Στην αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και φθαρμένων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης προχωρά σταδιακά η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρεθύμνου. Ήδη, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης, ο Δήμος έχει προμηθευτεί 168 κάδους για απορρίμματα και ανακυκλώσιμα είδη αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να τοποθετούνται σε σημεία της πόλης και των οικισμών. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που στόχο είχε να περιοριστούν τα φαινόμενα με τους βρώμικους κάδους, που έχουν φθαρεί από τον χρόνο και τη χρήση με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τις οσμές και να διατηρείται η πόλη καθαρή.
Παράλληλα από την ερχόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν και δώδεκα κάδοι ειδικής τεχνολογίας για τα άτομα με αναπηρία.
Οι κάδοι που θα λειτουργούν με ρεύμα από φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν πλησίον των θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η χωρητικότητα (σε lt) των κάδων είναι 1100 λίτρα. Όπως αναφέρεται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά η όλη λειτουργία είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού γίνεται μέσω φωτοβολταϊκού πάνελ ισχύος 10W12V ενώ μέσω ειδικού αυτοματισμού που ενεργοποιεί το σύστημα μόνο κατά την χρήση εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Το σύστημα ασφάλισης κάδου/κάδων είναι φιλικό προς το προσωπικό αποκομιδής του Δήμου, ενώ η εξάρτηση του καπακιού στο σταθερό πλαίσιο του συστήματος και όχι στον κάδο, εξασφαλίζει την αποφυγή τυχόν ζημιάς τόσο στο καπάκι όσο και στα οχήματα περισυλλογής και πλύσης κάδων του Δήμου που μπορεί να προκληθεί από αμέλεια του χειριστή κατά την τοποθέτηση του κάδου στον ανυψωτικό μηχανισμό του φορτηγού.
Οι προτεινόμενες θέσεις για τους 12 κάδους ΑμεΑ είναι οι παρακάτω: οδός Παπανδρέου, Εργατικό Κέντρο, 2ο Δημοτικό, Στρατολογία, Αγ. Φωτεινή, Ατσιπόπουλο, Αρμένοι, ΙΚΑ Μασταμπάς, οδός Μοάτσου, Minos Hotel, Παλιό Πανεπιστήμιο – Περβόλια, Γέφυρα Πλατανιά.
«Έξυπνοι κάδοι» συλλογής και ανακύκλωσης τηγανόλαδου
Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για τη συλλογή και ανακύκλωση τηγανόλαδου στον Δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης πολιτών αλλά και μαθητών.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία έχει ξεκινήσει πιλοτικά εδώ και τρεις μήνες και ήδη έχουν τοποθετηθεί τριάντα κάδοι στην πόλη και είκοσι ακόμα στα σχολεία, με στόχο την ανακύκλωση του τηγανόλαδου.
Οι τριάντα κάδοι έχουν «έξυπνα συστήματα» και κάθε φορά που γεμίζουν ενημερώνουν για την αναγκαιότητα να αδειάσουν.
Ο στόχος του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων είναι η βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «COMPOSE», σύμφωνα με τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί πανευρωπαϊκά. Στο πλαίσιο του «COMPOSE» προβλέπεται η υλοποίηση 15 πιλοτικών δράσεων με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών στις συμμετέχουσες χώρες, μία εκ των οποίων σχετίζεται με «έξυπνες» εφαρμογές στα συστήματα συλλογής Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων (ΧΜΕ), στο Δήμο Ρεθύμνης και την αξιοποίησή τους προς βιοντίζελ.
Η δράση συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι ο συντονιστής των δράσεων του COMPOSE στην Ελλάδα και ο αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας και μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων στις 11 χώρες.
Οι 30 κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και φέρουν ειδικό αισθητήρα (smart sensor), ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σχετικά με τη θέση του κάδου (GPS), το ποσοστό πληρότητάς του, τη θερμοκρασία και άλλα χρήσιμα δεδομένα σε διαδικτυακή πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τις συντεταγμένες των κάδων σε ψηφιακό χάρτη της πόλης με μοναδιαία αρίθμηση για κάθε κάδο και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, την κατάσταση πληρότητας των κάδων.
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων alert (email/sms) σε περίπτωση μετακίνησης του κάδου, σε επιλεγμένο ποσοστό πλήρωσης και σε περίπτωση αυξημένης θερμοκρασίας.
Οι 20 κάδοι τοποθετήθηκαν σε σχολικές μονάδες δεν θα φέρουν αισθητήρα, ωστόσο οι Διευθυντές των μονάδων θα μπορούν να εισάγουν στην πλατφόρμα την ημερομηνία πλήρωσης του κάδου (ή ποσοστό πλήρωσης του κάδου πχ 80%).