Η πλέον των 3.000 σελίδων δικογραφία και οι περίπου 700 απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνει, υλικό για το οποίο έπρεπε να ενημερωθεί η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λασιθίου, Μ. Κοντόγκονα, στάθηκαν αφορμή να καθυστερήσει η διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών και άσκησης ποινικής δίωξης κατά των δεκαέξι (16) ατόμων, μεταξύ των οποίων αξιωματικός, και αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.
Η πλέον των 3.000 σελίδων δικογραφία και οι περίπου 700 απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνει, υλικό για το οποίο έπρεπε να ενημερωθεί η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λασιθίου, Μ. Κοντόγκονα, στάθηκαν αφορμή να καθυστερήσει η διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών και άσκησης ποινικής δίωξης κατά των δεκαέξι (16) ατόμων, μεταξύ των οποίων αξιωματικός, και αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ.
που υπηρετούσαν στο Λασίθι και ανθυπαστυνόμος που υπηρετούσε στο Ηράκλειο, τα οποία συνελήφθησαν την Τρίτη σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, και φέρονται ως μέλη δυο εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών, ενώ οι δυο αστυνομικοί από τους τρεις, φέρονται να υποστήριζαν τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες παρέχοντας πληροφόρηση στους δράστες.
Τα μεσάνυχτα, η εισαγγελέας, απήγγειλε βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον των 16 κατηγορουμένων. Και στους δεκαέξι ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Βαρύτερη είναι η κατηγορία όμως κατά των δυο φερόμενων ως αρχηγών των οργανώσεων (48χρονος από το Σίσι Λασιθίου και 45χρονος από Ηράκλειο) και αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αν εξαιρεθούν οι δυο ανήλικοι, και οι τρεις αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν άλλες κατηγορίες, εις βάρος όλων των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένων των δυο κατηγορουμένων από Απλαδιανά και Δροσιά Μυλοποτάμου, ασκήθηκαν από την εισαγγελέα διώξεις για καλλιέργεια, κατοχή, αποθήκευση, διάθεση (όλες κατ’ εξακολούθησιν) μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση δίωξη για οπλοφορία και κατοχή φυσιγγίων.
Εναντίον των δυο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από το Λασίθι η εισαγγελέας άσκησε δίωξη για παροχή πληροφοριών προς εγκληματική οργάνωση και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Εναντίον του αρχιφύλακα ασκήθηκε δίωξη για αγορά και κατοχή κοκαΐνης, ενώ εις βάρος του αστυνομικού από το Ηράκλειο δίωξη για κατοχή όπλου και φυσιγγίων, όπως και εις βάρος του αδελφού του, απόστρατου αξιωματικού.
Οι 16, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή ανά ομάδες. Αύριο πρόκειται να περάσουν την πόρτα του ανακριτικού γραφείου οι δυο ανήλικοι, ενώ οι απολογίες θα συνεχιστούν το Σάββατο, την Δευτέρα και την Τρίτη.
Από την ογκώδη δικογραφία, διαχωρίστηκε η υπόθεση που αφορά την χορήγηση πιστοποιητικών τοξικομανίας σε μη τοξικομανή άτομα, στην οποία εμπλέκονται, χωρίς μέχρι στιγμήν να είναι κατηγορούμενοι δυο δικηγόροι του Ηρακλείου και ένας καθηγητής Ιατρικής-Τοξικολογίας. Για το σκέλος αυτό της δικογραφίας, ο εισαγγελέας Εφετών του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, ώστε το ταχύτερο να διαλευκανθεί η υπόθεση και να διευκρινιστεί ο ρόλος και το ενδεχόμενο ενοχής ή μη των τριών συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος καλλιέργειας και πώλησης ινδικής κάνναβης και κρατουμένων, για ίδιες υποθέσεις, συνεργών τους.
Κατ’ εντολή του εισαγγελέα Εφετών ήδη τα δείγματα βιολογικού υλικού συγκεκριμένων ατόμων που κατασχέθηκαν την Τρίτη από το Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης απεστάλησαν με ασφάλεια σε άλλο Κέντρο για ανάλυση, ενώ ανάλογα με τ’ αποτελέσματα θ’ ακολουθήσει και ταυτοποίηση DNA των δειγμάτων με γενετικό υλικό των δοτών.
Μέλη των παραπάνω οργανώσεων στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, όπως τις κατέγραφε ο κοριός της ΕΥΠ, εμφανίζονται αδίστακτα, καθώς ήταν αποφασισμένα ακόμα και να κρατήσουν όμηρο, μέχρι να κάνουν την συγκομιδή της παράνομης σοδειάς τους, κάποιον ανυποψίαστο πολίτη που τυχαία θα μπορούσε να «έπεφτε» στην χασισοφυτεία τους, εξέφραζαν την επιθυμία να «φάνε» αστυνομικούς αλλά και να «ρίξουν» το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που έκανε εναέριες εξερευνήσεις.
Αναλυτικά
Αποκαλυπτικές οι τηλεφωνικές συνομιλίες μελών του κυκλώματος
• Ογκώδης η δικογραφία αριθμεί πάνω από 3.000 σελίδες και 700 συνακροάσεις που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ
• Διαχωρίστηκε η υπόθεση για την χορήγηση πιστοποιητικών τοξικομανίας σε μη τοξικομανείς στην οποία εμπλέκονται δικηγόροι και καθηγητής Ιατρικής
Στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου, Μ. Κοντόγκονα, οδηγήθηκαν αργά χθες το βράδυ, διαδοχικά, δεκαέξι (16) άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματικός, ανθυπαστυνόμος και αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., που συνελήφθησαν την Τρίτη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και φέρονται να ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις καλλιέργειας και εμπορίας ναρκωτικών, διακίνησης όπλων και ζωοκλοπών, ενώ οι αστυνομικοί κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση καθήκοντος.
Η ογκώδης δικογραφία, για το περιεχόμενο της οποίας έπρεπε να ενημερωθεί η εισαγγελέας, παρέτεινε χρονικά την παραμονή των κατηγορουμένων στο Δικαστικό Μέγαρο Νεαπόλεως και η διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος τους ολοκληρώθηκε στη μία τη νύχτα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου στα Δικαστήρια Νεάπολης το μεσημέρι συνοδευόμενοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα φρούρησης μέσα και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.
«Για την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, τον σχεδιασμό και την εκδήλωση όλων των αστυνομικών επιχειρήσεων σύλληψης και προσαγωγής των φερομένων ως δραστών, υπήρξε πολύμηνη, στενή και πολύπλευρη αστυνομική συνεργασία των αστυνομικών του Τ.Δ.Ν Αγίου Νικολάου, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας και των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου και Ρεθύμνου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, καθώς και κλιμακίου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., τους οποίους δημόσια θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για τις άοκνες και πέραν του ωραρίου τους διαρκείς προσπάθειες, οι οποίες συνετέλεσαν καθοριστικά για την επιτυχή έκβαση της όλης υπόθεσης, την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και ιδίως της τοπικής κοινωνίας, καθώς και στην τόνωση και εδραίωση της εμπιστοσύνης του κοινού για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας» δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, Φανούρης Μανιαδάκης.
Παρουσιάζοντας την υπόθεση ο κ. Μανιαδάκης, και δίνοντας λεπτομέρειες για την οργάνωση και τη δομή των δυο εγκληματικών οργανώσεων, ανέφερε πως είχαν ως έδρα την περιοχή του Σισίου-Λασιθίου και Μαλίων-Ηρακλείου αντίστοιχα και δραστηριοποιούνταν κυρίως με την καλλιέργεια, διακίνηση και εμπορία κάνναβης στους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, στην εγκληματική οργάνωση του Νομού Λασιθίου φέρονται να συμμετείχαν ενεργά οκτώ μέλη, εκ των οποίων τέσσερις ημεδαποί και τέσσερις αλλοδαποί, ενώ στην εγκληματική οργάνωση του Νομού Ηρακλείου δώδεκα μέλη, εκ των οποίων επτά ημεδαποί και πέντε αλλοδαποί.
