Η οικοδομή ανακάμπτει μετά από χρόνια στασιμότητα προσελκύοντας τόσο εγχώριους όσο και ξένους επενδυτές
Αύξηση 31,5% καταγράφηκε στις οικοδομικές άδειες στην Κρήτη για το Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με την οικοδομική δραστηριότητα να παρουσιάζει μία γενικότερη άνθιση σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 15,6%. Πίσω μόνο από τη Δυτική Μακεδονία, η Κρήτη εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανακαινίσεων σε οικοδομές μικρής κλίμακας, αλλά και έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κατοικιών. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσε ο Γιώργος Αράπογλου, εκπρόσωπος Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Ηράκλειο, μιλώντας στην τηλεόραση CRETA και στη Σώτια Πεντεδήμου, αποδίδοντας τις αιτίες για την παραπάνω κατάσταση, στην φοροαπαλλαγή των κατασκευαστών για την ανέγερση νέων οικοδομών, στην κατασκευή του αεροδρομίου του Καστελλίου, που εντείνει τις μελλοντικές προοπτικές για ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο νησί και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσα από το πρόγραμμα της Golden Visa.
Παρά την πρόσφατη κινητικότητα στον οικοδομικό κλάδο, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο υπήρξε ανομβρία στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και στην κατασκευή κτιρίων, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας, γεγονός που οφείλεται στην αποθάρρυνση των κατασκευαστών από την ανέγερση οικοδομήσεων. Τα αυξανόμενα κόστη των οικοδομικών υλικών και η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον χώρο των οικοδομών, με τη στροφή τους σε άλλα επαγγέλματα περιόρισαν τη δραστηριοποίηση των εργολάβων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της στεγαστικής κρίσης που βιώνουμε. Όπως σημείωσε ο κ. Αράπογλου, την τελευταία τετραετία οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται διαρκώς, καταγράφοντας μία αύξηση 10-15% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα ορισμένα οικόπεδα να βρίσκονται σε απλησίαστα για τους Έλληνες επενδυτές ύψη, καταλήγοντας εν τέλει σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να επιστρέψουν στην παραδοσιακή μίσθωση και τις ενοικιάσεις, ενώ απομένει να φανεί το κατά πόσο τα μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
«Οι κατασκευαστές δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν ΦΠΑ στην ανέγερση νέων οικοδομών»
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανοδική οικοδομική τάση που καταγράφεται παίζει η φοροαπαλλαγή των κατασκευαστών από τον ΦΠΑ, για την ανέγερση νέων οικοδόμων, ένα μέτρο που έχει πάρει αναστολή, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου. «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μέτρο, καθώς έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία είχε παγώσει κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και ιδιαίτερα κατά τα έτη 2020 και 2021, όμως στη συνέχεια, λόγω της αυξημένης εισροής τουριστών στο νησί μας, αλλά και της άνθισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον, προκειμένου, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι, να επενδύσουν στο νησί μας, προκειμένου να μπορούν όλοι αυτοί οι τουρίστες να έχουν διαθέσιμα καταλύματα», σημείωσε και στη συνέχεια ανέφερε: «Ένα ακόμα κίνητρο είναι και το αεροδρόμιο του Καστελλίου, το οποίο σε λίγα χρόνια θα λειτουργεί. Με βάση τις προσδοκίες θα φιλοξενεί, ακόμα και τον τριπλάσιο κόσμο από αυτόν που ήδη εισέρχεται στο νησί μας», προκειμένου όλος αυτός ο τουριστικός κόσμος να εξυπηρετείται αποτελεσματικά από τις υπάρχουσες κατοικίες της Κρήτης.
Ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάπτυξη έντονης οικοδομικής δραστηριότητας, όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες των προηγούμενων ετών ήταν η απομάκρυνση των εργαζομένων από τις οικοδομές, ένα φαινόμενο που εντάθηκε στην περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι στράφηκαν στην αναζήτηση άλλης εργασίας. «Το πρόβλημα στα εργατικά χέρια στην καθημερινότητα υπάρχει και πράγματι πολλοί εργολάβοι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό», ανέφερε ο κ. Αράπογλου, συμπληρώνοντας επίσης ότι «ίσως πρέπει να δοθούν περεταίρω κίνητρα στους εργολάβους από το ίδιο το κράτος, προκειμένου να επιστρέψουν περισσότερα άτομα σε επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή, που είναι σίγουρα πάνω από 10 επαγγέλματα».
