• Ξεπερνούν το 90% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου – Δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής η ροή των κρατήσεων επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων
Πολύ ισχυρό πλήγμα στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο της τουριστικής σεζόν δέχθηκε ο τουρισμός της Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς, που κατακαίει πράσινο και περιουσίες για ένατη ημέρα.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού υπάρχουν αναφορές για ακυρώσεις κρατήσεων και μάλιστα όχι μόνο σε μονάδες που είναι κοντά στις περιοχές που έχουν πληγεί, αλλά και σε άλλα σημεία του νησιού. Αυτή η τάση εξηγείται από τον φόβο πολλών ταξιδιωτών μήπως εκδηλωθούν νέες πυρκαγιές σε άλλες περιοχής του νησιού που έως τώρα δεν έχουν πληγεί, ενώ πλήθος τηλεφωνημάτων γίνονται από πελάτες που ζητούν ενημέρωση για την εικόνα της φωτιάς στο νησί προτού ταξιδέψουν προς τη νησί των Ιπποτών.
Η κατάσταση στη Ρόδο είναι σίγουρα δύσκολη και μένει τις επόμενες μέρες να φανούν οι περαιτέρω επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τον τουριστικό κλάδο. Πάντως όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν φανεί αντίστοιχες επιπτώσεις στον τουρισμό της Κρήτης, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται με δεδομένο ότι οι εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερη αυτή της Ρόδου κάνουν το γύρο του κόσμου και βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τις συνθήκες καύσωνα που βιώνει η χώρα ενδέχεται να επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό τον κλάδο, όχι όμως σε σημείο μη διαχειρίσιμο τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Όπως εξηγεί ο Μανόλης Τσακαλάκης αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν Ευρωπαίοι που να επηρεαστούν αρνητικά από τις πυρκαγιές της Ρόδου και να φοβούνται να επισκεφτούν την Κρήτη, εκτιμά ωστόσο ότι αυτοί δεν θα είναι πολλοί. Άλλωστε όπως προσθέτει το «πρόστιμο» που θα κληθούν να καταβάλλουν σε περίπτωση ακύρωσης της κράτησής τους είναι μεγάλο και δεν θεωρεί ότι θα προχωρήσουν σε τέτοια ενέργεια, τουλάχιστον όχι μαζικά. Ειδικότερα, ανέφερε: «εκτιμούμε ότι ένα μικρό ποσοστό από τους πελάτες της Κρήτης θα επηρεαστεί, γιατί ακούνε ότι κάτι έγινε στην Ελλάδα… Μπορεί να λένε Ρόδο, να λένε Κέρκυρα, αλλά στην Ελλάδα είναι» είπε.
Βασικό μέλημα του υπουργείου Τουρισμού από την πρώτη στιγμή είναι να εκπέμψει η χώρα μήνυμα ασφάλειας στο εξωτερικό «καθώς προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις» δήλωσε με έμφαση η υπουργός Τουρισμού από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε.
Για το θέμα της διαχείρισης των επιπτώσεων η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι «ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια, έχει περάσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις. Πάντα όμως κατάφερνε να τις ξεπερνάει με επιτυχία γιατί υπάρχει επαγγελματισμός, μεγάλη εμπειρία και σοβαρότητα σε όλη την αλυσίδα των εμπλεκόμενων».
Ο κ. Τσακαλάκης πάντως εκτίμησε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας δεν θα έχουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση φέτος τονίζοντας πως:
«ο καιρός με τους καύσωνες δεν φαίνεται να επηρεάζει τις κρατήσεις. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μπορεί να αναπτυχθούν για την υψηλή περίοδο θερμοκρασίες τέτοιες, αυτό είναι γνωστό από παλιά. Γι’ αυτό οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλης σε ηλικία άνθρωποι ταξιδεύουν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και έπειτα ξανά έρχονται από τον Σεπτέμβρη και μετά. Ιούλιο και Αύγουστο δεν έρχονται. Κατά κανόνα Ιούλιο και Αύγουστο έρχονται οι οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να έρθουν το επόμενο διάστημα λόγω ότι τα παιδιά τους έχουν σχολείο. Ο καιρός κάθε χρόνο είναι διαφορετικός, αλλά αλλάζει σε όλον τον πλανήτη και όχι μόνο σε εμάς. Για παράδειγμα σήμερα στο Μιλάνο και στο Βερολίνο έγινε χαμός, έχουν βροχές και έγιναν καταστροφές. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν αυτοί ζέστες και εμείς εδώ δροσιά».
Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία χρόνια γίνονται ορατές στην καθημερινότητά μας. Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο θερμά και η ζέστη καθίσταται πλέον αφόρητη για τους επισκέπτες που μέχρι πρότινος επέλεγαν το μοντέλο του τουρισμού που λέγεται «ήλιος και θάλασσα». Μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες οι τουριστικοί προορισμοί είναι αντιμέτωποι και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και γενικότερα με τους φυσικούς πόρους. Οι τάσεις των ταξιδιωτών αλλάζουν και η στροφή στην αειφορία είναι πλέον εμφανής. Ο κλάδος του τουρισμού καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ώστε να παρέχει βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Όλα τα ξενοδοχεία έχουν μελέτες και συστήματα πυρασφάλειας
Η εκκένωση των τουριστών από τα ξενοδοχεία της Ρόδου ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Περίπου 75 μονάδες εκκενώθηκαν και οι επισκέπτες μεταφέρθηκαν με κάθε μέσο σε χώρους φιλοξενίας, στις παραλίες ή σε άλλες μονάδες. Η διαχείριση του όγκου των επισκεπτών είναι πολύ δύσκολη σε τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα σχέδιο, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών, όπως είναι οι πυρκαγιές ή οι σεισμοί, για την απομάκρυνση από τις μονάδες, αλλά και για τους χώρους στους οποίους θα μπορούν να φιλοξενηθούν.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, εξήγησε ότι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν μελέτες και συστήματα πυρασφάλειας εγκεκριμένα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία είναι απαραίτητα και προαπαιτούμενα για την λειτουργία της κάθε μονάδας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτά τα συστήματα και οι λειτουργίες αφορούν την εκδήλωση πυρκαγιάς εντός της μονάδας. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη απομάκρυνσης από πυρκαγιά που καίει σε κοντινή περιοχή τόνισε ότι αρμόδια είναι η πολιτική προστασία, η οποία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική υποδεικνύει τον τρόπο και τους χώρους συγκέντρωσης, όπως αυτά προβλέπονται από τα ειδικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί.
«Στη Ρόδο ο βασικός όγκος των ξενοδοχείων είναι στο βόρειο κομμάτι, το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και σε εμάς. Πίσω από εμάς, από τη Σκαλέτα ας πούμε, δεν υπάρχουν δάση. Βέβαια δεν είναι απίθανο να πιάσει φωτιά εκεί, είναι εκτάσεις με χόρτα. Το κάθε ξενοδοχείο έχει μέσα ομάδα πυρόσβεσης, έχουμε τα πυροσβεστικά μας σημεία. Ξέρουν οι εργαζόμενοι εάν πιάσει πυρκαγιά τι πρέπει να κάνουν και που θα πρέπει να κατευθύνουν τους πελάτες. Όμως όλα αυτά αφορούν τα μέτρα του κάθε ξενοδοχείου χωριστά. Έχουμε και τις αντλίες που ξέρουν που θα τις βάλουν στις πισίνες για την έκτακτη παροχή νερού. Τα πυροσβεστικά οχήματα όταν θα έρθουν θα τα βοηθήσουμε να φέρουν από τις πισίνες νερό, για να φέρουν πολύ γρήγορα το νερό. Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα έχει ολόκληρη μελέτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την οποία έχει υποβάλλει και το πιστοποιητικό πυρασφαλείας είναι αυτό που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γίνονται διαρκώς έλεγχοι για την λειτουργία των συστημάτων. Όμως ξαναλέω αυτά αφορούν την περίπτωση που θα πιάσει φωτιά μέσα στο ξενοδοχείο ή σε περίπτωση που πιάσει φωτιά κάπου απ’ έξω από το ξενοδοχείο. Ωστόσο, τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς τα έχουν οι υπηρεσίες, η πολιτική προστασία, όπως είναι το σχέδιο «Ξενοκράτης» κ.ά. Υπάρχουν από χρόνια στα κιτάπια των δήμων, της περιφέρειας και ανανεώνονται συνεχώς. Κάνουν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις και όταν συμβεί κάτι το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να πειθαρχήσουμε στις εντολές των της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, σε όλους αυτούς που θα αναλάβουν να οργανώσουν τα σχέδια».
Γεμάτα τα ξενοδοχεία ως τις 20 Αυγούστου
Εν τω μεταξύ υψηλές πληρότητες καταγράφονται στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου την τελευταία εβδομάδα, οι οποίες ξεπερνούν το 90%, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που είναι γεμάτα. Η εικόνα αυτή, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, θα συνεχιστεί ως τις 20 Αυγούστου, ενώ με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζονται οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο, οι οποίες αυτή την περίοδο φτάνουν το 60%, όμως οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ξεπεράσουν το 80%.
«Από τουριστική κίνηση αυτήν τη στιγμή είμαστε στο ζενίθ. Τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα από 95% και πάνω. Πολλά είναι γεμάτα στο 100%. Είναι η περίοδος που κάθε χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη στα ξενοδοχεία. Παρόλο που έχουν διπλασιαστεί οι κλίνες, έχουν γεμίσει. Η εικόνα αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο Σεπτέμβριος κινείται με μια μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία γύρω στο 60%, που θεωρητικά με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα φτάσει στο 80%. Εξαρτάται από τι θα συμβεί από εδώ και έπειτα, καθώς κάθε μέρα γίνονται απρόοπτα πράγματα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε», ανέφερε.