Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Θάνο Πλεύρη για τις εξελίξεις στο διευρυνόμενο μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβαση του στη Βουλή ανακοινώνει τώρα αυστηρότερα μέτρα μετά και τις αυξανόμενες ροές από την Αφρική στην Κρήτη και το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη. Ο Πρωθυπουργός έχει πάρει τον λόγο στη διάρκεια της συζήτησης που άρχισε στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με “τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης”. Απευθείας σύνδεση με τη Βουλή για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Πρωθυπουργού.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:
- Σύντομα θα υπάρξει αντίδραση και από τις Βρυξέλλες
- Πριν από λίγο στη σύσκεψη λήφθηκαν αποφάσεις
- Η έκτακτη κατάσταση στην Κρήτη, απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης
- Ενημερώσαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Προχωράμε στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αρχικά για τρεις μήνες για όσους καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.
- Είναι μια απαραίτητα αντίδραση που στηρίζεται ακριβώς στη νομική επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2020.
- Οσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλάμβανονται και θα κρατούνται.
- Χτες, στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης, έγινε επιχείρηση διάσωσης
- Οι διασωθέντες δεν θα αποβιβαστούν στην Κρήτη, θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί σε δομές του υπ. Μετανάστευσης.
- Η δεύτερη απόφαση αφορά τη δημιουργία μίας ή ενδεχομένως και δεύτερης μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά.
- Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη -τόσο με τη νόμιμα, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με εκείνη της Ανατολικής- συνεχίζονται.
- Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης ώστε να αποτρέψουμε την αναχώρηση των βαρκών από τις ακτές της Λιβύης. Οταν συμβαίνει αυτό -σε συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης- να επιστρέφουν οι βάρκες πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα. Και η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
- Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει.
- Η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά και απολύτως αυστηρή.
Πηγή: ERTNEWS , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