Ο Αλέξανδρος Κυριακάκης επιχειρεί μέσα από μία ιδιαίτερη έκθεση γλυπτικής να φέρει σε επικοινωνία τον εσωτερικό του κόσμο με το κοινό, μοιράζοντας την ανάγκη του για δημιουργία και προφέροντας χαρά, αλλά συγχρόνως αναζήτηση και προβληματισμό. Ο λόγος για τις «Άλογες Αντιθέσεις», μια συλλογή ξύλινων γλυπτών που αποτελείται κυρίως από ανθρώπινες μορφές, γεμάτες αντιφάσεις, που παρουσιάζονται από το απόγευμα της Δευτέρας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.
Ο καλλιτέχνης, που επέλεξε το μικρό ορεινό χωριό Δρύμισκος ως τόπο κατοικίας και έμπνευσής του και αγαπά να δίνει ζωή στο ξύλο, μίλησε στα «Ρ.Ν.» για τις δημιουργίες του παραλληλίζοντας τον τίτλο της έκθεσης με τους ανθρωπόμορφους χαρακτήρες των έργων του, εκφράζοντας τη διττή διάσταση και τις αντιθέσεις στις φιγούρες του.
«Η συγκεκριμένη συλλογή είναι κατά βάση από προσωπικότητες ή χαρακτήρες ανθρώπων και έχω και κάποια ελάχιστα ζώα. Όλοι οι ανθρώπινοι χαρακτήρες έχουν μια διττή ερμηνεία, γι’ αυτό προέκυψε και ο τίτλος «Άλογες Αντιθέσεις», που σημαίνει παράλογες αντιθέσεις, δηλαδή αντιφάσεις. Κάθε χαρακτήρας έχει τουλάχιστον δύο διαφορετικές ερμηνείες, όπως μπορεί να το δει κανείς και όπως το έβλεπα κι εγώ φτιάχνοντάς τα. Δεν με ικανοποιούσε ή η μία ή η άλλη και πάντα το έψαχνα περισσότερο».
Στόχος της έκθεσης για τον κ. Κυριακάκη είναι οι επισκέπτες να αφουγκραστούν την ασυνήθιστη νότα που προσδίδει στη τέχνη του. «Έχω την ανάγκη να μοιραστώ τις δημιουργίες μου με όλους, να προσφέρω χαρά ή αναζήτηση ή προβληματισμό, που και εγώ έχω, και να δώσω μία έκφραση που ίσως δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι άνθρωποι, με την ματιά εννοώ τη δική μου. Όλα είναι μία μικρή έκπληξη, κάτι το ξαφνικό, και ήταν και για μένα δημιουργώντας τα. Συνήθως υπάρχει μια ιδέα, συγκίνηση, νοσταλγία ή φαντασία. Από εκεί ξεκινάω και προκύπτουν στην πορεία. Κάνω διάφορα σκίτσα και σχέδια και μετά ασχολούμαι, τα αναλύω λίγο περισσότερο και πιάνω ένα ξύλο και προχωράω όπως το αισθάνομαι».
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ευαισθησία που δείχνει ο καλλιτέχνης στο περιβάλλον, γι’ αυτό και επιθυμεί όλα τα υλικά που χρησιμοποιεί για τα γλυπτά του να είναι φυτικά και ανακυκλώσιμα.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε: «Δεν αγοράζω τίποτα, χρησιμοποιώ κυρίως ξύλα παλιά, τα οποία βρίσκω και λυπάμαι να τα βλέπω να καίγονται στη φωτιά, μαζεύω τα κομμάτια τους, τα επεξεργάζομαι και τους δίνω πάλι ζωή. Τα χρώματά μου είναι φυτικά και τα φτιάχνω εγώ, άργιλο παίρνω από τη γη, γύψο, μαρμαρόσκονη, όλα είναι μέσα από τη φύση. Θέλω να τα ανακυκλώνω και να δημιουργώ κάτι νέο, είναι κρίμα να τα καίμε ενώ μπορούμε να κάνουμε τέχνη από αυτά».
Τέλος, ο Αλέξανδρος Κυριακάκης θέλησε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία τους και σημείωσε πως η έκθεση θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής, απλά με διαφορετικά αντικείμενα και φιγούρες, στον ίδιο χώρο όπου έργα τέχνης σαν το βιβλίο και το γλυπτό μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά δημιουργώντας κάτι μοναδικό.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.
Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Αλέξανδρος Κυριακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959, από οικογένεια καλλιτεχνών επιπλοποιών, μια τέχνη που αγάπησε από μικρή ηλικία. Παράλληλα με την επιμέλεια που έδειξε στην τέχνη αυτή, σπούδασε βιβλιοθηκονομία, καλές τέχνες, ζωγραφική, γλυπτική και συντήρηση έργων τέχνης, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Σχεδιασμό και στην Τεχνολογία του Επίπλου και εκλέχτηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Βιομηχανικών Σχεδιαστών και Καλλιτεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάστηκε στην Αθήνα, ως Σχεδιαστής προϊόντων για πολλές βιομηχανίες, Σχεδιαστής και επιβλέπων σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, στον όμιλο ΝΕΟSΕΤ, στη σχολή ΑΚΤΟ και ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Το 2011 άφησε την καριέρα του και μετακόμισε στο μικρό ορεινό χωριό, στα νότια του Ρεθύμνου, τη Δρύμισκο, όπου ασχολήθηκε με ό,τι αγάπησε από μικρός, τον σχεδιασμό και την κατασκευή καλλιτεχνικών επίπλων. Πλέον σχεδιάζει και κατασκευάζει χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, κοσμήματα και γλυπτά.