Τα παραπάνω άτομα, σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Λασιθίου, είχαν συστήσει και συγκροτήσει δύο (2) άρτια δομημένες, με διαρθρωμένη ιεραρχία και διαχρονική διάρκεια δράσης εγκληματικές οργανώσεις, ορισμένα μέλη των οποίων έχουν συγγενικούς ή φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους, ήταν κοινά και συνυπήρχαν παράλληλα σ’ αυτές ή δρούσαν μεμονωμένα ή σε επιμέρους μικρότερες ομάδες, με σκοπό την κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτειών δενδρυλλίων κάνναβης, τη συγκομιδή, αποξήρανση, αποθήκευση και περεταίρω διάθεση και εμπορία της παραχθείσας ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης και τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.
Ως αρχηγός της Εγκληματικής οργάνωσης Λασιθίου φέρεται από την Αστυνομία ένας 48χρονος κάτοικος Σισίου, με καταγωγή από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, ο οποίος σχεδίαζε, αποφάσιζε, διένειμε ρόλους, κατηύθυνε, έδινε εντολές στα μέλη της, τα οποία πειθαρχούσαν πλήρως σ’ αυτόν, ασκούσε εποπτεία, παρείχε οδηγίες για την επιλογή και διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης της φυτείας, την αγορά των σπόρων και φυτωρίων, των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης, το δίκτυο επικοινωνίας, τις καλλιεργητικές συμβουλές και μεθόδους, τη συγκομιδή, τη διακίνηση και εμπορία της παραχθείσας κάνναβης. Εμφανίζεται επίσης να δραστηριοποιείται και με την κατοχή, διακίνηση και εμπορία όπλων.
Τον ηγετικό πυρήνα της Εγκληματικής οργάνωσης Ηρακλείου, κατά την Αστυνομία, αποτελούσαν ο 48χρονος αρχηγός της οργάνωσης του Λασιθίου από κοινού με έναν 45χρονο κάτοικο του Ηρακλείου.
Εκτός από τους είκοσι (20) συνολικά συλληφθέντες δράστες, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων σαράντα επτά (47) ατόμων για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικής και πλημμεληματικής μορφής, όπως άμεση και απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και όπλων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παραβάσεων του νόμου περί ζωοκλοπής, δωροδοκία, εμπρησμό, υπόθαλψη εγκληματία, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου κ.λ.π., οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας. Ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων ανέρχεται στους εξήντα επτά (67), εκ των οποίων πενήντα δύο (52) ημεδαποί και δέκα πέντε (15) αλλοδαποί, ενώ οι εξήντα ένα (61) από αυτούς είναι άνδρες, τρεις (3) γυναίκες και τρεις (3) ανήλικοι.
Μεταξύ των κατηγορουμένων, περιλαμβάνονται και τρεις (3) αστυνομικοί, ο ένας με βαθμό αστυνομικού διευθυντή που υπηρετούσε στο Επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου με χρέη υποδιευθυντή, ο δεύτερος με βαθμό αρχιφύλακα που υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και ο τρίτος με βαθμό ανθυπαστυνόμου που υπηρετούσε στο Α.Τ. Αγίου Μύρωνα και οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και παράβαση καθήκοντος, ενώ επιπλέον οι δύο εξ αυτών για απλή συνέργεια σε καλλιέργεια φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης, οι οποίοι και τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα διατάχθηκε εις βάρος τους ΕΔΕ. Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους ένστολους κατηγορείται και για χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Παράλληλα, όπως αναφέραμε και χθες, στην πολύκροτη υπόθεση εμπλέκονται δυο δικηγόροι και ένας καθηγητής Ιατρικής που σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη κατηγορούνται από τις αστυνομικές αρχές για ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ηθική αυτουργία και έκδοση ψευδής ιατρικής πιστοποίησης, καθώς και παράβαση καθήκοντος.