Πολλαπλάσιο το κόστος των οικοδομικών υλικών – συμπαρασύρει τις τιμές των ακινήτων
Ραγδαία είναι η αύξηση που σημειώνεται στα οικοδομικά υλικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, μία συνθήκη τιμολογιακής ανόδου που ξεκίνησε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και «ουσιαστικά διπλασίασε ή ακόμα τριπλασίασε το κόστος της ανοικοδόμησης μίας οικοδομής, με αποτέλεσμα να προκύψει μεγαλύτερο κόστος στην ανέγερση των οικοδομών». Όπως τόνισε, το υψηλότερο κόστος συμπαρέσυρε και το γενικότερο κόστος στις τιμές ακινήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σταδιακά μια αύξηση 10-15% κάθε χρόνο την τελευταία τετραετία, δίνοντας και μία απάντηση στα ερωτήματα που εγείρονται για τη στεγαστική κρίση. «Όλα αυτά οδηγούν στο φαινόμενο τα ποσά ορισμένων οικοπέδων που διατίθενται προς πώληση να είναι τόσο ψηλά, που να μην είναι ικανά από Έλληνες επενδυτές να δοθούν προς πώληση και γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ακόμα και μέσω του προγράμματος της golden visa».
Η τριετής φοροαπαλλαγή που έχει προταθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία δεν μισθώνονται την τελευταία τριετία, αποτελεί επίσης ένα κίνητρο, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, για να διατεθούν στην αγορά κατοικίες προς ενοικίαση, οι οποίες ενδεχομένως να αξιοποιούνταν διαφορετικά. «Εφόσον οι ιδιοκτήτες, το κλειστό ακίνητό τους το έχουν δηλωμένο στην εφορία, μπορούν να νοικιάσουν και να το διαθέσουν στην αγορά και με αυτό τον τρόπο και εφόσον έχουν τριετή παραδοσιακή μίσθωση κατοικίας, να έχουν τη δυνατότητα και την ευχέρεια της ευεργετικής διάταξης της τριετούς φοροαπαλλαγής της μίσθωσης ακινήτων», ανέφερε, τονίζοντας ότι η φορολογία είναι ιδιαίτερη υψηλή για τα εισοδήματα από μισθώματα κατοικιών, με 15% για εισφορές έως τις 12.000 ευρώ, 35% για εισοδήματα από 12.000 μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 35.000. «Η φορολογία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επομένως η μείωση της φορολογίας είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο, που θεωρούμε ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα επανέλθουν στην ενοικίαση. Σε αυτήν την φοροαπαλλαγή υπάγονται και όσοι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση και τώρα επιλέγουν να επιστρέψουν στην παραδοσιακή μίσθωση».
«Στόχος να διοχετευτούν στην παραδοσιακή ενοικίαση 10-15 χιλιάδες κατοικίες»
Σε βάθος τριετίας υπολόγισε ο κ. Αράπογλου τον απολογισμό της απόδοσης των κινήτρων για την ενίσχυση της παραδοσιακής μίσθωσης και την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης. Όπως τόνισε, στόχος είναι εν τέλει να επωφεληθούν και να διοχετευτούν στην παραδοσιακή ενοικίαση 10 – 15 χιλιάδες κατοικίες, αλλά μένει να φανεί αν οι εκτιμήσεις θα ανταποκριθούν στην πραγματικότητα. «Επιπλέον, σημαντικό είναι να δούμε αν τα αυξανόμενα κριτήρια περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες στο να στραφούν στην παραδοσιακή μίσθωση», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει διάφορες προτάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για μείωση της φορολογικής κλίμακας των μισθωμάτων, ακόμα και στο 50%. Όπως επεσήμανε ο κ. Αράπογλου, η φορολόγηση των ακινήτων για εισοδήματα από μισθώματα έως 12.000 στο 15% είναι ιδιαίτερα υψηλή για τους ιδιοκτήτες μικρών κατοικιών. «Έχουμε προτείνει να μειωθεί και η κλίμακα φορολόγησης των μισθωμάτων, να μειωθούν κατά το ήμισυ, όπως και να προβλεφθεί και για εισοδήματα από μισθώματα μέχρι 5000 να δοθεί αφορολόγητο, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος ή μίας γκαρσονιέρας που εισπράττουν ένα χαμηλό ενοίκιο να μην είναι υπόχρεοι στο να καταβάλουν φόρο 15%».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου