Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να οριστικοποιηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Παρ’ ότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές φαίνεται να έχουν βρει κοινά σημεία, τα «αγκάθια» παραμένουν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές να πιέζουν σε μία σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, ο Φ.Π.Α., τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις.
Κι ενώ μέχρι χθες το πρωί εθεωρείτο δεδομένο πως η 24η Απριλίου θα ήταν η ημέρα οριστικής απόφασης του Εurogroup για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ήρθε η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετάθεση της απόφασης. Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόφσκις, η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας, θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική όμως είναι και η γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ. από το περιεχόμενο της οποίας φαίνεται ότι η πιθανότητα χρονικής μετάθεσης της εκταμίευσης της δόσης είναι πολύ πιθανή.
«Το Δ.Ν.Τ. συνεχίζει να συμμετέχει σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις πολιτικές που θα επιτρέψουν το πρόγραμμα να συνεχίσει. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο θεωρώντας ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται για να έχουν αίσιο τέλος (οι συζητήσεις) εν ευθέτω χρόνω» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν χθες πως πιθανότερη ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, είναι η 11η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της Ελλάδας συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές, ωστόσο, επισήμανε ότι ακόμη προχωρούν με αργό ρυθμό.
«Επιθυμούμε και περιμένουμε ολοκληρωμένο κατάλογο μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξεταστεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι: «Αναζητούμε κοινά αποδεκτή συμφωνία».