Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ Α.Ε.) θα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι, στις 15:00, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη.
Ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Ηρακλείου θα εκφράσουν στον υφυπουργό τις ενστάσεις των φορέων της Κρήτης που αφορούν κυρίως την εμπλοκή του κεντρικού κράτους στον υπό σύσταση «Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.». Πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει τον «Ο.Α.Κ.» με μεγάλη συμμετοχή του κράτους στην εταιρεία και ελάχιστη εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο.
Περιφέρεια, δήμαρχοι και βουλευτές έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο κατά της συγχώνευσης των αναπτυξιακών οργανισμών με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αρμοδιότητες, συμμετοχή, ενεργό ρόλο και λόγο στα τοπικά θέματα.
Επίσης, οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να αποτελέσει «αναπτυξιακό εργαλείο» για τα μεγάλα ζητήματα της Κρήτης, γι’ αυτό ο σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση της Περιφέρειας και των Δήμων και όχι του υπουργείου.
Το νομοσχέδιο, κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, όμως τόσο η Περιφέρεια όσο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων εκφράζουν την αισιοδοξία ότι ο Χανιώτης υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συμμεριστεί τους προβληματισμούς και την αγωνία τους και θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ, Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη απορροφώνται από τον «Ο.Α.Κ.», με έδρα τα Χανιά στον Δήμο Χανίων, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Επίσης, στους σκοπούς της νέας εταιρείας μεταφέρεται ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή συντήρηση, εκμετάλλευση, διοίκηση και επίβλεψη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και του υπόλοιπου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών Κρήτης, καθώς και η επίβλεψη του έργου του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Ακόμα, στους σκοπούς και τις αρμοδιότητες που θα ασκεί η νέα εταιρεία Ο.Α.Κ. Α.Ε. σε ολόκληρη την περιοχή της Κρήτης περιλαμβάνονται:
– Η εκπόνηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, η μελέτη, η χρηματοδότηση, η εκτέλεση, η λειτουργία και η αξιοποίηση έργων κοινωφελών και δημόσιου εν γένει ενδιαφέροντος που του ανατίθενται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με αποφάσεις της Περιφέρειας Κρήτης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών νομικών ή φυσικών προσώπων.
– Η ανάληψη πάσης φύσεως επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
– Η μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση ενός ή περισσότερων έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης, καθώς και η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών οποιουδήποτε είδους
– Η προετοιμασία, η διεξαγωγή της διαδικασίας ανάθεσης και η διοίκηση μελέτης ή έργου, ο καθορισμός των γενικών και τεχνικών όρων με τους οποίους θα εκτελεσθεί η σύμβαση, η διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης έργου, μελέτης ή υπηρεσίας, η εποπτεία της διοίκησης ή και η διοίκηση των συμβάσεων, η έγκριση των μελετών και η παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης, δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων του άρθρου 3 του ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» όπως εκάστοτε ισχύει.
– Η ανάληψη, συντήρηση, λειτουργία, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση έργων εγγείων βελτιώσεων και η αξιοποίηση και εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, καθώς και υγρών αποβλήτων.
Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχουν το Δημόσιο σε ποσοστό 51%, η Περιφέρεια Κρήτης σε ποσοστό 22%, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης σε ποσοστό 22% και οι Ενώσεις Αγροτικών-Γεωργικών Συνεταιρισμών Κρήτης σε ποσοστό 5%. Επομένως, βάσει του σχεδίου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει στο νέο σχήμα με ποσοστό 49% και γίνεται προσπάθεια το συγκεκριμένο σημείο να ανατραπεί και η πλειοψηφία (51%) να περάσει από το κράτος στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Κρήτης.
Σε ότι αφορά στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
– Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
– Έξι μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται από το υπ. Ανάπτυξης.
– Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης.
– Ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.
– Τα έξι μέλη που θα ορίζονται από το υπουργείο, επισημαίνεται πως θα έχουν αναλογική εκπροσώπηση από τους τέσσερις νομούς του νησιού.