Παζάρι για τη μείωση των τιμών τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους
Για αυξημένη προσέλευση στη λαϊκή της Πέμπτης κάνουν λόγο οι παραγωγοί και οι έμποροι χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται και στα ταμεία τους.
Κάποιοι είναι ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές και κάποιοι άλλοι λιγότερο, όλοι όμως συμφωνούν πως ο κόσμος εν γένει είναι συγκρατημένος και δύσκολα θα προχωρήσει σε αγορές.
Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα όλοι να αναφέρονται στα διαρκή παζάρια που γίνονται, ενώ πολλοί Ρεθεμνιώτες θα κατευθυνθούν στοχευμένα στον παραγωγό που γνωρίζουν και θα αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα και συνάμα ποιοτικά προϊόντα.
Από την άλλη, σύμφωνα με πολλούς παραγωγούς οι τουρίστες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα τοπικά προϊόντα, για την προέλευσή τους, ρωτάνε τα πάντα γύρω από αυτά, γεύονται και δοκιμάζουν αν έχουν την ευχέρεια όμως «είναι δύσκολοι πελάτες», όπως μας αναφέρουν χαρακτηριστικά κάποιοι, πράγμα που αποδεικνύει και την οικονομική δυσπραγία των επισκεπτών οι οποίοι κι εκείνοι εμφανίζονται μεν εντυπωσιασμένοι από τα τοπικά προϊόντα αλλά είναι φειδωλοί στις αγορές τους. «Είναι η πρώτη μου φορά εδώ, η αγορά είναι πολύ ωραία. Σε όποια χώρα ταξιδεύω πάντα επισκέπτομαι τη λαϊκή αγορά. Δεν έχω έρθει να αγοράσω όμως, απλά κοιτάω», μας λέει η Μαρία – Ιρένε από το Βέλγιο.
Την ίδια ώρα, οι πάγκοι με τα ρούχα κατακλύζονται κυρίως από τους ξένες επισκέπτες, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως «Η λαϊκή ειδικά με τα ρούχα κρατιέται με τους τουρίστες», όπως μας είπαν πολλοί επαγγελματίες.
Παράλληλα, τα πράγματα για τους ίδιους τους έμπορους και τους παραγωγούς δεν είναι καθόλου εύκολα. Το κόστος παραγωγής και η γενικότερη ακρίβεια έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στους κλάδους τους με αποτέλεσμα να δίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους σκληρή μάχη για να κερδίσουν τους πελάτες.
Ο Μανόλης Σκαλίδης, πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος είναι λίγο υποτονικά τα πράγματα γιατί ο τουρισμός που έχει έρθει δεν είναι αυτός που περιμέναμε. Είναι πολύ δύσκολοι πελάτες οι τουρίστες, καθώς για να αγοράσουν κάτι, θέλει πολύ αγώνα. Έχουν και αυτοί τις οικονομικές τους δυσκολίες. Οι ντόπιοι κι αυτοί περνάνε πάρα πολύ δύσκολα, δεν επαρκεί ο μισθός τους. Οι συντάξεις επαρκούν μέχρι τις 15 του μήνα. Παζάρια μας κάνουν πάρα πολλά. Και οι ξένοι και οι ντόπιοι. Οι άνθρωποι έρχονται λένε πόσο κάνει, τους λέμε 12€, λένε να σας δώσουμε 10€; Οι ξένοι βέβαια το έχουν σύστημα το παζάρι, αλλά και οι ντόπιοι που δεν είχαν τέτοιο θέμα δυσκολεύονται τώρα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους παράγωγους η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: «Οι πρώτες ύλες, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει. Κι εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε φτηνά, πρέπει να βγάλουμε και εμείς κάτι».
