Σημάδια …ζωής δείχνει η αγορά του Ρεθύμνου τα τελευταία 24ωρα, ελέω και των γιορτινών ημερών. Η κίνηση άρχισε να αναθερμαίνεται από χθες Μεγάλη Πέμπτη κι αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Μεγάλο Σάββατο. Το καλάθι με τα ψώνια, που αν μη τι άλλο – εν τω συνόλω – είναι πιο βαρύ… σε κόστος, περιλαμβάνει ως επί το πλείστον φαγώσιμα είδη: Τον οβελία και τα συνοδευτικά του αλλά και γλυκά για πριν ή μετά το κυρίως γεύμα. Έπονται τα δώρα για τα παιδιά, τα βαφτιστήρια και όλα τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα.
Το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο εφέτος, συμπαρασυρόμενο από το γενικότερο κύμα ανατιμήσεων, ενώ εκτιμάται ότι – τουλάχιστον στα αστικά κέντρα – θα στρωθεί για λιγότερα άτομα. Είναι τρόπον τινά και ειρωνεία της τύχης: Οι περιορισμοί της πανδημίας μπορεί να άρθηκαν, μολαταύτα η οικονομική κρίση επιβάλλει τους δικούς της περιορισμούς στα νοικοκυριά και τις παρέες όλων των ηλικιών!
Οι τιμές στα κρεατικά, πάντως, σε τοπικό επίπεδο δεν παρουσιάζουν συνταρακτικές μεταβολές συγκριτικά με άλλες χρονιές. Ο νομός – καθότι είναι ο πλέον κτηνοτροφικός στην Κρήτη – τροφοδοτεί αφειδώς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με αμνοερίφια. Εντούτοις, δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας για τον εντόπιο πληθυσμό. Όσες και όσοι σπεύσουν εγκαίρως στα κρεοπωλεία, θα βρουν αυτό που ψάχνουν…
«Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά πιο συγκρατημένα» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο κρεοπώλης κ. Στέλιος Αντωνάκης. «Από χθες έχει δουλειά. Σήμερα και αύριο περιμένουμε την πιο πολλή κίνηση. Οι πελάτες μας αγοράζουν απ’ όλα. Υπάρχει μεγάλη επάρκεια».
Όπως μας ανέφερε, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Αρνί και κατσίκι βρίσκουμε στα 9,90 ευρώ το κιλό, ενώ ένα ευρώ παραπάνω πωλούνται (το κιλό) κομμένα κομμάτια κρέατος (για όσες και όσους θέλουν να κερδίσουν χρόνο απ’ την όλη διαδικασία). Το καταναλωτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, κινείται στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι.
«Ο κόσμος είναι στην αναμονή για τον οβελία. Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ενδιαφέρον» διαπιστώνει ο κ. Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδρος των κρεοπωλών του Ρεθύμνου.
Οι Ρεθεμνιώτες προμηθεύονται απ’ όλα: και αμνοερίφια και εντόσθια (όπως το συκωτάκι) για το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, καθώς και άλλα είδη κρέατος όπως κοτόπουλο κα χοιρινό (ανάλογα τα γούστα).
«Επάρκεια υπάρχει και με το παραπάνω» διαβεβαιώνει ο κ. Κυριακόπουλος. Βεβαίως, δεν παραγνωρίζει ότι η οι καταναλωτικές αντοχές είναι μειωμένες, άρα (σε ένα βαθμό συρρικνώθηκαν η κίνηση και οι ποσότητες που αγοράζονται). Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες δέχονται και τηλεφωνικές παραγγελίες.
«Είναι μειωμένες οι αγορές, αλλά όχι λόγω της ακρίβειας του αρνιού. Το αρνί στα κρεοπωλεία του νομού Ρεθύμνου σε σχέση με πέρυσι είναι το ίδιο σε τιμή – 30 λεπτά διαφορά έχουμε» υποστηρίζει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, όντας ικανοποιημένος απ’ το ενδιαφέρον του κοινού. «Περιμένουμε και την ανάλογη δουλειά από το καταναλωτικό κοινό για να φύγουν τα πράγματα» δηλώνει.
Για τσουρέκια και σοκολατένια αυγά
Ο κ. Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, την ώρα που τον συναντήσαμε στο ζαχαροπλαστείο του, ξεφούρνιζε μία λαμαρίνα με τσουρέκια.
«Κινείται αρκετά το τσουρέκι και το χειροποίητο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό» μας είπε. «Γενικότερα, υπάρχουν τρομερές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα. Οι τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες γιατί απορροφούμε όσο μπορούμε κι εμείς».
Ενδεικτικά, το αφράτο τσουρέκι πωλείται στα 13 ευρώ το κιλό. Το σοκολατένιο αυγό ξεκινά από τα 10 και φτάνει έως και τα 20 ευρώ ανάλογα τα γραμμάρια και τη διακόσμηση. «Αγοράζει πολύ ο κόσμος» παρατηρεί ο κ. Σκαρτσιλάκης.
