13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αλλάζει όψη ο οδοφωτισμός στο Ρέθυμνο, εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 60%

-Η τοποθέτηση περισσότερων από 7.500 λαμπτήρων ξεκινά τέλος Οκτωβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους

Στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση των πρώτων φωτιστικών τύπου Led στην πόλη και τους οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου, ενώ η ολοκλήρωση της εγκατάστασης περίπου 9.500 φωτιστικών θα γίνει σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Αυτό ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της εταιρίας Κραμποβίτη κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου με τίτλο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο δίκτυο οδοφωτισμού δήμου Ρεθύμνης».

Με το συγκεκριμένο έργο θα γίνει αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού του δήμου Ρεθύμνης μέσα από την προμήθεια, τοποθέτηση/εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, τεχνική παρακολούθηση και συντήρηση των φωτιστικών σωμάτων και του συστήματος ελέγχου διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού του δήμου Ρεθύμνου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 4.052.232,58€ και χρηματοδοτείται από τον δήμο Ρεθύμνης με χρήση 10ετους διάρκειας δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ). Η ανάδοχος εταιρία που ανέλαβε το έργο προσέφερε έκπτωση περίπου 8% και το ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο με 3.862.000 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της εταιρίας έχει ήδη γίνει η πρώτη παραγγελία των 2.500 λαμπτήρων οι οποίοι θα παραληφθούν στα μέσα Οκτωβρίου και το έργο θα υλοποιείται τμηματικά.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει: 7.000 νέα φωτιστικά, μετατροπή σε led 640 υφιστάμενων φωτιστικών και 700 λαμπτήρες σε υφιστάμενα φωτιστικά.

Το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας έχει εκτιμηθεί σε 60 – 65%, ενώ με το έργο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα φωτισμού οδών σύμφωνα με τα πρότυπα οδοφωτισμού.

Ο χρόνος ζωής των νέων φωτιστικών είναι 100.000 ώρες, ενώ οι σημερινοί λαμπτήρες έχουν ως μέγιστο χρόνο ζωής τις 5.000 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες συντήρησης.

Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι μέσα από το έργο δίδεται η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης των νέων φωτιστικών, υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης για τις ενδεχόμενες βλάβες αλλά και παρακολούθησης των δεδομένων κατανάλωσης.

Στη σύμβαση προβλέπεται επίσης δεκαετής εγγύηση από πλευράς αναδόχου για την αντικατάσταση τους.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα ενισχύσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 60%. Ειδικότερα ανέφερε: «Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα μετά από μεγάλη προσπάθεια, διερεύνηση και συνεργασία πολλών παραγόντων, με τη σημαντική βοήθεια του γενικού γραμματέα του δήμου κ. Ρουσιά, των υπηρεσιακών παραγόντων, του αντιδημάρχου, καταφέραμε να έχουμε μια σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση στον οδοφωτισμό και ανάδοχο μια πολύ αξιόπιστη εταιρία, με την οποία η συνεργασία μας θεωρώ θα είναι άριστη και θα εκπληρωθεί μια πολύ μεγάλη και επιτακτική πια ανάγκη για τις σημερινές εποχές και να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας απόδοση και να κάνουμε και εξοικονόμηση στο κόστος της ενέργειας, κάτι το οποίο είναι πλέον και νομική υποχρέωση των δήμων και να κάνουμε μια μείωση τουλάχιστον της τάξης του 10%. Η δική μας φιλόδοξη προσπάθεια είναι να υπερβούμε το 50-60%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα έχουμε μια εξαιρετική ενεργειακή απόδοση με πολύ μεγάλη οικονομία, η οποία στην ουσία θα εξισορροπήσει την αύξηση της ενέργειας που όλοι υφιστάμεθα τον τελευταίο καιρό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι δια αυτής της σύμβασης, η ανάδοχος εταιρία εγγυάται την ποιότητα του οδοφωτισμού και την καλή λειτουργία των φωτιστικών σωμάτων για δέκα χρόνια, ένα πολύ σοβαρό χρονικό διάστημα, το οποίο την υποχρεώνει να έχει κάνει καλή δουλειά και να έχει προμηθευτεί αξιόπιστα υλικά, διότι διαφορετικά εκείνοι θα επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος. Ενώ η σύμβαση αφορά περίπου 7.500 φωτιστικά εμείς θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το σύνολο του δήμου, γιατί μας ενδιαφέρει κάθε γωνιά, ακόμα και τα μικρά μας χωριά να νιώσουν την ποιότητα του καλύτερου φωτισμού. Και φυσικά να μπορέσει και η υπηρεσία μας να αποσυμφωρηθεί από μια τεράστια πίεση που δέχεται καθημερινά γιατί οι βλάβες στο δίκτυο είναι και συχνές και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίζονται εύκολα και άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι με ένα κόστος που φτάνει τα τέσσερα εκατομμύρια, απαντούμε σε ένα μεγάλο ζήτημα και έτσι και ενισχύουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου Ρεθύμνης, ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών, φωτίζουμε με σωστό τρόπο και θεωρώ ότι μετά από λίγους μήνες όλοι θα νιώσουν τη διαφορά».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Μαρίνος Ρουσιάς συμπλήρωσε ότι:

«Ο οδοφωτισμός και η αντικατάσταση με λάμπες led είναι ένα από τα βήματα της ενεργειακής θωράκισης του δήμου. Παράλληλα τώρα ετοιμάζουμε με γρήγορους ρυθμούς, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για ηλιοπαραγωγή, έτσι ώστε να φτάσουμε στα σημεία του εκμηδενισμού της ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου από πάροχο και σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουμε και στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πολιτικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της ενέργειας». Πρόσθεσε επίσης ο κ. Ρουσιάς, ότι με τα νέα φωτιστικά θα είναι πολύ μεγάλη η αλλαγή και στην ποιότητα του οδοφωτισμού, σε σχέση με τη σημερινή του εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τις νυχτερινές ώρες.