Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στη σχολική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, καθώς η δυναμικότητα του σχολείου δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Το σχολείο μπορεί να δεχτεί για την Α λυκείου συνολικά 140 μαθητές, με βάση τουλάχιστον το πλαφόν που έχει θέσει η Διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ.
Το πλαφόν έχει τεθεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι για την Β ‘ λυκείου, που είναι η τάξη στην οποία οι μαθητές επιλέγουν τομέα, να καλυφθεί συνολικά η ζήτηση που υπάρχει από μαθητές όλων των λυκείων του νομού. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την Α λυκείου που είναι κοινή τόσο για τα ΓΕΛ όσο και για τα Επαγγελματικά λύκεια, στη Β λυκείου οι τομείς που λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑΛ είναι μοναδικοί με την έννοια ότι δεν προσφέρονται σε άλλο ΕΠΑΛ του νομού.
Το πρόβλημα προέκυψε φέτος, καθώς παιδιά που είχαν μείνει μετεξεταστέα στο Γυμνάσιο, είχαν κάνει την αίτηση εγγραφής τους στο 1ο ΕΠΑΛ, η οποία ήταν σε εκκρεμότητα. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα προαγωγής τους στο λύκειο, οι θέσεις στο 1ο ΕΠΑΛ είχαν καλυφθεί από άλλους μαθητές.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγιναν και αρκετά λάθη κατά τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εγγραφών από τους ενδιαφερόμενους. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι 47 παιδιά εκ των οποίων αρκετά κατοικούν κοντά στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ να μένουν εκτός και να πρέπει να φοιτήσουν σε άλλο σχολείο.
Όπως εξηγεί η διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ κ. Λίτσα Μαμαλάκη, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή για το σχολείο, όμως η δυναμικότητα είναι συγκεκριμένη και προτεραιότητα αποτελεί η πλήρωση των θέσεων της Β’ τάξης: «Πέρυσι στο σχολείο μας φοίτησαν συνολικά 652 μαθητές, αριθμός πολύ μεγάλος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε υποχρεωμένοι, στην Β’ τάξη – μιας και είμαστε το μοναδικό σχολείο με κάποιες ειδικότητες στον νομό – να πάρουμε όλα τα παιδιά που θέλουν να γραφτούν στους τομείς που διαθέτει το σχολείο μας. Για τον λόγο αυτό, βάζουμε ένα όριο στους μαθητές που θα δεχτούμε στην Α’ τάξη. Φέτος το όριο μας ήταν έξι τμήματα στην Α’ τάξη για να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε στις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις».
Η κ. Μαμαλάκη ανάφερε ότι στη πρώτη φάση των εγγραφών υπήρχαν αιτήσεις παιδιών που δεν είχαν πάρει απολυτήριο γυμνασίου. Το σχολείο όμως είχε ήδη 138 εγγραφές και με βάση το πλαφόν που έχει τεθεί έμεναν κενές μόλις δυο θέσεις.
«Όταν άνοιξε το σύστημα, είδαμε ότι είχαμε αιτήσεις εγγραφών αλλά εμείς είχαμε ήδη καλύψει τον αριθμό των μαθητών για τα έξι τμήματα. Κι έτσι έμειναν εκτός 47 παιδιά από τα οποία τα περισσότερα ήταν μετεξεταστέα και ήταν μαθητές της περιοχής μας. Ήταν 18 από το 4ο Γυμνάσιο, 12 από το 5ο Γυμνάσιο. Απλά δεν γινόταν να τα εγγράψουμε, καθώς προείχε να καλύψουμε τη ζήτηση για την Β’ τάξη όπου οι μαθητές δεν έχουν άλλη επιλογή. Ένα παιδί που θέλει να γίνει μηχανολόγος, δεν μπορεί να πάει σε κανένα σχολείο πέρα από το δικό μας».
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις, παράπονα και διαμαρτυρίες από γονείς παιδιών που θέλουν να φοιτήσουν στην Α λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ.
«Πήραμε τηλέφωνο σαν σχολείο έναν-έναν τους γονείς και τους είπαμε να γράψουν το παιδί τους είτε στο 2ο ΕΠΑΛ – που έχει θέσεις ακόμα και σήμερα – ή στην Α’ τάξη οποιουδήποτε Λυκείου που είναι πιο κοντά στο σπίτι τους. Απλά όλα θέλουν να έρθουν εδώ» ανέφερε η κ. Μαμαλάκη.
Από την πλευρά του ο Μ. Μαραγκάκης, διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ότι: «Στα ΕΠΑΛ τα παιδιά επιλέγουν τομέα στη Β Λυκείου και στη Γ Λυκείου επιλέγουν ειδικότητα. Άρα το σχολείο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τη μαθητική του δύναμη στη Β και την Γ Λυκείου, καθώς δέχεται μαθητές από όλο τον νομό. Άρα δεν μπορεί να εξαντλεί τις αίθουσές του για την πρώτη τάξη».
Όπως πρόσθεσε η κ. Μαμαλάκη τα 47 παιδιά θα πρέπει να φοιτήσουν σε άλλο σχολείο καθώς ακόμα και αν στην πορεία του σχολικού έτους κάποιοι μαθητές εγκαταλείψουν και υπάρξουν κενές θέσεις, αυτές θα αναπληρωθούν κατά προτεραιότητα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (τόπος κατοικίας ή άλλα κοινωνικά).
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου επισημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι χθες υπήρχε διαθεσιμότητα 20 θέσεων στο 2 ΕΠΑΛ, ενώ διαμορφώθηκε χώρος στο 1ο ΓΕΛ, για τη λειτουργία ενός πρόσθετου τμήματος πρώτης λυκείου.