Ωστόσο, το τμήμα αυτό της δικογραφίας φαίνεται πως διαχωρίστηκε και για την υπόθεση, που σχετίζεται με το Τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και την χορήγηση πιστοποιητικών τοξικομανίας σε μη τοξικομανείς, ο εισαγγελέας Εφετών του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Η εμπλοκή των παραπάνω προέκυψε από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμα άτομο, κάτοικος Λασιθίου και βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.
Σημειώνεται ότι για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων προηγήθηκαν πολύμηνες συστηματικές αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Οι δυο εγκληματικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν συσταθεί και δραστηριοποιούνταν τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ εκτιμάται ότι από τις παράνομες δραστηριότητές τους έχουν αποκομίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου και όπως επίσημα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., από την μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, έχει προκύψει η εμπλοκή των εγκληματικών οργανώσεων σε πλήθος υποθέσεων καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών (κάνναβης), εμπορίας-διακίνησης όπλων και φυσιγγίων και ζωοκλοπών.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής:
* Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 323 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 21.08.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
*Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 28.08.2012, στην αγροτική θέση Νησί του Δ.Δ. Ποταμών Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
* Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 131 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 14.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Αστριτσίου Δ. Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου.
* Εγκατάσταση και καλλιέργεια φυτείας 250 δενδρυλλίων κάνναβης, που εντοπίστηκε την 20.09.2012, σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Χώνου Δ. Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
* Δεκαοκτώ περιπτώσεις εμπορίας και διακίνησης ποσοτήτων κάνναβης σε 13 δράστες – αγοραστές (12 ημεδαποί και 1 υπήκοος Αλβανίας).
* Προέκυψε και η καλλιέργεια άλλων τριών φυτειών κάνναβης που δεν ανευρέθηκαν, καθώς επίσης και τριών άλλων φυτειών, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί το έτος 2011 και ταυτοποιήθηκαν ιδιοκτησιακά στις προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις.
* Κλοπή 85 αιγοπροβάτων την 02.08.2012, από την περιοχή Δ. Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
* Κλοπή αγνώστου αριθμού αιγοπροβάτων την 18.08.2012, από την περιοχή Δ.Δ. Σίσι Δ. Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
* Εμπρησμός δασικής έκτασης 4 στρεμμάτων την 20.08.2012, στην περιοχή Δ.Δ. Κράσι Κεράς Δ. Χερσονήσου Ηρακλείου.
Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* Τρία οχήματα.
* 688 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
* 525 βεγγαλικά – πυροτεχνήματα.
* Το χρηματικό ποσό των (19.200) ευρώ.
* Ένα κυνηγετικό όπλο και ένα πιστόλι κρότου.
* Δύο ζυγαριές ακριβείας.
* Λοιπά πειστήρια (μη εύχρηστο πιστόλι, θήκες όπλου, μαχαίρι, τσιγαριλίκι, κ.α.) που σχετίζονται με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Απευθυνθήκαμε στον αστυνομικό διευθυντή Λασιθίου, τον προϊστάμενο των δυο αστυνομικών που βρίσκονται σήμερα κατηγορούμενοι, και τον ρωτήσαμε αν υπήρχαν υποψίες εις βάρος τους ότι πριν αποκαλυφθεί η συμμετοχή τους στην υπόθεση, αν υπηρεσιακά υπήρχαν κάποιες ενδείξεις πως ενδεχομένως είναι επίορκοι κι ότι και στο παρελθόν είχαν παραβεί το καθήκον τους. Ο κ. Μανιαδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Δεν υπήρχαν ενδείξεις, δεν είχαμε αντιληφθεί το παραμικρό σχετικά με τη σχέση τους ούτε με τους συγκεκριμένους κακοποιούς ούτε με άλλους. Πριν την αποκάλυψη μέσω της παρακολούθησης, δεν είχαν δώσει το παραμικρό δικαίωμα να τους υποψιαστούμε. Προφανώς πρόσεχαν πάρα πολύ, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί».
