Μια ξεχωριστή έκθεση βιβλίου, αφιερωμένη στη λογοτεχνικό έργο καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Οκτωβρίου, στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος στο Ρέθυμνο, με τον συμβολικό τίτλο «Ο άλλος εαυτός: Λογοτεχνικές επιδόσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της βιβλιοθήκης, όπου μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας μοιράστηκαν με το κοινό τις ποιητικές τους δημιουργίες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ακαδημαϊκής τους δραστηριότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον λογοτεχνικό έργο που έχει αναπτυχθεί στο ίδρυμα, καθώς επίσης και για μια προσπάθεια σύνδεσης των φοιτητών με την ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Θελήσαμε να φέρουμε σε επαφή τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα με το λογοτεχνικό έργο που παράγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης», τόνισε η προϊστάμενη τη Βιβλιοθήκης Π.Κ. Ελένη Κωβαίου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ συμπλήρωσε: «Ψάξαμε τα αρχεία μας για να βρούμε ποιοι ήταν οι ποιητές, γιατί δεν ήταν μόνο ο Νάσος Βαγενάς, ο Μιχάλης Πιερής και η Αγγέλα Καστρινάκη, είναι και πολλά άτομα από τις απαρχές του πανεπιστημίου που έγραφαν. Είναι η Φλώρα Ορφανουδάκη, η οποία πρώτο – δημοσίευσε ποιητική συλλογή το 1985 και αυτήν την ποιητική συλλογή την έχουμε στην έκθεση βιβλίου. Είναι ο Τάσος Αναστασίου, η Αθηνά Βογιατζόγλου που ήταν μαζί μας. Ένας κόσμος που κατέθεσε το λογοτεχνικό του έργο από τα χρόνια της ίδρυσης του πανεπιστημίου. Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά τα κείμενα που εδώ παρουσιάζονται θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να τα δημοσιεύουμε γιατί είναι μέρος της πνευματικής ιστορίας του ιδρύματος».
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο καταξιωμένος ποιητής και νεοελληνιστής Νάσος Βαγενάς, ο οποίος συνδέεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης από την ίδρυση του ιδρύματος, όντας ο ίδιος καθηγητής φιλολογίας.
Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Βαγενάς στη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για τις αναμνήσεις του από το πανεπιστήμιο που βρισκόταν στα Περιβόλια όταν ήταν ο ίδιος καθηγητής, καθώς επίσης μοιράστηκε με το κοινό κάποια από τα ποιήματά του.
«Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση, για εμένα σήμαινε πολλά ακριβώς επειδή επανήλθα μετά από τόσα χρόνια, από το 1992. Τότε όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπήρχαν όλες αυτές οι υποδομές, ήταν στα Περιβόλια. Έχω έρθει αρκετές φορές στο Ρέθυμνο, όμως αυτή ήταν μια άλλη εμπειρία η οποία με συγκίνησε πολύ. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια πολύ έξυπνη και σωστή πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης, της Ελένης Κωβαίου, και καλό είναι τέτοιες εκδηλώσεις να γίνονται από καιρό σε καιρό. Παροτρύνει τους φοιτητές να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία, πιο βαθιά και πιο εμπεριστατωμένα», ανέφερε ο κ. Βαγενάς μιλώντας με τα «Ρ.Ν.».
Στην εκδήλωση των εγκαινίων συμμετείχαν και φοιτητές, οι οποίοι με τις πρωτότυπες προσεγγίσεις τους έδωσαν μια νέα πνοή στη βραδιά, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου επίσης συμμετείχαν: η ποιήτρια – νεοελληνίστρια Αθηνά Βογιατζόγλου, ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας Νίκος Ερηνάκης, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Δημήτρης Παπαδάκης, η ποιήτρια Αγνή Μπαγκέρη και ο καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος Ηλίας Κουρκούτας. Την εκδήλωση συντόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, Ελένη Κωβαίου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό «ταξίδεψε» με τα «μελοποιημένα» ποιήματα των ομιλητών, τα οποία δημιούργησε με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Μιχάλης Δεληγιάννης.
Χθες, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στη δεύτερη ημέρα των ομιλιών που ήταν αφιερωμένη στη πεζογραφία και συμμετείχαν: η καθηγήτρια Φιλολογίας Αγγέλα Καστρινάκη, ο απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Στέλιος Ραπτάκης, ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας Φώτης Δούσος και ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας Γιώργος Ρουσόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος Μανόλης Κουκουράκης, υπεύθυνος των Ηλεκτρονικών Περιοδικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, οι ομιλίες συνεχίζονται στις 18:00 μ.μ. με τους: Ηλία Κοπανάκη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Σοφία Νικολιδάκη, Μάνος Λιουδάκη. Το φοιτητικό ντουέτο Μακάµι (Κώστας Αγγελόπουλος – Δημήτρης Κουκάκης) παίζει και τραγουδά µμουσικές επιλογές του. Συντονίζει η φιλόλογος Πόπη Παπαδάκη, υπεύθυνη Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης Χρηστών.
Ομιλίες, επίσης, θα πραγματοποιηθούν στο Ηλεκτρονικό αναγνωστήριο στη Βιβλιοθήκη Ηρακλείου την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στις 18:00 μ.μ., στις οποίες θα συμμετέχουν: ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης, ο Θεοφάνης Τάσης, ο Δημήτρης Κουκάκης, ο Βασίλης Ρουβάλης και ο Αντώνης Καρτσάκης. Το φοιτητικό ντουέτο Μακάµι (Κώστας Αγγελόπουλος – Δημήτρης Κουκάκης) παίζει και τραγουδά παραδοσιακή μουσική. Τις ομιλίες θα συντονίσει η Ελευθερία Τζανάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.