Από 8 μέχρι 9,20 ευρώ το κιλό οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια, γύρω στα 13 ευρώ εκτιμάται η τιμή προς τον καταναλωτή
Σε πασχαλινούς ρυθμούς αρχίζει και κινείται η αγορά του Ρεθύμνου τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τα βλέμματα να στρέφονται στο πασχαλινό τραπέζι, τις λαμπάδες και τα δώρα για τα βαφτιστήρια, ωστόσο η ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη σε συνδυασμό με τις πιεσμένες οικογενειακές οικονομίες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις αγορές των καταναλωτών.
Η ακρίβεια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, αποτυπώνεται έντονα σε βασικά είδη, με το αρνί και το κατσίκι να πωλούνται σε τιμές υψηλότερες από πέρυσι και τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με φειδώ, μετρώντας και το τελευταίο ευρώ ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού.
Οι ετοιμασίες για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα είναι σε εξέλιξη, όμως οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια έχουν εκτοξευθεί, καθώς πιέζεται λόγω των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο και των αυξημένων εξόδων των κτηνοτρόφων.
Από 8 έως 9,20 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στα αρνιά και στα κατσίκια, επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας με τα «Ρ.Ν.», ενώ όπως εξήγησε οι τιμές φέτος επηρεάστηκαν από μια σειρά παραγόντων, που αποτέλεσμα είχαν τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.
«Η τιμή για πρώτη φορά ακουμπά το κόστος παραγωγού. Οι τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 8 μέχρι 9,20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με τα κιλά των αρνιών», τόνισε ο κ. Βενιεράκης, ενώ συμπλήρωσε: «Τις τιμές στα αμνοερίφια τις επηρέασε η μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η θνησιμότητα που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό κατά την περίοδο του χειμώνα με τις μεγάλες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας τη μέρα με τη νύχτα, όπως επίσης και οι ασθένειες που υπήρχαν (ευλογιά και πανώλη), είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου που χιλιάδες αιγοπρόβατα είχαν θανατωθεί. Επίσης το γεγονός ότι φέτος συμπίπτει το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα επηρεάζει σε έναν βαθμό τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, με τις εξαγωγές αρνιών στο εξωτερικό».
Αν και οι καταναλωτές θα βρουν αρνί για το Πάσχα, ο κ. Βενιεράκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επόμενους μήνες, καθώς όπως ανέφερε το καλοκαίρι εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ντόπια αρνιά, παρά ελάχιστα.
«Με τις τιμές που υπάρχουν τώρα οι κτηνοτρόφοι δίνουν προς κατανάλωση και τα αρνιά που έχουν αφήσει και για αναπαραγωγή, διότι η τιμή είναι υψηλή και ένα αρνί 15 κιλά πιάνει 150 ευρώ. Πολλοί κτηνοτρόφοι έδωσαν και τα θηλυκά αρνιά που είχαν αφήσει για αναπαραγωγή».
Θετική εξέλιξη αποτελεί, όπως επεσήμανε ο κ. Βενιεράκης, το γεγονός ότι έβρεξε που ευνόησε στην παραγωγή του σανού, όμως το καλοκαίρι παραμένει αβέβαιο, καθώς ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πηγές.
«Το θετικό είναι έβρεξε τελευταία και είχαμε αρκετό νερό για να έχουμε χόρτα για τα ζώα, αλλά από την άλλη μεριά δεν άνοιξε για τρίτη χρόνια καμία πηγή και δεν θα έχουμε νερό το καλοκαίρι, όπως είχαμε παλιότερα νερό και ποτίζαμε τα ζώα στα πηγάδια και στις πηγές. Τα νερά ήταν επιφανειακά, οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τον κτηνοτρόφο όσον αφορά στην παραγωγή του σανού, να μεγαλώσει και να υπάρχει πλούσιο σανό».
Υπό διαμόρφωση οι τιμές στα αμνοερίφια στα κρεοπωλεία
Ακριβότερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται το αρνί και το κατσίκι στους πάγκους των κρεοπωλείων, τόνισε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Μιχάλης Κυριακόπουλος μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Η τιμή παραγωγού αυτή τη στιγμή φτάνει τα 9 ευρώ, με τις τελικές τιμές στον καταναλωτή να διαμορφώνονται ακόμη, ωστόσο υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το κομμάτι.
Στην ακρίβεια αναφέρθηκε ο κ. Κυριακόπουλος που θα επηρεάσει τις αγορές των καταναλωτών περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά: «Τα τελευταία χρόνια πάντα το αμνοερίφιο είναι την τελευταία εβδομάδα που έρχονται το προμηθεύονται. Βέβαια έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά και έρχονται αυτοί που θέλουν να πάρουν. Είναι ένα διαφορετικό Πάσχα από όλα τα άλλα χρόνια που ξέραμε, γιατί είναι ένα ακριβό Πάσχα, και είναι ακριβά όλα. Η ακρίβεια χτυπά την πόρτα των νοικοκυριών στα πάντα, δεν είναι το πρόβλημα το αρνί μόνο, αλλά σε όλα τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού. Θεωρώ ότι δεν θα πάρουν την ίδια ποσότητα από αρνί, κατσίκι και κρέατα που έπαιρναν άλλες φορές».
Πολλοί καταναλωτές προσανατολίζονται σε άλλες επιλογές, όπως παρασκευάσματα κρέατος: «Πλέον όλα τα κρεοπωλεία αυτήν τη στιγμή έχουν πάρα πολλά παρασκευάσματα κρέατος, όπως είναι τα κοκορέτσια, τα κοντοσούβλια και διάφορα μαριναρισμένα που ίσως τα προτιμήσουν, και έχουμε παραγγελίες από τέτοια».
Σε δύο «ταχύτητες» κινούνται οι τιμές στα κρέατα σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος, στο ολόκληρο αρνί και στα κομμάτια.
Όπως ανέφερε: «Το ερίφιο είναι η μια ταχύτητα και από την άλλη τα κομμάτια έχουν άλλη τιμή. Στα κομμάτια θα είναι από 14 έως 16 ευρώ και στα ολόκληρο θα είναι κάπου στα 13 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθώς οι τιμές ακόμη διαμορφώνονται.
Πασχαλινά δώρα και λαμπάδες τονώνουν τα εμπορικά καταστήματα
Αύξηση της αγοραστικής κίνησης αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, με τις βιτρίνες των καταστημάτων να έχουν αλλάξει με ανοιξιάτικα χρώματα και πασχαλινές προτάσεις.
Το Πάσχα είναι παραδοσιακά γιορτή για τα παιδιά, επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, κάτι που αποτυπώνεται και στις επιλογές των καταναλωτών.
«Πλέον μπαίνουμε στη θερινή περίοδο με καινούργιες βιτρίνες και καινούργια εμπορεύματα. Το Πάσχα είναι περισσότερο γιορτή για τα βαφτιστήρια, για τους νονούς και τις νονές, να βγουν να ψωνίσουν να πάρουν τις λαμπάδες. Ένα 70% είναι γιορτή για τα παιδιά και τα δώρα που θα κάνουν οι νονοί και οι νονές σε αυτά», επεσήμανε η κ. Τσικιντίκου, ενώ για τις λαμπάδες ανέφερε: «Οι λαμπάδες έχουν πάει σε πάρα πολλά διαφορετικά επιχειρείν, υπάρχουν καταστήματα που μπορεί να τη δώσουν και δώρο με τα ρούχα που θα ψωνίσει ο καταναλωτής. Οι τιμές από τη λαμπάδα διαμορφώνεται ανάλογα τη διακόσμησή τους».