Αίτημα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, την Τρίτη 26 Μαρτίου, η κατάσταση στο φαράγγι του Κοτσιφού, μετά την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε προ δεκαημέρου, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης. Ειδικότερα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Δημήτρης Βρύσαλλης στο αίτημά τους αναφέρουν:
«Πρόσφατα, και συγκεκριμένα τον Γενάρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης με επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο έβαλε το επιτακτικό ζήτημα για τη θωράκιση περιοχών όπου έγιναν κατολισθήσεις και βραχοπτώσεις.
Τότε, για το φαράγγι του Κουρταλιώτη στο νότιο Ρέθυμνο, η περιφερειακή αρχή έριξε την ευθύνη «στον Θεό και στα …κατσίκια», για να τεκμηριώσει την υποτιθέμενη αδυναμία πρόβλεψης τέτοιων φαινομένων.
Βέβαια, παρόμοιες είναι οι απαντήσεις της και για τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές.
Φταίει «η κλιματική κρίση, φταίνε οι κάτοικοι που δεν προνοούν για την περιουσία τους, φταίει ο κακός μας ο καιρός», κτλ., λες και είναι περίεργο τον χειμώνα να έχουμε βροχές ή να σημειώνονται σεισμοί σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που κατατάσσεται στις περιοχές μεγάλου σεισμικού κινδύνου.
Κάθε ευφάνταστη δικαιολογία επιστρατεύεται από την περιφερειακή αρχή για να μη φανεί ο ένοχος: Η πολιτική κυβερνήσεων – Ε.Ε. και της ίδιας της περιφέρειας. Πολιτική που λογαριάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας ως κόστος.
Είναι απαράδεκτο το 2024, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις – βραχοπτώσεις, καθώς και να μην υλοποιούνται αντισεισμικά, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα.
Είναι απαράδεκτο ότι ακόμη και οι τραγικές περιπτώσεις, όπως αυτή το 2022 με την πτώση βράχου στην Αγιά Φωτιά και τον άδικο χαμό μιας γυναίκας, δεν συγκίνησαν κεντρικό και τοπικό κράτος για να πάρουν μέτρα πρόληψης.
Αυτοί όμως είναι οι δύο κόσμοι στην Κρήτη: Από τη μία οι ενεργειακοί κόμβοι και τα αμύθητα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια, στον τουρισμό, στις κατασκευές, κτλ. και από την άλλη ο λαός που ακόμη και η ζωή του ζυγίζεται στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους.
Τώρα προκύπτει ξανά το σοβαρό ζήτημα των βραχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσιφού στο Ρέθυμνο, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν και τα βάζουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Ζητήματα σχετικά με την πληρότητα της μελέτης, την ορθότητα εκτέλεσης των εργασιών και κυρίως των από δω και πέρα παρεμβάσεων της περιφερειακής αρχής, της ευθύνης τοπικού και κεντρικού κράτους.
Τα ζητήματα αυτά ζητούμε να εισαχθούν ως θέμα στην ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 26 Μάρτη και να υπάρξει ενημέρωση των συμβούλων».