Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου κατά την τελευταία ελαιοκομική
περίοδο που έφτασε το 70%, οδήγησε στη ραγδαία πτώση των εξαγωγών
ελαιολάδου (κυρίως για το χύμα) και κατ’ επέκταση της εξαγωγής στον
κλάδο των Τροφίμων και των Ποτών, αλλά και του συνόλου των εξαγωγών της
Κρήτης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο σε επίπεδο Κρήτης, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση που φτάνει το 82%, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές έφταναν τους 41.732 τόνους και το 2014 μόλις 7.561 τόνους. Είναι ενδεικτικό πως στο Νομό Ρεθύμνου, ενώ το α’ εξάμηνο το 2013, οι εξαγόμενοι τόνοι λαδιού ήταν 5.868, το α’ εξάμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 66,3%, δηλαδή μόλις 1.978 τόνους, ενώ αντίστοιχη πτώση είχαν και τα χρήματα από τις εξαγωγές, όπου από 14.050 ευρώ έπεσαν στα 5.507. Ανάλογη εικόνα καταγράφουν και οι υπόλοιποι Νομοί της Κρήτης.
Συνολικά στο νησί το 48% των εξαγωγών λαδιού ήταν προς την Γερμανία και ακολουθεί η Ιταλία με 19%.
Από την άλλη στον κλάδο της βιομηχανίας και ειδικότερα σε χημικά και πλαστικά παρατηρείται μικρή αύξηση της τάξεως του 20%, καθώς από 16.472 τόνους έφτασαν τους 19.814, ενώ κατά 30 %, μειώθηκαν οι εξαγωγές σε κλωστοϋφαντουργία και είδη ένδυσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών προς Τρίτες Χώρες (Καναδάς, Η.Π.Α., Κίνα κ.ά.) ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια καταγράφηκε άνοδος στον κλάδο Χημικών και Πλαστικών, σε τέτοιο βαθμό που ξεπέρασε τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών και παίρνει την πρώτη θέση. Ο ίδιος κλάδος παραμένει σταθερά πρώτος στις εξαγωγές Βιομηχανικών προϊόντων.
Ο Νομός Ηρακλείου κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές, με ποσοστό 75% ακολουθεί ο Νομός Χανίων, με 14% ο Νομός Λασιθίου με 9,2%, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται το Ρέθυμνο, αφού οι εξαγωγές του είναι μόλις 2%.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, έκανε παρουσίαση των εξαγωγικών στοιχείων της Περιφέρειας Κρήτης για το έτος 2013 και το α’ εξάμηνο του 2014, αναλύοντας ξεχωριστά τις εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν από το Νομό Ηρακλείου κατά το τελευταίο διάστημα. Στο τέλος έγινε μία ξεχωριστή αναφορά για τα πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία του 9μηνου 2014.
Η επεξεργασία των στοιχείων από τον ΣΕΚ ανέδειξε ότι υπάρχουν αγορές, οι οποίες αποτελούν ευκαιρίες για τους Κρήτες εξαγωγείς. Επίσης, φάνηκε καθαρά ότι είναι αναγκαιότητα πλέον η αλλαγή κάποιων παραγωγικών προτύπων για να μην υπάρχει μονοκαλλιέργεια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.
Σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών εξαγωγικής δραστηριότητας από εκπροσώπους δύο επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΚ, τον κ. Στεφανάκη Μανώλη (ΜΕΛΙΓΥΡΙΣ) και τον κ. Παγωμένο Γιώργο (ΠΙΚΡΑΚΗΣ Α.Ε.), οι οποίοι απέδειξαν στους συμμετέχοντες ότι, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, όταν υπάρχει όραμα, θέληση, επιμονή και υπομονή υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης. Οι δύο παραπάνω επιχειρήσεις έχουν ένα εξαγωγικό κύκλο που φτάνει από το 35% – 75% του συνόλου της δραστηριότητάς τους, σηματοδοτώντας ότι οι εξαγωγές είναι ανάχωμα στην οικονομική κρίση.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εξαγωγέων και των εν δυνάμει εξαγωγέων στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και να τους βοηθήσει να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους και να συζητήσουν με τους ομιλητές.
Η εν λόγω εκδήλωση προστέθηκε στο σύνολο των δράσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, στοχεύοντας στην αποτελεσματική πληροφόρηση των επιχειρηματιών για τα νέα της αγοράς, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές και να διευρύνουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται για το Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Οι ενέργειες του ΣΕΚ συνεχίζονται δυναμικά με μία πρωτοποριακή δράση για το 2015, το πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας επιχειρηματιών Erasmus +, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΣΕΚ κατά το α’ εξάμηνο στη Γερμανία και περιλαμβάνει την επίσκεψη 20 εξαγωγέων και εν δυνάμει εξαγωγέων από την Κρήτη στις εγκαταστάσεις αντίστοιχων γερμανικών επιχειρήσεων, σε διοργανωτές εκθέσεων, επιμελητήρια κ.ά».
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης από την ίδρυσή του το 1995, προβαίνει σε ενέργειες που πρωταρχικό σκοπό έχουν την προώθηση των εξαγωγών και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Κρητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Αριθμεί 180 επιχειρήσεις – μέλη, από την Κουντούρα Χανίων έως τη Ζάκρο Σητείας.
Ενδεικτικά κάποιες από τις πολυάριθμες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει είναι οι εξής:
- Οργάνωση της Κρητικής συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις.
- Διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της κρητικής διατροφής.
- Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων και την υποβολή προτάσεων.