• Στην Ακαδημία εμπορικού ναυτικού στη Σούδα ο αντιπλοίαρχος ΛΣ Κωνσταντίνος Καστρινάκης
• Τραγικά υποστελεχωμένες οι Λιμενικές υπηρεσίες της Δυτικής Κρήτης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων
Τα ηνία της διοίκησης του Λιμεναρχείου Ρεθύμνης ανέλαβε και επίσημα πλέον ο πλωτάρχης ΛΣ Κυριάκος Παττακός, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, αντιπλοίαρχο ΛΣ Κωνσταντίνο Καστρινάκη, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Ρεθύμνου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία πλήθους πολιτών, φορέων της αυτοδιοίκησης και οικείων προσώπων των δύο διοικητών, τέως και νυν, με τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές να αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά της απερχόμενης διοίκησης και να εκφράζουν την πρόθεσή τους για στήριξη του νέου λιμενάρχη και την ελπίδα για τη διατήρηση της άριστης συνεργασίας που προϋπήρχε υπό το καθεστώς της διοίκησης Καστρινάκη. Μετά από 12 χρόνια στο Ρέθυμνο, εκ των οποίων τα οκτώ βρισκόμενος στην ηγεσία του Λιμενικού Ρεθύμνου, ο κ. Καστρινάκης μεταβαίνει στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού Κρήτης στη Σούδα, ενώ ο κ. Παττακός αναλαμβάνει τη διοίκηση μιας υπηρεσίας, της οποίας αποτελεί μέλος την τελευταία 8ετία. Ο κ. Καστρινάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, κρίνοντας ότι πέτυχε όλους τους στόχους τους οποίους είχε θέσει και αυτοί είχαν να κάνουν με την αναβάθμιση επιχειρησιακού εξοπλισμού και την εξυπηρέτηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, ενώ ο κ. Παττακός, όπως τόνισε, δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει τη σχέση του Λιμεναρχείου με τους πολίτες.
Στην τελετή παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, ενώ ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από εκπροσώπους υπηρεσιών και αρχών, οι οποίοι ευχήθηκαν στους δύο Λιμενάρχες καλή επιτυχία στην ανάληψη των νέων καθηκόντων τους, ενώ τους πρόσφεραν σχετικά αναμνηστικά δώρα. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου, Παρασκευάς Χηνόπουλος, ο βουλευτής Ρεθύμνου, Μανόλης Χνάρης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, Νίκος Ζανιδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Βασίλης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γιακουμάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Κουτσαλεδάκη και πλήθος ακόμα προσώπων από τις υπόλοιπες Λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης και της Ελλάδας.
«Υψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό – Διαχειρίσιμο ζήτημα»
Εξοικειωμένος με τα προβλήματα που έρχεται αντιμέτωπη η υπηρεσία του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου σε καθημερινό και μακροχρόνιο επίπεδο, δήλωσε ότι είναι ο κ. Παττακός, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της, καθώς έχει υπηρετήσει τα τελευταία οκτώ χρόνια ως υπολιμενάρχης. «Αναλαμβάνω μία θέση, στην οποία ήμουν υπολιμενάρχης επί οκτώ συναπτά έτη, γνωρίζω τα προβλήματα και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ πλήρως και επάξια στα δύσκολα μου καθήκοντα και στις απαιτήσεις. Κύριο μου μέλημα θα είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά και η ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων με την υπηρεσία, των χρηστών του λιμένα, των ψαράδων και όλων όσων δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη λιμένος Ρεθύμνου. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της σχέσης εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών και του λιμεναρχείου Ρεθύμνου, της υπηρεσίας μας», ανέφερε, ευχόμενος παράλληλα, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλή τύχη στον κ. Καστρινάκη και στα νέα του καθήκοντα.
