Είναι ήδη καιρός για τους πολιτικούς της χώρας μας, να μάθουν ότι ο λαός μας, διαθέτει πια τη δυνατότητα να τους κρίνει ως προς τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητά τους, και ανάλογα εκείνοι, να σταθμίζουν τις αποφάσεις τους και τις κινήσεις τους!
Η μετάβαση από τον Κ. Σημίτη στον Κ. Καραμανλή
Ας μεταφερθούμε νοερά στις πολιτικές συνθήκες και τα πολιτικά συμβάντα που συνέβησαν στην πιο πρόσφατη εικοσαετία από τότε δηλαδή που είχε αρχίσει να φθίνει η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στη πολιτική σκηνή για δύο τουλάχιστον δεκαετίες, για να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με τις παρακάτω υποθέσεις – παραδοχές.
Ξεκινώντας από τις εκλογές του 2004, ο λαός επέλεξε μια άλλη πολιτική παράταξη για να κυβερνήσει τη χώρα, παραμερίζοντας το ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε σημαντική πολιτική κόπωση και ίσως και δείγματα αναποτελεσματικότητας. Όμως η συντηρητική παράταξη του νέου πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή που διαδέχτηκε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δεν αποδείχτηκε και τόσο αποτελεσματική, ώστε να καταστεί δημοφιλής. Σε διάστημα πέντε μόλις ετών και με ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση, ασθμαίνοντας με μόλις 152 έδρες, οδηγήθηκε ξανά σε εκλογές το 2009.
Η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα
Από τις εκλογές αυτές επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν και οι πρώτες εκλογές που συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και που τότε εξασφάλισε το ποσοστό του 4,6%. Όμως λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου, αποκαλύφθηκε ότι η χώρα μας βρισκόταν σε τραγική οικονομική κατάσταση και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας!
Τα επαχθή μνημόνια
Ακολούθησε η περίοδος της προσπάθειας της χώρας να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, και όπου το σύνολο του κόστους επιρρίφθηκε στα δύο μεγάλα κόμματα την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η χώρα εξαναγκάστηκε σε οικονομική επιτήρηση από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, την λεγόμενη «Τρόικα», αλλά και στην υπογραφή επώδυνων και ατιμωτικών μνημονίων, τα οποία ταλαιπώρησαν αφάνταστα τον λαό μας.
Στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου του 2012, η πολιτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας μια αντισυστημική ρητορική εις βάρος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύτηκε στο ποσοστό του 26,8 %. Δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 36,6% και να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, σε σύμπραξη με ένα πολιτικό σχηματισμό που βρισκόταν στα δεξιά της Ν.Δ. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό επαναλήφθηκε και στις επόμενες εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Το μήνυμα του λαού που δεν ελήφθη!
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε πρωθυπουργός ως και την Άνοιξη του 2019, όταν στις εκλογές του Ιουλίου, ο Ελληνικός λαός αλλάζοντας ρότα, επανέφερε στην εξουσία την συντηρητική παράταξη. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια κάποια κάμψη, που όμως δεν ήταν και εντυπωσιακή, αφού εξασφάλισε το αξιόλογο ποσοστό του 31,5%. Η επίδοση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνευόμενη ως στάση των Ελλήνων πολιτών, θα μπορούσε να εκληφθεί ως μήνυμα ότι «δεν σας απορρίπτουμε κατάφορα αλλά έχουμε κάποιους ενδοιασμούς για τις θέσεις σας και την αποτελεσματικότητά τους». Σας δίνουμε όμως τα περιθώρια να μας αποδείξετε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε αποτελεσματικότερες θέσεις και εξασφαλίζοντας περισσότερο εγγυημένες ικανότητες χειρισμών, να μας πείσετε, και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και το μήνυμα συνέχιζε:
– Βασιστείτε σε εμάς! Θα είμαστε εδώ! Το ποσοστό του 31,5% εύκολα θα μπορούμε να το διαμορφώσουμε ξανά σε ποσοστό νίκης!
Η αποκαθήλωση
Με αυτά τα δεδομένα, φτάσαμε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, όπου ο λαός απεφάνθη, δίνοντας το μήνυμα στον κ. Τσίπρα, ότι: όχι μόνο δεν μας έπεισες, αλλά αντίθετα μας απογοήτευσες οικτρά! Το ποσοστό του 31,5% συρρικνώθηκε στο 20.07%. Ένα μήνα μάλιστα αργότερα στις πιο πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου, το ποσοστό συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο φτάνοντας στο 17,85%. Η επιλογή αυτή ως το σημαίνον της βούλησης των Ελλήνων πολιτών θα μπορούσε να ερμηνευτεί, ότι «προσέξετε, γιατί είμαστε διατεθειμένοι, να σας δώσουμε και ακόμη μικρότερα ποσοστά»!
Σαφέστατα, τόσο από τον τρόπο που διαμορφώνονταν οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις κεντρικές επιλογές που υιοθετούσε, την αποκλειστική ευθύνη την φέρνει ο αρχηγός του, ο κος Τσίπρας!
Καταλήγοντας λοιπόν θεωρούμε ότι, τόσο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και η Ελληνική κοινωνία, δεν έχει να περιμένει κάτι καλύτερο από εκείνα που ήδη έχει πάρει με την παρούσα ηγεσία! Επομένως δεν μένει τίποτε άλλο, εκτός από την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης με νέα πρόσωπα που θα εγγυώνται αποτελεσματικότερες πολιτικές!
* Ο Γιώργος Ουρανός είναι ψυχολόγος
ouranosgeo@gmail.com