Την αγωνία, τους προβληματισμούς, τα ερωτήματα και τις ενστάσεις των θεσμικών φορέων του νησιού για τον υπό ίδρυση «Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης» εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Γιάννης Κουράκης. Περιφέρεια, δήμαρχοι και βουλευτές της Κρήτης έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο κατά της συγχώνευσης των αναπτυξιακών οργανισμών της Κρήτης (ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ, Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και ΕΥΔΕ Αποσελέμη) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει αρμοδιότητες, συμμετοχή, ενεργό ρόλο και λόγο στον υπό ίδρυση Οργανισμό, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να δημιουργήσει τον «Ο.Α.Κ. Α.Ε.» με μεγάλη συμμετοχή του κράτους στην εταιρεία και μικρότερη εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο σχήμα.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η χθεσινή τοποθέτηση του περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη ενώπιον των μελών της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και του υφυπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, λίγες μόλις μέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο κ. Αρναουτάκης έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων ερωτηματικά που σχετίζονται με το ποιός (κράτος ή Αυτοδιοίκηση) θα έχει την ευθύνη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Περιφέρεια Κρήτης, με την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, με τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των υπό συγχώνευση οργανισμών, με τους πόρους που θα διαθέτει ο νέος Οργανισμός και αναρωτήθηκε αν έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για την πληρωμή των χρεών, των δανείων και γενικότερα των οικονομικών υποχρεώσεων του ΟΑΔΥΚ και του ΟΑΝΑΚ. Επίσης, έθεσε το θέμα της αριθμητικής εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ο κ. Αρναουτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων, ώστε μέσα από τον «Ο.Α.Κ.» να προωθηθούν και να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη το νησί. Ο περιφερειάρχης αναρωτήθηκε ποιός θα είναι ο ρόλος του νέου Οργανισμού αν δεν υπάρχει διασφαλισμένο το Μετοχικό Κεφάλαιο των 4 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το σχέδιο νόμου, ενώ εξέφρασε την απορία πως θα επιτευχθεί οικονομική εξυγίανση στους υπό συγχώνευση Οργανισμούς που έχουν οφειλές εκατομμυρίων, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη για την χρηματοδότηση του «Ο.Α.Κ.». «Αν δεν βρεθεί γενναία χρηματοδότηση για να αποπληρωθούν τα χρέη των υφιστάμενων Οργανισμών, ώστε να μεταβιβαστούν «καθαροί» στον «Ο.Α.Κ.» τότε για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Ακόμα και πενήντα αναπτυξιακές εταιρείες να δημιουργήσουμε, αν δεν υπάρχουν χρήματα, δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε τίποτα» τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο Σ. Αρναουτάκης.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κρήτης, ο περιφερειάρχης επανέλαβε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί από την Αυτοδιοίκηση στο κράτος, καθώς αποτελεί πλούτο και πολύτιμο αγαθό για το νησί και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να διακινδυνευθεί η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης των υδάτων. Κάθετος ήταν και στο θέμα της διαχείρισης της περιουσίας του ΟΑΔΥΚ, του ΟΑΝΑΚ και των υπολοίπων Οργανισμών, φέρνοντας ως παράδειγμα το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. «Πως είναι δυνατόν να αφήσουμε το Φράγμα Ποταμών, ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κρήτη, να φύγει από τον έλεγχο και την ευθύνη μας; Πρέπει να διασφαλιστεί η περιουσία των Οργανισμών και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης», ο οποίος θα έχει έδρα τα Χανιά, θέση των φορέων του νησιού είναι ότι η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουν αυξημένη εκπροσώπηση και αυτό τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος ζήτησε στο νέο Δ.Σ. να συμμετέχουν δύο μέλη από την Περιφέρεια και δύο μέλη από τους Δήμους της Κρήτης και όχι ένα από την Περιφέρεια και ένα από τους Δήμους, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.
Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο στην εφημερίδα μας, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται ούτε για τις καρέκλες, ούτε για τη θέση του προέδρου, ούτε του διευθύνοντος συμβούλου, ούτε την έδρα. Ο υπουργός σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Ο Αρναουτάκης σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Το ζήτημα είναι να έχει ενεργό, ουσιαστικό ρόλο και λόγο η Αυτοδιοίκηση».
Σημειώνεται πως σε ότι αφορά το Δ.Σ., το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής: Πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Έξι μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται από το υπουργείο, ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφέρεια Κρήτης και ένα μέλος θα εκπροσωπεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης. Τα έξι μέλη που θα ορίζονται από το υπουργείο, αναφέρεται ότι θα έχουν αναλογική εκπροσώπηση από τους τέσσερις νομούς του νησιού.
