να σας παρουσιάσουμε τη συγγραφική προσπάθεια μαθητών δύο σχολείων του Νομού μας. Το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου και το Γυμνάσιο Περάματος του νομού Ρεθύμνης συνεργάζονται σε μια πρωτοποριακή και συνάμα ευφάνταστη συγγραφική διαδρομή και πορεία. Στόχος μας ήταν να διεισδύσουν οι μαθητές μας στα μυστικά της δημιουργικής γραφής και να ασκηθούν στην αυτοέκφραση και το συλλογικό πνεύμα.
Μέσα λοιπόν από το βιβλίο «Άκου. Έχω φωνή» επιδιώκεται να αναδείξουν τα δικαιώματα, τα προβλήματα, τα όνειρα και τις ανησυχίες των εφήβων, ενώ παράλληλα να αναδυθεί το κοινωνικό και πολιτιστικό συγκείμενο των ηρώων τους. Να εμπλουτιστεί η σχολική ζωή με φαντασία, συναίσθημα αλλά και δραστική σκέψη. Επιπροσθέτως, βασικός στόχος μας ήταν μέσα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ηρώων μας και τις προσωπικές τους δυσχέρειες και απογοητεύσεις να ανακαλύψουν όλοι μαζί λύσεις προς μέθεξη, κρατώντας ζωντανό το όραμα για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο κόσμο…».
Το βιβλίο περιλαμβάνει δέκα προσωπικές ιστορίες εφήβων με έντονο το τραγικό στοιχείο και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους για ζωή και όνειρα. Αντανάκλαση των περιορισμών και των αντιξοοτήτων που δημιουργεί το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται. Ως τη στιγμή που οι πορείες τους θα συναντηθούν και η αλληλεπίδρασή τους θα τους προσφέρει την επιλογή διαφορετικών στοιχείων από το περιβάλλον τους, για να συνθέσουν τη νέα τους πραγματικότητα.
Χαράζουν, λοιπόν μια νέα πορεία ζωής και ανακαλύπτουν την ομορφιά του αγώνα και της αξιοπρέπειας αλλά και τη ζεστασιά της ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης.
Ιδέες, θέσεις απόψεις και κυρίως νεανική δυναμική έμπνευση συνθέτουν με λόγια, εικόνες και ανθρώπινες διαδρομές, σε ένα έργο, που όπως τονίζεται στην εισαγωγή του έργου «αφιερώνεται στους μαθητές και σε όλα τα παιδιά, που ο πρώτος φόρος της ζωής τους είναι η κατάσχεση των ονείρων τους».