Σύμφωνα με τον κ. Παττακό, το μεταναστευτικό είναι ίσως το πιο επίκαιρο και δύσκολο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η νέα διοίκηση του Λιμενικού, με τις μεταναστευτικές ροές να εντείνονται διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Δυτική Κρήτη. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα ζήτημα διαχειρίσιμο, παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών. «Τα καθημερινά θέματα υπάρχουν και θα υπάρχουν, είναι διαχειρίσιμα και θα τα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Το πιο δύσκολο, διαχειρίσιμο όμως και αυτό, είναι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες υπάρχουν ειδικά στη Δυτική Κρήτη, αλλά ανταπεξέρχεται πλήρως το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Λιμενική αρχή και με τα πλωτά μέσα που διαθέτει και με το πλωτό μέσο της Frontex, το οποίο έχει διατεθεί στην Αγία Γαλήνη από τον Ιανουάριο και η παραμονή του θα είναι για ένα χρόνο. Σίγουρα υπάρχει μία υποστελέχωση, αλλά τα υπάρχοντα στελέχη του λιμενικού σώματος δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».
Αναφορικά τώρα με τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης ο κ. Παττακός σημείωσε ότι η πορεία του Λιμεναρχείου δεν θα αποκλίνει από την την προϊσχύουσα, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, η ενίσχυση του Λιμένα Ρεθύμνου, η εκπόνηση του Master Plan και η ευρύτερη αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων.«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό μου. Πιστεύω ότι έχουν τεθεί οι βάσεις, σίγουρα υπάρχουν νέες προκλήσεις, υπάρχει η κρουαζιέρα, είναι σε εξέλιξη η ενίσχυση του Λιμένα, για το οποίο έχει βγει το κονδύλι από το υπουργείο Λιμενικών Υποδομών, υπάρχει το θέμα των υδροπλάνων, το οποίο και αυτό έχει δρομολογηθεί και είναι και το master plan, το οποίο είναι έτοιμο να κατατεθεί και πάλι στο Υπουργείο, μετά από κάποιες διαφοροποιήσεις που έγιναν και θα επανυποβληθεί για την αξιοποίηση του Λιμένα και γενικότερα των λιμενικών εγκαταστάσεων», σημείωσε.
Με τη σειρά του, ο απερχόμενος διοικητής κ. Καστρινάκης, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Μία πολύ σημαντική μέρα για μένα, μία ημέρα χαράς και λύπης. Κλείνει ένα κύκλος 12 ετών στο Ρέθυμνο, όπου υπηρέτησα τα οκτώ σαν Λιμενάρχης. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, γιατί φεύγω έχοντας πετύχει τους στόχους μου όπως θεωρώ, σε όλα τα επίπεδα, σε θέματα κτιριακών, αναβάθμισης του επιχειρησιακού μας εξοπλισμού και γενικότερα σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, όπου πιστεύω ανταποκριθήκαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Μετατίθεμαι στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού Κρήτης στη Σούδα, σαν διοικητής, μία καινούργια σελίδα και πιστεύω και εκεί θα προσφέρω ότι περνάει από το χέρι μου και είναι εφικτό».
