Τρεις πυροσβέστες φτάνουν στο σχολείο και ο υπεύθυνός τους υποδεικνύει το ακριβές σημείο του λεβητοστασίου. Οι τρεις άνδρες πραγματοποιούν εγκατάσταση χαμηλής πίεσης των 0,045 χλ. από την οδό Γιάννη Ρίτσου, καθώς είναι ανέφικτη η είσοδος του Πυροσβεστικού Οχήματος, εντός του αύλειου χώρου του σχολείου.
Δύο πυροσβέστες με πλήρη εξάρτηση και αναπνευστική συσκευή ανοιχτού κυκλώματος επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπου λόγω της ύπαρξης υγρών καυσίμων (πετρελαίου) είναι απαραίτητο να γίνει χρήση χημικού αφρού στην υπάρχουσα εγκατάσταση χαμηλής πίεσης.
Ταυτόχρονα με την ενημέρωση του αρμοδίου επικεφαλής από τον υπεύθυνο του σχολείου για την πυρκαγιά δίνεται η πληροφορία για ένα μαθητή της Στ’ Δημοτικού που έχει τραυματιστεί από κομμάτι επιχρίσματος (σοβά) κατά την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου. Το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ειδοποιεί άμεσα τηλεφωνικώς το ΕΚΑΒ (166), ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τηλεφωνικώς και το παράρτημα Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), το οποίο αποτελεί κομμάτι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως εθελοντική ομάδα εγγεγραμμένη στις καταστάσεις αυτής και η οποία μπορεί να συνδράμει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως την εκδήλωση σεισμικού φαινομένου που αναφέρεται το συγκεκριμένο σενάριο. Ομάδα του παραρτήματος φτάνει ταυτόχρονα με την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στο σχολείο, όπου πραγματοποιεί μεταφορά του τραυματία με φορείο στο όχημα του ΕΚΑΒ και αφού προηγουμένως του έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες. Το πλήρωμα του οχήματος του ΕΚΑΒ πραγματοποιεί τη μεταφορά του τραυματία στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο (Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου)».
Το παραπάνω δεν αφορά πραγματικό περιστατικό αλλά την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποίησε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και το 6ο Δημοτικό Σχολείο με αφορμή την Παγκοσμία Ημέρα Πολιτικής Προστασίας.
Σκοπός της άσκησης ήταν οι μαθητές να κάνουν πράξη τα όσα έχουν διδαχτεί προφορικά από τους εκπαιδευτικούς τους σε περίπτωση σεισμού ή άλλου έκτακτου κινδύνου. Δηλαδή να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
Οι μαθητές από την πλευρά τους ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες των δασκάλων τους, αφού μόλις ήχησε το κουδούνι εκκένωσαν τις τάξεις τους σιγά σιγά και στη συνέχεια παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσήλωση τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς και μεταφοράς του τραυματία. Τα παιδιά εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένα με τον εξοπλισμό. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους πυροσβέστες για όλα εκείνα τα οποία πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού με κυριότερο το να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους αλλά και να παρακολουθήσουν σχετικό ντοκιμαντέρ.
Σε δηλώσείς του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Γ. Μαρκουλάκης ανέφερε: «Ο θεσμός της πολιτικής προστασίας είναι πολύ σημαντικός καθώς συνενώνει τους ανθρώπους έναντι των φυσικών καταστροφών και των κινδύνων που δημιουργούνται. Η άσκηση ήταν επιτυχής και όλα πήγαν καλά. Κάναμε μια ομιλία στα παιδιά για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο σεισμού και άλλων έκτακτων συμβάντων γιατί η ενημέρωση είναι απαραίτητη από τις πολύ μικρές ηλικίες».
Ο κ. Βοτσόγλου προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνου αναφέρθηκε στην σημασία τέτοιων δράσεων και μεταξύ άλλων είπε: «Είναι προφανώς πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις. Η Κρήτη είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας μας και η Ελλάδα η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης. Είναι καλό όλοι οι πολίτες και ειδικά τα παιδιά να κάνουν συνεχώς τέτοιες ασκήσεις, ώστε να μπορέσουν να συμπεριφέρονται αναλόγως σε περιπτώσεις κινδύνου. Το σενάριο ήταν πολυποίκιλο, περιείχε σεισμό, πυρκαγιά και τραυματισμό μαθητή. Θεωρώ ότι πήγε πολύ καλά. Αυτό που θέλουμε πάνω από όλα να γνωρίζουν τα παιδιά πως δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενημερωμένα και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουνε. Να είναι πειθαρχημένα, να μην τρέχουν στους διαδρόμους να κάθονται κάτω από το θρανίο να προστατεύουν το κεφάλι τους και να βγαίνουν από τις τάξεις τους μετά χωρίς να τρέχουν. Είναι βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν σε πρώτη φάση για να προστατευτούν από ένα τέτοιο φαινόμενο».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 6ου Δ.Σ. Παναγιώτης Βαλσαμίδης τόνισε: «Η άσκηση ήταν εμπλουτισμένη με σενάριο που πλέχτηκε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κλήθηκε από τον υπεύθυνο του σχολείου η Π.Υ., έφτασε στον χώρο και ιδιοποιήθηκαν οι άνδρες της Π.Υ. ότι υπάρχει τραυματίας. Αυτό ήταν κάτι ξεχωριστό για το σχολείο μας. Τα παιδιά το χάρηκαν, το έζησαν και πιστεύω ότι αυτή η άσκηση μας βοήθησε για να είμαστε έτοιμοι και να μην υπάρχει πανικός, αυτό που διδάσκουμε συνέχεια στα παιδιά μας να είναι ψύχραιμα».
Η παρουσία των πυροσβεστών, του ασθενοφόρου και των εθελοντών με τον εξοπλισμό τους στο σημείο του σχολείου προς στιγμή προκάλεσε αναστάτωση σε διερχόμενους πολίτες, που πίστεψαν πως είχε συμβεί πραγματικό ατύχημα.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...