Μια εβδομάδα μύησης στα μυστικά του ντοκιμαντέρ και της δημιουργικής γραφής, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν δώδεκα μαθητές Γυμνασίων της πόλης, στα πλαίσια του θερινού εργαστηρίου Ιστοριών που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του caravan project. Η ομάδα κινηματογραφιστών και φωτογράφων, έχει οργανώσει ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, ενώ σε κάθε σταθμό συλλέγει τοπικές ιστορίες, μετουσιώνοντάς τις σε ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στους επόμενους σταθμούς της. Τα παιδιά, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα καθημερινών μαθημάτων, έρευνας και γυρισμάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του caravan project, Θέκλας Μαλάμου και Γιάννη Αδρίμη, κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους ντοκιμαντέρ. Θέμα ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου και η ιστορία του.
«H πνοή της Πόλης», όπως είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, είναι βασισμένο στις μαρτυρίες των επισκεπτών του κήπου, των εργαζομένων του αλλά και ιστορικών που δείχνοντας στην κάμερα των νεαρών κινηματογραφιστών ιστορικά ευρήματα, τους εκπλήσσουν, αποκαλύπτοντάς τους ότι κάποτε ήταν Οθωμανικό νεκροταφείο. Οι προσωπικές αναμνήσεις περιπατητών του κήπου από περασμένες δεκαετίες, οι εικόνες που τους περιέγραψαν, αλλά και η σημερινή καθημερινότητά των ηλικιωμένων πλέον ανθρώπων, στον ίδιο χώρο που κάποτε, σαν μαθητές, συναντούσαν φίλους τους και αργότερα, με τα παιδιά τους επισκέπτονταν την παιδική χαρά, συνάρπασε την ομάδα. Τουρίστες, μετανάστες μοιράστηκαν επίσης μαζί τους, την εικόνα που έχουν για τον Δημοτικό Κήπο, την ώρα που δροσίζονταν σε κάποιο από τα παγκάκια του, κάτω από τους αιωνόβιους φοίνικες. Με μεγάλη ανυπομονησία, τα δώδεκα άγνωστα, αρχικά, μεταξύ τους παιδιά, που πια δηλώνουν φίλοι, περίμεναν το βράδυ της Πέμπτης για να γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ τους, στον υπαίθριο κινηματογράφο που έχει στηθεί από το caravan project στον Δημοτικό Κήπο.
Σχολιάζοντας την προσπάθεια των παιδιών, τις γνώσεις που απέκτησαν για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, αλλά και το μάθημα συνεργασίας που πήραν μέσα από το κινηματογραφικό εργαστήρι, η Θέκλα Μαλάμου, επεσήμανε στα «Ρ.Ν.»: «Το κινηματογραφικό εργαστήρι, διήρκεσε επτά ημέρες και εισήγαγε τα παιδιά στον κόσμο και τα μυστικά του ντοκιμαντέρ, σε αυτό στοχεύαμε εξάλλου. Αρχικά δείξαμε στους μαθητές μας κάποιες ιστορίες από την ομάδα του caravan project, σχολιάσαμε τί είναι η σκηνοθεσία, τί είναι το σενάριο και το ρεπεράζ. Σταδιακά, μετά τα εισαγωγικά μαθήματα, τα παιδιά άρχισαν μόνα τους να δημιουργούν το δικό τους ντοκιμαντέρ. Χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, με καθεμία από αυτές να προτείνει το δικό της θέμα. Επικράτησε, τελικά, η άποψη ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον κήπο του Ρεθύμνου. Επιλέξαμε αυτό το θέμα, αφού τα μαθήματα γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο, που έχει πλούσιο παρελθόν και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να περπατήσουν με έναν άλλο τρόπο μέσα στον κήπο και να συλλέξουν πληροφορίες από τους περιπατητές τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες τις πληροφορίες τις συνεντευξιαζόμενους και αυτό τα ενθουσίασε. Άρχισαν έτσι να καταλαβαίνουν πώς είναι να συλλέγεις πληροφορίες γνωρίζοντας ανθρώπους, έμαθαν να λειτουργούν σαν ομάδα, ανέπτυξαν ομαδικό πνεύμα και τέλος μέσα από την δημιουργικότητά τους και την έκφραση των απόψεών τους, μετουσίωσαν την θεωρία σε πράξη, δημιουργώντας την «Πνοή της Πόλης».
Ενθουσιασμένοι ήταν οι μαθητές από την εμπειρία τους, τις γνώσεις που αποκόμισαν για το ντοκιμαντέρ και τον Δημοτικό Κήπο αλλά και για την προβολή της προσπάθειάς τους. Πολύ περήφανοι ήταν ακόμα που κατάφεραν να δημιουργήσουν συνεργατικά μια πολύ αξιόλογη δουλειά και να κάνουν νέες φιλίες.
«Ήταν μια ωραία εμπειρία. Μάθαμε πώς να γυρίσουμε ντοκιμαντέρ, μαθαίνουμε νέα πράγματα, πράγματα που δεν μαθαίνουμε στο σχολείο. Μου άρεσαν πολύ τα γυρίσματα» είπε η Εμμανουέλλα στην εφημερίδα. «Μάθαμε να χειριζόμαστε τις κάμερες, βοηθήσαμε στο μοντάζ, μάθαμε να παίρνουμε συνεντεύξεις και να δουλεύουμε ομαδικά. Χαίρομαι που ήρθε ο κόσμος να παρακολουθήσει τι κάναμε όλες αυτές τις μέρες με τους δασκάλους μας» συμπλήρωσε ο Γιάννης. Η Εύη, δήλωσε πως της άρεσε το ομαδικό πνεύμα με το οποίο λειτούργησε η ομάδα για να παράξει το ντοκιμαντέρ. «Όλες αυτές τις μέρες έμαθα να λειτουργώ με ομαδικό πνεύμα, έμαθα να κοινωνικοποιούμε και να λέω ιδέες χωρίς να ντρέπομαι. Για τον κήπο κατάλαβα ότι υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που δεν ήξερα. Ήταν ένα νεκροταφείο που περνώντας ο καιρός έγινε αυτό που έχουμε σήμερα. Με εντυπωσιάζει ότι εκεί που οι Οθωμανοί είχαν νεκροταφείο τώρα είναι τόπος συνάντησης και έρχονται ηλικιωμένοι και παιδιά για να περάσουν τον χρόνο τους». Η Ναταλία και η Μαγδαληνή, δήλωσαν στην εφημερίδα: «Μάθαμε πώς να φτιάχνουμε ντοκιμαντέρ και να συνεργαζόμαστε με παιδιά άγνωστα. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό ότι μας δίδαξαν πώς να προσελκύουμε ευγενικά αγνώστους για να μας πουν την άποψή τους για τον κήπο, που είναι ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης». Ενώ, ο Δημήτρης δήλωσε έκπληκτος για το παρελθόν του κήπου. «Εκτός από όσα έμαθα για τα ντοκιμαντέρ γυρίζοντάς το δικό μας για τον κήπο, με ξάφνιασε πολύ και δεν μπορούσα να φανταστώ όσα έμαθα για τον κήπο και για το παρελθόν του σαν τούρκικο νεκροταφείο» επεσήμανε.
Το caravan project, συνεχίζει τις προβολές ντοκιμαντέρ από τα ταξίδια του κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή στις 21:00, καθώς και τη λειτουργία της έκθεσης με υλικό από τα μέρη που έχει επισκεφτεί μέχρι στιγμής. Μεγάλη είναι η προσέλευση του κόσμου που επισκέπτεται τις δράσεις και μοιράζεται με την ομάδα του caravan project τις δικές του ιστορίες, όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» η Αλεξάνδρα Σαλίμπα. «Η ομάδα του caravan project είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα. Στις προβολές των ντοκιμαντέρ η προσέλευση είναι μεγάλη και ακολουθούν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με το κοινό. Το ίδιο καλά κυλά και η έκθεση. Δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες τους ξεναγούμε στον χορό και οι ίδιοι μας καταθέτουν ιστορίες από το Ρέθυμνο». Το cravan project, θα παραμείνει στον Δημοτικό Κήπο μέχρι τις 7 Ιουλίου, συμμετέχοντας και στην Γιορτή Κρητικής Διατροφής.