Περισσότερο παζάρι από κάθε άλλη χρονιά
Από την άλλη, αρκετοί επαγγελματίες στους πάγκους με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο και για τον καιρό ο οποίος δυσκολεύει τη δουλειά τους, ειδικά τώρα με το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης όπου καταστράφηκαν πολλά λαχανικά και άλλα προϊόντα. Η κ. Στέλλα Τσιρίτα, υπογραμμίζει ότι: «Αυτή την εποχή είμαστε πολύ χάλια λόγω του καιρού, της σκόνης, έχει καταστρέψει πολλά λαχανικά. Περιμένουμε να «ξαναζωηρέψουν» με το νερό, να τα βοηθήσουμε», ενώ αναφορικά με την κίνηση τονίζει ότι η λαϊκή της Πέμπτης πάει καλύτερα σε σχέση με τις πιο μικρής εμβέλειας λαϊκές της Δευτέρας και του Σαββάτου που είναι «γειτονιάς», ενώ παράλληλα αναφέρει πως ο τουρισμός τονώνει την αγορά: «Οι τουρίστες τρελαίνονται. Βλέπουν τους ανθούς από τα κολοκύθια και παθαίνουν πλάκα, δεν έχουν ξαναδεί ποτέ τους. Και ρωτάνε τι είναι αυτό. Περιμένουν και αυτοί τα καρπούζια και τα πεπόνια, αυτό θέλουν αυτοί το καλοκαίρι και ρωτάνε από τώρα», αναφέρει η ίδια. Πάντως τα παζάρια είναι έντονα όπως μας λέει αλλά «Προσπαθούμε και εμείς πολύ γιατί όλα τα πληρώνουμε και εμείς ανεβασμένα πάρα πολύ. Ό,τι και να πάρουμε: λάστιχα, τρακτέρ, νερά, τα πάντα».
Η κ. Κατερίνα ωστόσο με τη σειρά της, δραστηριοποιούμενη σε πάγκο με λαχανικά και διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα αναφέρει ότι: «Η αγορά κινείται πάρα πολύ καλά. Έχει πάρα πολύ τουρισμό. Δεν ψωνίζουν όλοι αλλά υπάρχει μια κίνηση, πιο πολύ έχει τουρίστες», τονίζει συμπληρώνοντας πως το ενδιαφέρον των τελευταίων είναι έντονο ιδίως για την προέλευση των προϊόντων, ακόμα και πως να φτιάξουν οι ίδιοι πολλά από αυτά που βλέπουν στους πάγκους όπως τα αποξηραμένα σύκα.
Πάντως οι πάγκοι με τα ρούχα φανερά κερδίζουν τους ξένους επισκέπτες, καθώς η παρουσία των ντόπιων είναι συγκριτικά μηδαμινή. «Δεν είναι ακριβά, οι τιμές είναι σωστές. Υπάρχει ποικιλία και η αγορά είναι πολύ βολική με τις τέντες που δημιουργούν σκιά οπότε μπορούμε να περιηγηθούμε άνετα», αναφέρει η Άγκνες από τη Γαλλία στα «Ρ.Ν.».
Ο κ. Μανόλης Κοκολάκης, έμπορος υποδημάτων δηλώνει πως σε γενικές γραμμές ο κλάδος του τις μέρες της λαϊκής είναι ευχαριστημένος, αλλά δεν παραλείπει να τονίσει πως η αγοραστική κίνηση και πάλι δεν είναι η αναμενόμενη: «Έχει κάποια άνοδο η δουλειά μας τώρα τον τελευταίο μήνα. Έχει πολλούς τουρίστες απλά δεν ψωνίζουν και όλοι. Πιστεύω τα οικονομικά και αυτών δεν είναι όπως και σε εμάς τόσο καλά. Οπότε σίγουρα ενισχύουν εδώ την αγορά, όχι όπως θα περιμέναμε. Σε σχέση με πέρυσι πάνω κάτω δεν έχω δει διαφορά».
Χαρακτηριστικό πάντως όπως αναφέρει της φετινής χρονιάς είναι το «Πολύ παζάρι».
«Φέτος αυτό που παρατηρώ είναι ότι κάνουν όλοι παζάρι, και οι ξένοι και οι ντόπιοι. Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά», τονίζει χαρακτηριστικά.