Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία παραχωρεί τις παραλίες στους δήμους, μειώνοντας ωστόσο κατά 15% περίπου τα έσοδα των δήμων και ζητώντας την προκαταβολή του ποσού για την παραχώρηση του αιγιαλού με την υπογραφή του συμβολαίου, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασής του κατά πλειοψηφία αποδέχτηκε την παραχώρηση του αιγιαλού εφαρμόζοντας ωστόσο τις ενστάσεις του για τη νέα οικονομική αφαίμαξη, που όπως είπαν θα υποστούν οι Ο.Τ.Α. Αντί για 20% που ίσχυε μέχρι πέρυσι, πλέον το κράτος θα εισπράττει το 30% του ποσού εκμίσθωσης της παραλίας σε ιδιώτη. Οι αντιδράσεις εντείνονται, επειδή ενώ οι δήμοι καλούνται να αναλάβουν τα έξοδα ασφαλείας, φύλαξης, καθαριότητας και τη δαπάνη για το ναυαγοσωστικό έργο στις παραλίες, το δημόσιο δεν συμβάλει στο ελάχιστο οικονομικά, παρά μόνο εισπράττει, όπως είπαν χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά την ώρα που άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για το ναυαγοσωστικό έργο της νέας τουριστικής περιόδου, όπως και η εκμίσθωση τμημάτων του αιγιαλού για επιχειρηματική δραστηριότητα καφέ, εστιατορίων, μπαρ και θαλασσίων σπορ, διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου σε διαφορετική περίπτωση από την παραχώρηση του αιγιαλού ο Δήμος θα εισπράττει μόλις το 50% και το υπόλοιπο 50% το δημόσιο. Σε ότι αφορά το ναυαγοσωστικό έργο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή για να αποφασίσει τους όρους, ενώ οι ναυαγοσώστες εκτός από το τρίμηνο που προβλέπει ο νόμος με απόφαση του Δήμου θα βρίσκονται στις θέσεις τους για ένα επιπλέον μηνά και συγκεκριμένα μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Οι διαφορές της νέας Κ.Υ.Α.
Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της νέας Κ.Υ.Α. και στις διαφορές της σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:
– Φέτος η Κ.Υ.Α. ορίζει ότι η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαγορεύεται (πέρυσι το επέτρεπε).
– Ως προς τον χρόνο παραχώρησης με τη φετινή Κ.Υ.Α. η παραχώρηση έχει διετή ισχύ.
– Ως προς τους εξαιρούμενους από την παραχώρηση χώρους: Πέρυσι η Κ.Υ.Α. έλεγε ότι υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης σε χώρους που έχουν εκτελεστεί έργα χωρίς άδεια αν είχε υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησής τους -Φέτος αυτό το αποκλείει.
– Ως προς το αντάλλαγμα: Ενώ πέρυσι η Κ.Υ.Α. προέβλεπε ότι τα ομπρελοκαθίσματα από το κύμα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα με τη φετινή Κ.Υ.Α. η απόσταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μέτρα.
– Ως προς τις καντίνες η μεγίστη έκταση παραχώρησης είναι τα 15 τ.μ., σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 30 τ.μ.
– Ως προς την ανάκληση της παραχώρησης: Πέρυσι έλεγε ότι σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι από τον συμβαλλόμενο που έχει πάρει τη χρήση τότε ανακαλείται η άδεια και θα πρέπει ο Δήμος να δώσει το 30% του αναλογούντος μισθώματός του. Φέτος αναφέρει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει όλα τα μισθώματα που έχει εισπράξει ο Δήμος.
– Ως προς τη διαδικασία ολοκλήρωσης απλής χρήσης των κοινόχρηστων χώρων πρέπει να γίνει μέχρι 31-5, διαφορετικά αναλαμβάνει η Κτηματική Υπηρεσία.
– Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές πέρυσι η Κ.Υ.Α. προέβλεπε την τοποθέτηση σκιαδίων αφαιρούμενων με πανί, φέτος το απαγορεύει και επιτρέπει μόνο ομπρέλες.
Σε ότι αφορά την είσπραξη ο κ. Σπανουδάκης τόνισε: «Το δημόσιο εισπράττει προκαταβολικά με την υπογραφή του συμβολαίου το 30%. Η είσπραξη από τον Δήμο γίνεται σε τρεις δόσεις και συγκεκριμένα εισπράττει το 30% με την υπογραφή του συμφωνητικού και το υπόλοιπο σε δυο δόσεις μια 31-7 και μια 31-9».
