Η χειμερινή περίοδος φέρνει μαζί της την αναμενόμενη άνοδο των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με τη βρογχιολίτιδα – αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)- να κυριαρχούν στα επείγοντα περιστατικά και στις εισαγωγές στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Ιδιαίτερα τα παιδιά μικρής ηλικίας και τα βρέφη φαίνεται να επηρεάζονται σοβαρά, ενώ οι παιδίατροι προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα μετά τις 15 Ιανουαρίου, μια έξαρση που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η γρίπη κάνει δειλά την εμφάνισή της, ενώ ο κορονοϊός διατηρεί μια σταθερή, αλλά περιορισμένη παρουσία.
Επικρατεί η βρογχιολίτιδα στα παιδιά, υποχωρεί σταδιακά η γαστρεντερίτιδα
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, κοινώς βρογχιολίτιδα (RSV), κυριαρχεί αυτήν την περίοδο ανάμεσα στα περιστατικά και τα κρούσματα ιώσεων στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, όπως επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελισάβετ Γιαννούση.
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι με την άνοδο των αναπενυστικών λοιμώξεων, φαίνεται να υποχωρεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα που επικρατούσε μέχρι στιγμής στα παιδιά που οδηγούνταν στο νοσοκομείο.
«Αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί η βρογχιολίτιδα, καθώς είναι η λοίμωξη που ως επί το πλείστον βρίσκουμε στα ΤΕΠ στα παιδιά που έρχονται με συμπτώματα του αναπνευστικού τους. Η άνοδος των περιστατικών βρογχιολίτιδας έχει αρχίσει από πριν τα Χριστούγεννα και τώρα όσο πάμε ανεβαίνει η θετικότητά τους. Δημιουργεί δύσπνοια και στα μικρά μωράκια, αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας 4-5 ετών. Επίσης η γρίπη έχει αρχίσει να εμφανίζεται δειλά – δειλά, χωρίς να δημιουργεί ακόμη πρόβλημα, δηλαδή να έχουμε νοσηλείες. Στους ενήλικες υπάρχουν κάποιοι που νοσηλεύονται με γρίπη στον πνευμονολογικό. Κορονοϊός υπάρχει σταθερά με αραιά κρούσματα. Η γαστρεντερίτιδα φαίνεται να έχει υποχωρήσει αρκετά».
Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδιδόμενη λοίμωξη η βρογχιολίτιδα, τονίζει η κ. Γιαννούση, ενώ αναμένεται να ενταθούν τα περιστατικά το επόμενο διάστημα, ειδικά μετά τις σχολικές διακοπές και τις εορταστικές συγκεντρώσεις, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού:
«Αυτήν την περίοδο είναι κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, μεταδίδονται με τα σταγονίδια, με τον βήχα, το φτέρνισμα κλπ., αλλά και με τα χέρια. Με το άνοιγμα των σχολείων σίγουρα θα αυξηθούν και λόγω των εποχών που θα είναι όλα τα παιδάκια με τις οικογένειές τους μέσα στις γιορτές. Αυτός ο ιός προσβάλει και τους ενήλικες και μετά από τη συνάντηση με τα παιδιά θα δούμε σίγουρα μια έξαρση και σε ενήλικες το επόμενο διάστημα, καθώς προσβάλει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ΧΑΠ».
Οι χαμηλές θερμοκρασίες ενισχύουν την ευαισθησία του ανθρώπινου οργανισμού στις αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ αυτήν τη στιγμή είναι σε φάση ανόδου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννούση:
«Είναι ένας χειμερινός ιός και οι ιοί του αναπνευστικού όταν πέφτει η θερμοκρασία υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία να τους κολλήσουμε. Είμαστε στη φάση ανόδου της επιδημίας».
Αύξηση στις εισαγωγές
Όπως ανέφερε η κα Γιαννούση από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου είχε περί τις 20 εισαγωγές παιδιών:
«Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύεται ένα παιδί με βρογχιολίτιδα και γενικότερα αυτήν την περίοδο νοσηλεύονται τα παιδιά που θέλουν οξυγόνο λόγω σοβαρής δύσπνοιας. Στα επείγοντα είναι αρκετά τα παιδιά που είναι θετικά στη βρογχιολίτιδα, κάτι που είναι αναμενόμενο αυτήν την εποχή, τώρα μπαίνουμε στην επιδημία του. Μετά τις 15 Γενάρη πιστεύω θα έχουμε την μεγαλύτερη έξαρση. Αυτήν την περίοδο των γιορτών είχαμε αρκετά παιδιά με πυρετό, αμυγδαλίτιδα, με ιογενής γαστρεντερίτιδα. Από 23 Δεκεμβρίου μέχρι 2/1 οι εισαγωγές στην παιδιατρική, περίπου 20 εισαγωγές παιδιών, ήταν με κρίσεις άσθματος, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες. Σιγά – σιγά αυξάνονται τα αναπνευστικά που θα εισάγονται. Εκεί που είχαμε πολλές γαστρεντερίτιδες, τώρα σιγά-σιγά αρχίζουν να κυριαρχούν τα αναπνευστικά».
Συστάσεις προς τους γονείς
Οι υγειονομικοί συστήνουν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που το παιδί τους εμφανίζει συμπτώματα, καθώς σημαντικό είναι επίσης να περιορίζονται οι επαφές με ευπαθείς ομάδες, ειδικά τους ηλικιωμένους.
«Τα παιδιά που είναι άρρωστα και έχουν πυρετό θα πρέπει να μένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στους παιδικούς και στο σχολείο εάν δεν κλείσουν ένα 24ωρο χωρίς συμπτώματα», τονίζει η κ. Γιαννούση, ενώ συμπλήρωσε:
«Να μάθουν τα παιδιά να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, όπως και οι ίδιοι για να μην μεταδώσουν στην οικογένεια και στη δουλειά τους την ίωση. Το βασικό είναι η καλή υγιεινή των χεριών που μας γλιτώνει από πάρα πολλές λοιμώξεις. Σημαντικό είναι να αερίζονται πολύ καλά οι χώροι, το σπίτι και το γραφείο, να μπαίνει καθαρός αέρας. Να είναι σχετικά απομονωμένοι αυτοί που είναι εμφανώς άρρωστοι, καθώς επίσης τα παιδιά να μάθουν να βήχουν σε ένα χαρτομάντιλο».
Στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων έχει ενταχθεί και το εμβόλιο της βρογχιολίτιδας, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.