17 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αλκοολόμετρα, αυξημένες περιπολίες και κάμερες για τον περιορισμό των τροχαίων

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου

Με αυξημένες περιπολίες, κάμερες και ενημέρωση επιχειρεί η τοπική αστυνομία να περιορίσει τα τροχαία απ’ τους δρόμους του Ρεθύμνου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εξάλειψη της χρήσης αλκοόλ απ’ τους οδηγούς, σε μία περίοδο ούτως ή άλλως με αυξημένες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Το περασμένο Σάββατο, εξάλλου, έλαβε χώρα η παγκρήτια δράση  ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Αστυνομικοί των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Β.Ο.Α.Κ. και Αστυνομικών Τμημάτων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης διένειμαν ειδικές συσκευές αλκοολομέτρησης μιας χρήσης στους διερχόμενους οδηγούς.

Στην πόλη του Ρεθύμνου η δράση πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχείο, στη λεωφόρο Κουντουριώτου.

Το ενημερωτικό υλικό, το οποίο επίσης μοιραζόταν, σκοπό είχε την πληροφόρηση – υπόμνηση για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους πολίτες και τους επισκέπτες της Κρήτης να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του, όταν αυτή αποφασίσει να βγει έξω και να διασκεδάσει. Το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

«Είναι μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπενθυμίσουμε και πάλι στους συμπολίτες μας και στους οδηγούς ότι η χρήση αλκοόλ μόνο στενοχώριες και προβλήματα φέρνει» δήλωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Βαγγέλης Αλεβυζάκης . «Ένα μεγάλο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται αποδεδειγμένα στη χρήση αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι «φεύγουν» από τη ζωή, πολλοί σακατεύονται, πολλοί άνθρωποι μένουν ανάπηροι σε όλη τους τη ζωή και είναι αιτία η χρήση του αλκοόλ: όταν πίνουμε και μετά οδηγούμε. Θέλουμε να πούμε στους οδηγούς ότι μπορούν να διασκεδάσουν, να ευχαριστηθούν τα γλέντια, τους γάμους και τις βαπτίσεις, αρκεί ένας από την οικογένεια ή την παρέα, γενικά από τους συνεπιβάτες του αυτοκινήτου, να μην πιει. Αυτός θα είναι που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι μας. Μόνο κέρδος θα έχουμε όλοι αν τηρήσουμε αυτά που λέμε».

Τρία μέτρα – Στο στόχαστρο ο Αδελιανός Κάμπος

Η προσοχή της ΕΛ.ΑΣ στρέφεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως ο παλιός εθνικός και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Αδελιανού Κάμπου, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αυτό, άλλωστε, είχε επιβεβαιώσει προσφάτως στα «Ρ.Ν» και ο πρόεδρος του Εθελοντικού συλλόγου Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης. Όπως είχε δηλώσει, ο πιο τουριστικός δρόμος του νομού είναι ταυτόχρονα και ο πιο αιματοβαμμένος, αφού συγκεντρώνει το 80% των τροχαίων που σημειώνονται σε ετήσια βάση, την τελευταία επταετία, στο Ρέθυμνο. Κάτοικοι και επαγγελματίες απ’ τον Αδελιανό Κάμπο είχαν εκφράσει κατά καιρούς τις ανησυχίες τους, ενώ απευθύνονταν και στην τοπική Αστυνομία ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων. Οι εκκλήσεις τους φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Ο  Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου ανέφερε πώς «ήδη με εντολή του αρχηγείου έχουμε διπλασιάσει τις περιπολίες της τροχαίας, έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμο και την Περιφέρεια κι έχουμε εντοπίσει τα σημεία εκείνα που δημιουργούνται τα τροχαία ατυχήματα ειδικά στον Αδελιανό Κάμπο. Θα μπουν πινακίδες που θα ελέγχουν το όριο της ταχύτητας, να μπορούμε κι εμείς να βεβαιώσουμε παραβάσεις. Επίσης, θα μπουν κάμερες ελεύθερης κυκλοφορίας στον παλιό εθνικό. Αυτά τα δύο θα τα λειτουργήσουμε συνδυαστικά για να συνετίσουμε τους οδηγούς οι οποίοι τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες».