Από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, ο Τ. Ερντογάν διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά με εμπρηστικές δηλώσεις ότι ο ίδιος και η χώρα του είναι ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, βρίσκεται αντιμέτωπος με ολόκληρη τη Δύση, που υποστηρίζει το Ισραήλ, ενώ ο ίδιος στέκεται στο πλευρό της Χαμάς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία, δεν έχει ανάγκη τη Δύση για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της, υπονοώντας καθαρά ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προμηθευθεί από τη Ρωσία.
Η από πολλού χρόνου προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βερολίνο έδωσε την ευκαιρία στον Ερντογάν να σταθεροποιήσει για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, (η πρώτη ευκαιρία ήταν η Ουκρανία και η στήριξη του στο Μόσχα) την πλήρη αντίθεσΉ του με τη Δύση και τους μέχρι τώρα συμμάχους της. Ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς απέναντί στο Ισραήλ, το οποίο ο ίδιος θεωρεί μοναδικό υπεύθυνο για τις θηριωδίες στη Γάζα. Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν επιχειρεί να πείσει ότι η Τουρκία – ως ηγέτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων όπως υποστηρίζει ο ίδιος – είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να σταθεί ως αξιόπιστη μεσολαβητική δύναμη απέναντι στη Δύση και το Ισραήλ για μια οριστική διευθέτηση της λύσης των δύο κρατών στην πολύπαθη περιοχή. Το ίδιο μοντέλο εξ άλλου ακολουθήσε ο Ερντογάν στην αντίθεση Ρωσσίας – Δύσης, όταν τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσσίας και έγινε ο μεσολαβητής της ρωσσο/ουκρανικής συμφωνίας εξαγωγής τω σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ερντογάν πατώντας γερά πάνω στην γερμανο/τουρκική οικονομική και εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ με την Τελωνειακή Ένωση, κατ’ ουσία πρόσβαλε βαριά τη Γερμανία,λέγοντας ότι η Γερμανία χρωστάει στο Ισραήλ από την περίοδο του Ολοκαυτώματος, γνωρίζοντας ότι τα αιτήματΆ του για την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ και τα αιτήματα για τις βίζες των Τούρκων πολιτών δεν θα είχαν καμμιά πιθανότητα επιτυχίας.
Επιχείρησε ακόμα να φέρει ενώπιος ενωπίω Ουάσιγκτον και Βερολίνο, ζητώντας από τη Γερμανία την αγορά 20+20 αεροσκαφών Eurοfιghter, την στιγμή που οι ΗΠΑ αρνούνται ακόμα στην Τουρκία την πώληση κι αναβάθμιση τω F-16. Η γερμανική άρνηση στην πρόταση αυτή, ήταν η τέλεια αφορμή για τον Ερντογάν να υπενθυμίσει σε ολόκληρη τη Δύση ότι δεν παράγουν μόνον οι δυτικές χώρες πολεμικά αεροσκάφη – υπονοώντας σαφώς ότι μπορεί να προμηθευθεί αεροσκάφη από την φίλη του Ρωσία – και να τονίσει το αληθές ότι η Τουρκία έχει καταστεί μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή και πώληση μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Γκιουλέρ έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά απειλώντας ευθέως τους άπαντες ότι η Τουρκία αν χρειαστεί θα πατήσει το κουμπί των ρωσικών πυραύλων S-400, θέμα που προκαλεί ακόμα vertigo στην Ουάσιγκτον.
Οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ουάσιγκτον από το Βερολίνο δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ανέβαλε και πάλι την απόφαση της για τη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Σύμμαχοι περιμένουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών. Η έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υποτίθεται ότι θα άνοιγε τον δρόμο για τη χορήγηση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.
Η μουσουλμανική Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί με ακρότητες, με νύχια και δόντια να εδραιωθεί ως μια ακόμα μεγάλη αυτόνομη δύναμη στη διεθνή σκακιέρα. Θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθηθεί αν αυτή την αλαζονική διάθεση θα επιδείξει ο Ερντογάν και κατά την προσεχή επίσκεψη του στην Αθηνά στις 7 Δεκεμβρίου.