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η νέα Κ.Υ.Α. στα ταμεία του Δήμου, επεσήμανε ωστόσο πως δεν μπορούν να μην την αποδεχτούν και να αφήσουν ακάλυπτες και ανοργάνωτες τις παραλίες ευελπιστώντας πως θα εισακουστούν οι προτάσεις της ΚΕΔΕ και θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτό το οποίο είναι τρομερό, είναι ότι μιμούνται την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά πέρυσι έβαλε ότι πρέπει η σχέση να είναι 80/20 και να καταβάλλεται το 20% κατευθείαν στο κράτος, ενώ θυμούνται όλοι ότι απ’ την προηγούμενη χρονιά, απ’ το ’13 και πίσω, εισέπραττε ο Δήμος κι έπρεπε να αποδώσει τα χρήματα αυτά μέχρι τον επόμενο Μάρτιο στο κράτος. Τώρα λοιπόν υποχρεώνει να τα καταβάλει ο μισθωτής κατευθείαν το μερτικό του Δημοσίου, το οποίο το παίρνει κι αν δεν υπάρχει αυτή η καταβολή δεν θεωρείται συναφθείσα η μίσθωση. Άρα λοιπόν κατευθείαν γίνεται η σχέση άμεση μεταξύ κτηματικής περιουσίας και του χρήστη. Αντιλαμβάνεστε σε μία εποχή οικονομικής καχεξίας ότι θα πρέπει δηλαδή με το που υπογράφει ο οποιοσδήποτε χρήστης να έχει πάνω από το 52-53% του συνολικού μισθώματος. Όπως επίσης, η δαμόκλεια σπάθη είναι την 31 Μαΐου, η οποία είναι ο χρόνος ελάχιστος. Ακόμα και πέρυσι που είχαμε περισσότερο χρόνο είχε δημιουργηθεί το φαινόμενο πλείστοι όσοι να μην έρθουν επειδή δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό εγκαίρως κι έτσι το ποσοστό των δήμων πήγε στο 50%, ενώ οι υποχρεώσεις των δήμων είναι απεριόριστες, δηλαδή κι η καθαριότητα και η δημόσια υγιεινή των χώρων και το ναυαγοσωστικό είναι σ’ εμάς».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, εξέφρασε την αντίθεσή του για την περικοπή των πόρων του Δήμου προς όφελος του κράτους προτείνοντας σε ότι αφορά τον Δήμο η είσπραξη του μισθώματος να μην γίνει στις 31 Μαΐου αλλά να παραταθεί για δύο μήνες, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν, «Προτείνουμε να τροποποιήσουμε τον κανονισμό της παραλίας και να δώσουμε δίμηνη παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης του μισθώματος των επιχειρηματιών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Είναι απαράδεκτη η πολιτική που ασκείται από τη νέα κυβέρνηση σε βάρος των Ο.Τ.Α.» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την πρόταση του κ. Νίνου χαρακτήρισε φιλολαϊκή και αντιδημοτική ο δήμαρχος υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς ο δήμος δεν θα μπορέσει οικονομικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ωστόσο δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης.
Ο επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή Μ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση της Κ.Υ.Α., υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι δήμοι θα πρέπει να είναι διεκδικητικοί και να απαιτούν διαρκώς επιχορηγήσεις από κράτος.
Ο κ. Μανουσογιάννης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε την παραχώρηση τονίζοντας πως «Συμφωνούμε με τις απόψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και διαφωνούμε με τη νέα Κ.Υ.Α., όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, καθώς είμαστε αντίθετοι στο να χρειάζεται κάποιος να πληρώσει για να κάνει το μπάνιο του».
Γ. Μαρινάκης: Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση
Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι όλη η διαδικασία είναι στον αέρα από τη στιγμή που εκκρεμεί η δικάσιμος μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε. και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Εάν δε γίνει νομοθετική ρύθμιση, όλα αυτά είναι στον αέρα. Γιατί το Σ.Τ.Ε. αναφέρει πρώτο ότι έπρεπε αυτή η Κ.Υ.Α. να υπογραφεί και από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Το δεύτερο θέμα είναι ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας, δεν μπορεί να γίνεται μια Κ.Υ.Α. για όλους τους δήμους ανεξαιρέτως αλλά χρειάζεται να γίνεται ειδική μελέτη ανά περίπτωση, ποιες είναι οι παραχωρούμενες και μη εκτάσεις. Εδώ μπαίνει ένα θέμα: η όλη υπόθεση η οποία εξελίσσεται κι ευτυχώς παραπέμπεται στο 7ο τμήμα, το οποίο θα αποφανθεί κι είναι 03/06 η δικάσιμος και θα κάνει παρέμβαση εκεί η ΚΕΔΕ. Η προσφυγή έγινε το ’09, όμως το Σ.Τ.Ε. θεώρησε ότι συμπροσβάλλονται κι όλες οι επόμενες. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι και η εκδίκαση της 3ης Ιουνίου μπορεί να συμπεριλάβει και αυτήν την Κ.Υ.Α. που τώρα συζητάμε. Το θέμα λοιπόν αυτό μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί».