Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια όλης της χώρας, ενώ οι αιτήσεις των γονέων μαθητών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα πρέπει να γίνουν στα σχολεία μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.
Στο πρόγραμμα των κρατικών «φροντιστηρίων» θα χρησιμοποιηθούν φέτος 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα δουλεύουν στα σχολεία από τις 4:00 έως τις 7:00 το απόγευμα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση όποιο απογευματινό τμήμα δεν λειτουργεί σωστά και μένει με λιγότερους από πέντε μαθητές θα κλείνει και ο εκπαιδευτικός που δούλευε σε αυτό επίσης θα «κόβεται».
Στο νομό Ρεθύμνου σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε χθες ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν πέντε Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ειδικότερα, στην πόλη του Ρεθύμνου θα λειτουργήσουν δύο κέντρα, ένα στο 3ο Γυμνάσιο και ένα στο 4ο Γυμνάσιο. Κέντρα θα λειτουργήσουν επίσης στο Πέραμα που θα εξυπηρετούν τους μαθητές όλων των γυμνασίων του Μυλοποτάμου, στο Σπήλι και στο Φουρφουρά.
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται σε σύνολο 12 διδακτικών ωρών θα είναι: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αρχαία και Νέα Ελληνικά.
Την επόμενη σχολική χρονιά, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα Λύκεια της χώρας.
Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας στους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητάει:
«- Ο διευθυντής κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης να ορίσει τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας Δομών Αντισταθμιστικής Αγωγής (Σ.Ο.Δ.Δ.Α.) σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειάς (ΔΔΕ) του, σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση.
– Ο διευθυντής κάθε Δ.Δ.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενημέρωση των σχολικών μονάδων (Γυμνάσια). Κατόπιν να συλλέξει τις αιτήσεις των Γονέων-Κηδεμόνων, να συμπληρώσει τους πίνακες αιτούντων ανά μάθημα και ανά Σχολικό Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας (Σ.Κ.Ε.Δ.) και να συγκροτήσει τα αντίστοιχα τμήματα μαθημάτων ανά Σ.Κ.Ε.Δ., σύμφωνα με τα κριτήρια, τα οποία αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση. Σε κάθε Σ.Κ.Ε.Δ. θα σχηματιστεί ένα πλήρες πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας. Τέλος πρέπει να ορίσουν οι διευθυντές τους Υπευθύνους Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, στα ήδη επιλεγμένα από κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση, και τον υπεύθυνο Αντισταθμιστικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε.
– Ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας να μεριμνήσει για την ενημέρωση των Γονέων-Κηδεμόνων, την συλλογή αιτήσεων και την διαβίβασή τους στην κάθε Δ.Δ.Ε. έως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα αυτό τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει παρότι αποτελούσε το μόνο εκπαιδευτικό καταφύγιο για εκατοντάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Ο θεσμός, απευθύνεται σε μαθητές όλων των τύπων Λυκείων, που υστερούν στην σχολική τους επίδοση με αποτέλεσμα να μη μπορούν να παρακολουθούν».
Σημειώνεται ότι σκοπός του προγράμματος που χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, η μείωση της μαθητικής διαρροής και η βελτίωση της απόδοσής τους και με απώτερο στόχο να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσβασής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά σχολικής αποτυχίας.
Καλύφθηκαν οκτώ κενά καθηγητών για την παράλληλη στήριξη των μαθητών που αντιμετώπιζαν προβλήματα συγκέντρωσης.
Ένας καθηγητής τοποθετήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο, τέσσερις στο 2ο Γυμνάσιο και τρεις στο 3ο Γυμνάσιο. Εν τω μεταξύ σήμερα θα βρίσκεται στο υπουργείο Παιδείας ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα ΕΠΑΛ.