Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Α. Ξανθός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί κρίσιμο πνευματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πόρο για το Ρέθυμνο

Newsroom Από Newsroom
20/06/2023 - 4:11 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και Χρυσούλα Μανουσάκη και είχαν την ευκαιρία μιας αναλυτικής συζήτησης με τον Πρύτανη του ΠΚ κ. Γιώργο Κοντάκη και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ρεθύμνου. Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το παρόν και το μέλλον των Πανεπιστημιακών Σχολών του Ρεθύμνου, αλλά και τα προβλήματα της φοιτητικής κατοικίας και των σοβαρών ελλείψεων διοικητικού-τεχνικού προσωπικού.

Ο Πρύτανης κ. Κοντάκης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της κατασκευής 2000 κατοικιών για φοιτητές μέσω ΣΔΙΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, το οποίο είχε δρομολογηθεί στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βρίσκεται στη φάση του ορισμού προσωρινού αναδόχου. Επίσης, ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε σε δρομολογημένα έργα συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και σε έργα ανάπτυξης ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) για την ενεργειακή αυτονομία του ΠΚ. Τέλος, ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιώντας το Κέντρο Ερευνών Μελετών (ΚΕΜΕ) του ΠΚ και δίνοντας αξιοπρεπή ακαδημαϊκή προοπτική σε νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι είναι σε εξέλιξη μια «αγοραία μετάλλαξη» του δημόσιου πανεπιστημίου, λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ και της πολιτικής επιλογής να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των σχολαρχών και των ιδιωτικών ΙΕΚ. Αναφέρθηκαν επίσης στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος που έχει ως πρόταγμα τη «συμπεριληπτική, δημοκρατική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση» και την πολιτική δέσμευση ότι θα καταργηθούν αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ, θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ, θα διπλασιαστεί σε βάθος τετραετίας η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, θα αναμορφωθεί το ειδικό μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με βάση και τη νομολογία του ΣτΕ, θα διπλασιαστεί ο αριθμός καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας και θα αυξηθεί κατά 15% το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις Σχολές του στο Ρέθυμνο, οι Α. Ξανθός και Χ. Μανουσάκη τόνισαν ότι αποτελούν κρίσιμο πνευματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πόρο για τον τόπο μας, που πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί.

Τέλος, ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε στο απαράδεκτο «βάλτωμα» της υπόθεση της παραχώρησης -με απόφαση της Συγκλήτου του ΠΚ από το Μάιο του 2021 – κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου για την ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, το οποίο θα είναι σε επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση με το ΠΑΓΝΗ και την Ιατρική Σχολή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν κάνει εδώ και 2 χρόνια το παραμικρό βήμα ωρίμανσης αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να ενισχύσουν ουσιαστικά ούτε το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ούτε γενικότερα το ΕΣΥ.

 

Tags: ΓάλλοςεπίσκεψηΚρήτηΜανουσάκηΞανθόςΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣΡΕΘΥΜΝΟΣΥΡΙΖΑυποψήφιος βουλευτής
Share239Tweet150Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΑΣΔΡΑΧΑΣ

Εκδήλωση μνήμης για τον ιστορικό Σπύρο Ασδραχά στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου

14/04/2026 - 6:54 μμ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ

Η παραμελημένη συμβολή των γυναικών στην ιστοριογραφία της φιλοσοφίας

09/04/2026 - 12:03 μμ
ΟΡΚΩΜΟΣΙΕΣ

Ορκίστηκαν οι απόφοιτοι της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης

08/04/2026 - 9:43 πμ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

Μέχρι τις 30/4 η αποστολή ποιημάτων για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ποίησης: Νέες Φωνές 

06/04/2026 - 5:14 μμ
Επόμενο άρθρο
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη Σειραγάκη και την επιστροφή του στη φυλακή

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη Σειραγάκη και την επιστροφή του στη φυλακή

Τελευταία νέα

Ρεθεμνιώτες αθλητές Ζίου – Ζίτσου και Πάλης που διακρίθηκαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υποδέχτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

Ρεθεμνιώτες αθλητές Ζίου – Ζίτσου και Πάλης που διακρίθηκαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα υποδέχτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μ. Λιονή

15/04/2026 - 5:31 μμ
ΑΘΛΗΤΕΣ

Τρεις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες στο Ρέθυμνο αύριο

15/04/2026 - 5:23 μμ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ WIDERA

Σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής για την ταχεία και αξιόπιστη διάγνωση ασθενειών

15/04/2026 - 3:45 μμ
5454889191422450 ΔΤ 1

“‘Εξυπνες” διαβάσεις πεζών σε 14 σχολεία του δήμου Ρεθύμνης

15/04/2026 - 12:43 μμ
ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ανάγνωση ποίησης και βιβλίων για παιδιά και εφήβους στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

15/04/2026 - 12:35 μμ
5454877654860080 gsee

Στο Ηράκλειο το 39ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ 

15/04/2026 - 12:23 μμ
5454876044547609 στουρναρας μητοσταλκης

Ανανέωση θητείας Στουρνάρα στην ΤτΕ προτείνει η κυβέρνηση

15/04/2026 - 12:20 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr