Θα ήθελα να συμβουλεύσω το καταναλωτικό κοινό, ενόψει της αυξημένης κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων και ιδιαίτερα κρέατος διαφόρων κατηγοριών και ποικιλιών, από αρνί μέχρι γαλοπούλα, κατά την διάρκεια των εορτών των του Πάσχα,το πως θα τα επιλέξουν και τον τρόπο χειρισμού των, γιατί το φαινόμενο της «τροφικής δηλητηρίασης» είναι αυξημένο τα τελευταία χρόνια που φυσικά αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς -πρακτικές, ως προς την προετοιμασία και συντήρηση των, ιδιαίτερα του κρέατος.
Η «τροφική δηλητηρίαση» συνήθως εκδηλώνεται με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μετά από κατανάλωση κάποιου μολυσμένου τροφίμου(π.χ τυροκομικού προϊόντος, κρέατος κ.ά.), τόσο εντός του οικιακού, όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. Έτσι λοιπόν οι συμβουλές που θα παρατεθούν παρακάτω, μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθούν συνήθη λάθη στον χειρισμό του εν λόγω τροφίμου, κατά την προετοιμασία του Πασχαλινού γεύματος.
Σύμφωνα με σχετικές Υγειονομικές και Αγορανομικές Διατάξεις θα πρέπει να ακολουθούμε τα παρακάτω:
– Κρέας
1. Αγορά του κρέατος
Κατά την αγορά του είδους του κρέατος που πρόκειται να αγορασθεί, ελέγχουμε την κατάσταση του καταστήματος πώλησης, να πληροί τους υγειονομικούς κανονισμούς και συγκεκριμένα:
– Να διατηρείται το προς πώληση κρέας πάντα σε ψυκτικό θάλαμο.
– Να φέρει τις προβλεπόμενες σφραγίδες και πινακίδες του είδους, της προέλευσης και της αναγραφόμενης τιμής.
2. Απόψυξη του κρέατος
Εάν το κρέας είναι κατεψυγμένο:
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα καθαρό δοχείο στη συντήρηση του ψυγείου για απόψυξη και όχι στην επιφάνεια του πάγκου εκτός ψυγείου. Όταν το νωπό κρέας διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου(18οC) για περισσότερο από δύο ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.
3. Πως χειριζόμαστε το ωμό κρέας σωστά
– Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.
– Το ωμό κρέας και ιδιαίτερα του κοτόπουλου μέχρι τη μαγειρική του, πρέπει να παραμένει μακριά από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που είθισται να καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Έτσι αποφεύγεται η σαλμονέλα, μια σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.
– Οι επιφάνειες κοπής κρέατος πρέπει να είναι διαφορετικές, για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στον χειρισμό του κοτόπουλου, να πλένεται σε ξεχωριστή λεκάνη, μακριά από λαχανικά και χόρτα.
4. Μαγειρική του κρέατος
Οι συνθήκες και ο τρόπος μαγειρικής του κρέατος παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στην υγιεινή του κατάσταση.
Προς τούτο:
– Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετούμε το κρέας που έχει ήδη αποψυχτεί στο κατάλληλο σκεύος.
– Ελέγχεται η εσωτερική θερμοκρασία του και της οποιασδήποτε εμφάνισης και γέμισης του, να είναι στους 74οC, με κατάλληλο θερμόμετρο.
5. Πως χειριζόμαστε τα περισσεύματα με ασφάλεια
– Τοποθετούμε τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν έχουν καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό στο ψυγείο.
– Πρέπει να καταναλώνονται τα μαγειρεμένα πουλερικά, καθώς και άλλα φαγητά που έχουν παρασκευαστεί από αυτά, εντός το πολύ τεσσάρων (4) ημερών από τον χρόνο που έχουν μαγειρευτεί.
Μπορούμε όμως τα περισσεύματα να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
5. Επιχειρήσεις παραγωγής ετοίμων φαγητών κρέατος
Προσοχή ποτέ δεν θα πρέπει να προβαίνουμε σε αγορές ετοίμων φαγητών κρέατος και παρασκευασμάτων αυτών (σουβλάκια, μπιφτέκια ψητά σούβλας κ.ά.), από υπαίθριους πωλητές, διότι διακυβεύονται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας, αλλά μόνον από υγειονομικά ελεγμένα καταστήματα και επιχειρήσεις.
Σημειώνουμε όλες οι παραπάνω οδηγίες είναι σύμφωνες με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Τυποποιημένα τρόφιμα – Τυροκομικά
Όταν αναφερόμαστε σε τυποποιημένα τρόφιμα, εννοούνται τα τρόφιμα κάθε μορφής, ευαλλοίωτα και μη, εκ των οποίων κάποια έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία και έχουν συσκευαστεί σε συγκεκριμένες συσκευασίες(κονσέρβες, αλλαντικά, ζυμαρικά κ.ά.) αναγράφοντας απαραίτητα τα προβλεπόμενα από τον νόμο στοιχεία (είδος τροφίμου, διαθρεπτικά στοιχεία, ύλες παρασκευής, πως συντηρείται, χρονολογία ανάλωσης, περιεχόμενο βάρος).
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να εφαρμόζομαι και να ακολουθούμαι κατά την διαδικασία αγοράς ενός τυποποιημένου τροφίμου, από μια σχετική επιχείρηση, όλα τα παραπάνω. Επιπλέον να ελέγχομαι την εξωτερική εμφάνιση του εάν έχει αλλάξει μορφή(παραβιασμένο,διογκωμένο κλ.π).
Τα τυροκομικά προϊόντα θα πρέπει να αγοράζονται πάντα από διατηρούμενους χώρους ψύχους, κοινώς ψυγεία.
Καλές γιορτές με ασφάλεια.
Πηγές
– Οδηγίες ΕΟΔΥ
– Υπηρ. Εμπειρία