«Υποστελέχωση υπηρεσιών και αύξηση μεταναστευτικών ροών «γονατίζουν» τις υπηρεσίες»
Διόλου διαχειρίσιμη χαρακτήρισε πάντως την κατάσταση που επικρατεί στις Λιμενικές υπηρεσίες της Δυτικής Κρήτης αναφορικά με τη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, ο Βασίλης Κατσικανδαράκης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δηλώσεις του, στη σημαντική υποστελέχωση αυτών των υπηρεσιών, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Μάλιστα, ο κ. Κατσικανδαράκης συμφώνησε με όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την εντατικοποίηση των μεταναστευτικών ροών από το Λιβυκό Πέλαγος, αναφέροντας: «Εμείς σαν Κρήτη αυτή τη στιγμή τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουμε 450% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Αυτό και μόνο του το στοιχείο δείχνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς οι υπηρεσίες μας δεν είναι στελεχωμένες, ούτε είχαν προβλέψει στην οργανική τους σύνθεση αυτό που προκύπτει με το μεταναστευτικό. Αναγκαστικά όλο το βάρος πέφτει εκεί. Με την έναρξη τώρα της τουριστικής περιόδου, έχουν γονατίσει στην κυριολεξία, οι συνάδελφοί μας, καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά περιστατικά. Ήδη το τελευταίο τριήμερο είχαμε 10 περιστατικά συνολικά στην Κρήτη, με 550 περίπου μετανάστες». Παράλληλα, όπως τόνισε είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το Λιμενικό της Κρήτης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μεταναστευτικές αποβάσεις που γίνονται στα νότια παράλια του νησιού, όταν έχει καλό καιρό, με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. «Πρέπει να ενισχυθούμε, στα ίδια πλαίσια που υφίστανται στο Ανατολικό Αιγαίο με μηνιαίες ενισχύσεις και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε να γίνει αυτό πράξη, γιατί στις εκτιμήσεις όλοι και στις δηλώσεις όλοι το βλέπουν, αλλά θέλουμε έμπρακτη στήριξη».
Αναπόφευκτα η σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού οδηγεί σε προσωρινές λύσεις και μία διαχείριση αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας, με τον κ. Κατσικανδαράκη να τονίζει ότι η υπάρχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει σε παραμερισμό άλλων σημαντικών λειτουργιών του Λιμενικού, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μεταναστευτικού. «Η διαχείριση είναι τεράστιο ζήτημα. Ένα δικό μας περιστατικό ξεκινάει νότια της Γαύδου, από εκεί γίνεται μία διαδικασία για να μεταφερθούν στα Νότια Λιμάνια μας, Παλιόχωρα, Αγία Γαλήνη και Σφακιά. Από εκεί πρέπει να μεταφερθούν στα Χανιά, να μείνουν 2-3 μέρες με όλες τις διαδικασίες, ανακριτικές και νοσοκομειακές και μετά να πάνε να κάνουν τη μεταγωγή στην Αθήνα. Αυτό απαιτεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού και αυτή τη στιγμή κλείνουμε τα πάντα, διακόπτες, κλείνουμε γραφεία, σταματάμε άλλες υποχρεώσεις που έχουμε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο αυτό βάρος που έχει πέσει πάνω στις πλάτες του λιμενικού σώματος στην Κρήτη», ανέφερε, συμπληρώνοντας επίσης ότι ένα περιστατικό μεταναστών που θα καταφθάσουν στις Κρητικές ακτές, απαιτεί ακόμα και 70 βάρδιες, μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να κατευθυνθεί για Αθήνα.
Μάλιστα, οι βάρδιες είναι πολλές φορές 24ωρες, καθότι ένα πλωτό πλοίο που βγαίνει στα ανοικτά δεν γνωρίζει αν θα γυρίσει πίσω στο 8ωρο, ή αν θα χρειαστεί ακόμα και να διαχειριστεί ένα άλλο περιστατικό. «Εχθές είχαμε έξι περιστατικά στα νότια των Χανίων, άλλος βρίσκεται στο νοσοκομείο, άλλος στο κέντρο που τους φιλάμε, άλλος στις ανακριτικές διαδικασίες», ανέφερε. Προφανώς η κατάσταση αναπόφευκτα οδηγεί στο να τεθούν θέματα ασφαλείας, όχι μόνο διαχείρισης, σύμφωνα με τον κ. Κατσικανδαράκη. «Όταν υπάρχει σωματική και ψυχική καταπόνηση, αυτό φοβόμαστε και δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν τρίτης κατηγορίας. Ζητάμε κόσμο και ενίσχυση. Δεν είμαστε αρμόδιοι για τις ροές, είμαστε ένας κρίκος από την αλυσίδα και αυτός ο κρίκος πρέπει να ενισχυθεί, όπως πρέπει από την πολιτεία».