15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

EΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αίτημα για συνολικό επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού στον Κουμπέ

Τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής του Κουμπέ έχει προκαλέσει εδώ και πολλά χρόνια ο καθορισμός της ζώνης αιγιαλού στην περιοχή του Κουμπέ, οδηγώντας σε αδιέξοδο και ομηρία δεκάδες ιδιοκτήτες των οποίων μισά ακίνητα είναι εντός και τα υπόλοιπα εκτός αιγιαλού, όπως συμβαίνει και με το βιομηχανικό μνημείο του φουγάρου. Η σχετική απόφαση καθορισμού της ζώνης αιγιαλού χρονολογείται από το έτος 1978. Το 2016 μετά από αιτήσεις πολιτών η αρμόδια επιτροπή απέρριψε το αίτημα και ακολούθησε η προσφυγή ιδιόκτητων και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου αμφισβητείται  η θέση της επιτροπής. «Θέλω να «αγκιστρωθώ» σε αυτά που είναι ανεπίδεκτα αμφισβήτησης θέματα. Το ένα λοιπόν είναι ότι η ίδια η επιτροπή του ’78 είπε ότι εδώ τα κτίσματα εξαιρούνται, αλλά δεν εξαιρέθηκαν, – είναι μέσα στο πρακτικό της επιτροπής – αυτό το οποίο μνημονεύει και το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις δύο αποφάσεις του. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι έχουμε κτίσματα τα οποία αγνοήθηκαν. Το δεύτερο κομμάτι είναι το σχέδιο πόλης του ’30. Έχουμε οικοδομικά τετράγωνα τα οποία τα βάλαμε να είναι μέσα στο αιγιαλό. Αυτά τα δεδομένα έχουμε. Μετά έρχεται το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο όταν επιλήφθηκε των προσφυγών συγκεκριμένων ιδιοκτητών, – έξι στη μια προσφυγή και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών ξεχωριστά στην άλλη – απεφάνθη ότι εδώ η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη τα υφιστάμενα κτίσματα στην περιοχή του αιγιαλού, τα οποία φαίνονται ότι ανήκουν στην ιδιοκτησία της και αναφέρει χαρακτηριστικά την καμινάδα, όπως και τις αποθήκες, τα πετρόχτιστα και το πτηνοτροφείο της Ένωσης και όλα τα άλλα. Εδώ έχουμε πλέον και την απόφαση το Συμβουλίου Επικρατείας η οποία πλήττει την προηγούμενη απόφαση της επιτροπής, πρώτον ότι έχει μια γενική και αόριστη αιτιολογία και δεύτερον, δεν περιέχει ειδική και αιτιολογημένη αντίκρουση των επιχειρημάτων» εξήγησε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης.

Χθες στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου έγινε μια ακόμα ευρεία σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη των αντιδημάρχων τεχνικών έργων Άγγελου Μαλά και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Σκορδίλη, της εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Χαράς Καριολάκη, της προϊσταμένης της κτηματικής εταιρίας Χρυσούλας Ψαρουδάκη και των δυο μελών της επιτροπής Νίκου Δασκαλάκη και Ερωφίλης Μερσιάδου, της προϊσταμένης της πολεοδομίας Ρεθύμνου Κρυσταλλίας Δρυγιαννακη του προέδρου του ΤΕΕ Σπύρου Καλησπεράκη, του προέδρου του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Βαλάντη Μανωλεσάκη, του διευθυντή της ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου  Αλέξη Κουταλά, των νομικών εκπροσώπων ιδιοκτητών Κ. Καλλέργη και Τερζάκη, του συμβούλου του δημάρχου για πολεοδομικά θέματα Στέλιου Ξεζωνάκη και ιδιοκτητών της περιοχής.

Όπως αποφασίστηκε θα γίνει εκ νέου συνολικό αίτημα για τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού στην περιοχή, ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος να δικαιωθούν οι ιδιοκτήτες αλλά και να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χώρος.

Αναλυτικά, σε δηλώσεις του ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Ο αιγιαλός στην περιοχή του Κουμπέ καθορίστηκε το 1978 με μια απόφαση επιτροπής. Αυτή η επιτροπή κατά τη γνώμη μας έκανε μια πολύ πλημμελή εκτίμηση και των τότε ακόμα κριτηρίων που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες πάνω σε νόμιμες ιδιοκτησίες προϋπάρχουσες μεταχτισμάτων. Έτσι έχουμε αποκοπή κτηρίων κατά το ήμισυ εντός και εκτός αιγιαλού. Έχουμε παρόμοιο παράδειγμα και με το φουγάρο της Ένωσης και γενικά, θεωρούμε ότι αυτός ο αιγιαλός έπρεπε να επανακαθοριστεί. Μετά από συντονισμένη ενέργεια των κατοίκων της περιοχής που έχουν και το ειδικό ενδιαφέρον, έγινε μια απόπειρα το 2016 όπου ήρθε η επιτροπή αρμόδια κατά νόμο. Δυστυχώς, απέρριψε τις αιτήσεις των πολιτών, οι οποίες ήταν προ του 2016. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάνει την αίτησή τους σε προγενέστερο χρόνο. Προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο με δύο αποφάσεις την 660 και 661 του 2019 ακυρώνοντας την απόφαση της επιτροπής, θεωρώντας ότι ήταν γενικόλογες οι σκέψεις και η απόφαση χωρίς να υπάρχει η ειδική αιτιολογία που απαιτείται και πως να ληφθούνε συγκεκριμένα πράγματα που επισημαίνει το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως είναι τα υφιστάμενα κτίσματα, η υφιστάμενη βλάστηση της περιοχής και το γεγονός ότι υπάρχει τομή κτηρίων από τον αιγιαλό. Επειδή αυτή η περιοχή ήταν η βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, όπου εκεί ήταν τα βυρσοδεψία της πόλης και έχουμε κτίσματα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, είναι αδιανόητο και κατά τη λογική θεώρηση των πραγμάτων να έχουν κατασκευαστεί αυτά τα οικοδομήματα μέσα στην θάλασσα. Είναι προφανές ότι δεν ήταν εκεί αιγιαλός. Άλλο ένα αντικειμενικό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι ένα τμήμα της περιοχής του Κουμπέ είχε πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχέδιο από το 1930, το οποίο τροποποιήθηκε ξανά το 1948. Ακόμα και αυτό δεν ελήφθη υπόψη από την Επιτροπή του ’78, ούτε από την επιτροπή επανακαθορισμού. Σήμερα με την παρουσία της διευθύντριας της Αποκεντρωμένης, αλλά και την παρουσία της τοπικής και της διευθύντριας της Κτηματικής Υπηρεσίας και τα στελέχη της, όλων των στελεχών που είναι μέλη της επιτροπή, ο κ. λιμενάρχης, η διευθύντρια της ΥΔΟΜ, αλλά και οι νομικοί σύμβουλοι των ιδιωτών, μέσα από μια απολύτως πολιτισμένη, παραγωγική και άψογη συζήτηση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να το ξανά δούμε το θέμα, όλοι και από την πλευρά της Υπηρεσίας και των ιδιωτών. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να γίνει μια συνολική αίτηση επανακαθορισμού, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα δικαιωθούν και κάποια να βρεθούν έξω. Να υπάρχει μια συνολική ρύθμιση του αιγιαλού στην περιοχή, ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα και ιδιοκτησιακά από την πλευρά των ιδιωτών και να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χώρος, ο οποίος είναι και στις σκέψεις του δήμου Ρεθύμνης και υπάρχει μελέτη για αυτό να αναδειχθεί».

Η επιτροπή που ασχολείται με το θέμα του επανακαθορισμού του αιγιαλού είναι πενταμελής με πρόεδρο την εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Χαρά Καριολάκη, δυο στελέχη της κτηματικής εταιρίας και τον λιμενάρχη.