Στην ερώτησή μας δε, πως έγινε εφικτό να μην αντιληφθούν οι δυο κατηγορούμενοι αστυνομικοί ότι από κάποιο σημείο και μετά επαρακολουθούντο όχι μόνο οι δράστες αλλά και οι ίδιοι, πως στάθηκε δυνατόν να τους αποκόψουν από κάθε υπηρεσιακή πληροφόρηση με δεδομένο ότι δεν ήταν χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί αλλά βαθμοφόροι και μάλιστα σε νευραλγικές υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, όπου και ήταν ουσιαστικά το κέντρο επιχειρήσεων και παρακολούθησης των δυο εγκληματικών οργανώσεων, ο κ. Μανιαδάκης μας είπε:
«Μετά τη διαπίστωση ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα παρέχοντας πληροφορίες σε κάποια μέλη του κυκλώματος, σε πληροφοριακό επίπεδο, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε τα στεγανά και σε ότι αφορούσε την παρακολούθηση των υπόπτων και σε ότι αφορούσε την οργάνωση επιχειρήσεων, ώστε να μην διαρρεύσει το παραμικρό. Τους αποκόψαμε από τη συμμετοχή στις σημαντικές υπηρεσιακές συζητήσεις και αποφάσεις. Είχαν ίσως καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει αλλά δεν γνώριζαν ούτε φαντάστηκαν τι. Βεβαίως ο κίνδυνος διαρροής μπορεί να υπήρχε, διότι δεν γνώριζαν όλοι οι αστυνομικοί για την εμπλοκή των συναδέλφων τους και θα μπορούσε πάνω σε υπηρεσιακή συζήτηση να ξέφευγε κάποια κουβέντα προς τους δύο κατηγορούμενους σήμερα αστυνομικούς. Καταφέραμε όμως τελικά να φτάσουμε αίσια στο τέλος αυτής της μεγάλης και πολύ σοβαρής υπόθεσης». Ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι υπάρχουν επίορκοι αστυνομικοί στην οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ. την ίδια ώρα μάλιστα, όπως τόνισε, που συνάδελφοί τους ρισκάρουν καθημερινά την ίδια τους την ζωή στην προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος και έρχονται τετ α τετ με επικίνδυνους κακοποιούς.
«Κυρίως οι σκληροί πυρήνες των δυο εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώσαμε ήταν άτομα αδίστακτα. Αρκεί να σας πω ότι οι ιδιοκτήτες των χασισοφυτειών ανέθεταν την φύλαξή τους σε ένοπλους Αλβανούς, στους οποίους έδιναν εντολή σε περίπτωση που κάποιος αγρότης, κτηνοτρόφος ή κυνηγός έφτανε τυχαία στην φυτεία, να τον κρατήσουν όμηρο με την απειλή του όπλου. Ο όμηρος, σύμφωνα με τις συνεννοήσεις καλλιεργητών και Αλβανών, θα αφηνόταν ελεύθερος μόνο εφ’ όσον θα «θεριζόταν» ο καρπός της φυτείας» μας ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει καλά την υπόθεση.
Ο ίδιος αξιωματικός, μας είπε πως πολλές φορές σε τηλεφωνικές συζητήσεις οι δράστες αναφερόμενοι στον Χ ή Ψ μάχιμο αστυνομικό, έλεγαν, μεταξύ αστείου και σοβαρού, «Αυτόν πρέπει να τον φάμε».
Χαρακτηριστική είναι και η στιχομυθία που παρακολουθούσαν αστυνομικοί μέσω της συνακρόασης (κοριός ΕΥΠ) μεταξύ μελών του κυκλώματος, κατά τη διάρκεια έρευνας χασισοφυτειών από αέρος, για το πως με κατάλληλο όπλο θα μπορούσαν να «ρίξουν» το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.