Πόσο ακρίβυνε το πασχαλινό τραπέζι
Ο κ. Νεκτάριος Κανακαράκης, πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics (Εφοδιασμού) Κρήτης και διευθυντής Logistics σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ερμήνευσε τις καταναλωτικές τάσεις και έδωσε τη μεγάλη εικόνα της αγοράς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι 8-10% πιο ακριβό. Όπως επισήμανε, ο κόσμος – στην πλειονότητά του – δεν έχει αγοράσει ακόμα τα κρεατικά (τα κατσίκια και τα αρνιά).
«Οι τιμές στην Κρήτη κυμαίνονται από 9 έως 12 ευρώ. Σε άλλες περιοχές της χώρας είναι και 15 ευρώ» σημειώνει.
«Ο κόσμος πάει τελευταία στιγμή για να αγοράσει τα αμνοερίφια από τους κρεοπώλες, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, λόγω της χωρητικότητας των ψυγείων. Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν το ψυγείο του κρεοπώλη σαν δικό τους, έως ότου παραλάβουν ό,τι αγόρασαν για να το μαγειρέψουν» εξηγεί ο κ. Κανακαράκης. «Αυτό δημιουργεί προβλήματα και πιθανόν κάποιοι να μην βρουν αρνιά τελευταία στιγμή» προειδοποιεί, επιβεβαιώνοντας κι εκείνος ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα επάρκειας.
«Το καλό», όπως θα προσθέσει, «Είναι ότι στα κηπευτικά, επειδή έφτιαξε ο καιρός, έπεσαν οι τιμές τους με εξαίρεση την ντομάτα. Είναι πολύ πιο προσεγμένες. Όπως έχουμε ξαναπεί, η άνοδος 20% στα κηπευτικά που κατεγράφη το προηγούμενο διάστημα προέκυψε από ένα σύμπλεγμα πολλών παραγόντων (όπως ο καιρός) και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε».
Το μαρούλι, λοιπόν, (απ’ τα βασικότερα υλικά της μαγειρίτσας) είναι φθηνότερο συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να αγγίζει πάντως τα περσινά επίπεδα.
Αφού έδωσε μία μικρή αισιόδοξη νότα, ο κ. Κανακαράκης έκανε λόγο για μία γενικότερη «υποτονική κίνηση» στην αγορά: «Ο κόσμος παίρνει μόνο το σκληρό πυρήνα των βασικών προϊόντων. Η κίνηση είναι μειωμένη, κι απλώς ο κόσμος παίρνει τα εντελώς απαραίτητα. Έχουν μειωθεί πλέον τα είδη προσωπικής – ατομικής φροντίδας (λ.χ. χαρτικά). Επίσης έχουν μειωθεί οι μπίρες και τα αναψυκτικά, κι αυτό καταδεικνύει ότι δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες παρέες τώρα το Πάσχα, με εξαίρεση τα χωριά όπου εκεί θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Στα αστικά κέντρα πιστεύω ότι θα δουλέψει περισσότερο ο φούρνος και όχι η σούβλα. Και γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν θα κάτσουν πολλά άτομα».
Σε έτοιμα, βρασμένα και… λιγότερα αυγά (για το τσούγκρισμα) στρέφονται αρκετές νοικοκυρές, αφού «δεν περιμένουν πολλά άτομα στο τραπέζι» λέει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Logistics (Εφοδιασμού) Κρήτης.
«Υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν υπάρχει ποικιλία. Το αλεύρι φεύγει πολύ, γιατί φτιάχνουν τσουρέκια» θα συμπληρώσει. Η ζάχαρη, που κι αυτή χρησιμεύει και χρησιμοποιείται τούτο τον καιρό για την παρασκευή γλυκών, έχει βγει… πικρή σε όσους την αγοράζουν: είναι 30 με 40 λεπτά ακριβότερη. Απ’ τα 0,60 – 0,70 λεπτά το κιλό, πήγε στο 1 ευρώ!
«Αν δεν λυθεί το θέμα της ενέργειας, παγκόσμια, δεν πρόκειται να μειωθούν πολύ αισθητά οι τιμές. Οι τιμές θα συνεχίσουν σε αυτά τα επίπεδα και τον Μάιο, θα έχουμε και τότε ανατιμήσεις» μας προετοιμάζει ο κ. Κανακαράκης που ευελπιστεί να υπάρξει «Μία σταθεροποίηση το καλοκαίρι και μία μείωση τέλος με αρχές του καινούργιου χρόνου – με τη βοήθεια της Πολιτείας, πάντα. Γιατί έχει δείξει η Ιστορία πώς ό,τι ανεβαίνει δύσκολα κατεβαίνει» σχολιάζει τέλος.