Τα πάντα γύρω από τον «Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.» θα ξεκαθαρίσουν αυτές τις μέρες, καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως προαναφέραμε θα γίνει την Πέμπτη, ενώ ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός Μ. Βολουδάκης, ο οποίος είχε το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη επαφές για το θέμα, έχει γίνει αποδέκτης των αντιδράσεων αλλά και των προτάσεων των τοπικών φορέων και των εκπροσώπων των υφιστάμενων αναπτυξιακών οργανισμών, με τους οποίους συναντήθηκε.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Ηρακλείου και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Βολουδάκης κατέστησε, μεταξύ άλλων, σαφές ότι ο νέος Οργανισμός δεν αναλαμβάνει αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενώ παρουσίασε τα πλεονεκτήματα του «Ο.Α.Κ.», στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να προωθήσει κατά ουσιαστικό τρόπο μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης.
Ερωτώμενος τι εκτιμά ότι θα συμβεί στη Βουλή και αν θεωρεί ότι το αρμόδιο υπουργείο θα λάβει τελικά υπόψιν τις εντάσεις και τις προτάσεις των φορέων της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σ. Αρναουτάκης, δήλωσε αισιόδοξος: «Εκτιμώ ότι θα δεχθούν τις προτάσεις μας και θα προχωρήσουν στις αλλαγές που ζητάμε. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μην έχει λόγο στον οργανισμό που πάει να δημιουργηθεί, ούτε, βεβαίως, είναι λογικό να μην έχει βασικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, η Περιφέρεια. Εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, όλες οι επαφές έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ο υφυπουργός έδειξε ότι κατανοεί τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας, επομένως περιμένουμε ότι θα προκύψει ένας νέος Οργανισμός για το καλό της Κρήτης και της κοινωνίας».
Παρών στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ήταν και ο Γιάννης Κουράκης, εκ μέρους των Δήμων της Κρήτης, ο οποίος κατέθεσε οκτώ σημεία, τα οποία είναι κοινά με τις προτάσεις της Περιφέρειας. Στα σημεία-προτάσεις αναφέρονται τα εξής:
1. Η σύσταση του νέου Οργανισμού πρέπει να αποκλείει εκ προοιμίου όχι μόνο κάθε δυνατότητα αλλά και κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του νερού. Το υδατικό δυναμικό της Κρήτης θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό, μακριά από κάθε είδους εμπορευματοποίηση υπό οποιαδήποτε μορφή.
2. Η πρόβλεψη για μεταφορά στο νέο οργανισμό της αρμοδιότητας επί του έργου ύδρευσης των Δήμων Ηρακλείου και Αγ. Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη, πρέπει να καθορίζει απόλυτα το εύρος αυτής της αρμοδιότητας του νέου φορέα, που δεν πρέπει να αφαιρεί, αλλά ούτε και να περιορίζει τις αρμοδιότητες των αντίστοιχων και των άλλων ΔΕΥΑ.
Σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Αποσελέμη, είχε ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης των τεσσάρων Δήμων Ηρακλείου – Αγ. Νικολάου – Χερσονήσου και Οροπεδίου και της Περιφέρειας Κρήτης με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.
3. Πρέπει να προβλεφθεί η ρύθμιση των τυχόν υφιστάμενων εκκρεμοτήτων από τους συγχωνευόμενους οργανισμούς (ΟΑΝΑΚ – ΟΑΔΥΚ), είτε με την τακτοποίησή τους πριν από τη συγχώνευση, είτε με τη μεταφορά τους στο νέο οργανισμό με προτεραιότητα άμεσης υλοποίησης.
4. Πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα περιουσιακά στοιχεία των υπό συγχώνευση οργανισμών (κυρίως ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ). Μάλιστα προτείνεται αυξημένη πλειοψηφία αν πρόκειται για εκποίηση ή διαχείριση των Κοινωφελών εγκαταστάσεων και αγαθών.
5. Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη των Προγραμματικών Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. (π.χ. Φράγμα Ποταμών).
6. Συμμετοχή στη Διοίκηση του Νέου Οργανισμού της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Κρήτης με δύο μέλη από κάθε φορέα.
7. Τι θα γίνει με το Μετοχικό Κεφάλαιο του Νέου Οργανισμού. Υπάρχει βούληση από την πολιτεία να καταθέσει τα ανάλογα ποσά.
8. Ο Νέος Οργανισμός (ΟΑΚ ΑΕ) δεν θα υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β’ Βαθμού σε σχέση με τον Δημοκρατικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη της Κρήτης.