Επιστολή στον δήμο Ρεθύμνου με βασικό αίτημα την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο δημοτικό κήπο απέστειλλε το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου ζητώντας το θέμα να τεθεί προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ,το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, τονίζει: «Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης είναι η οργάνωση αυτοεκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην Π. Ε. Ρεθύμνης, είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης, αριθμεί σήμερα 1730 μέλη. Με την παρούσα επιστολή σας θέτει το πρόβλημα της προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας του Δημοτικού κήπου στα άτομα με αναπηρία.
Ο Δημοτικός κήπος της πόλης μας αποτελεί το σημείο αναφοράς της, τον πνεύμονα πρασίνου και το στολίδι του κέντρου της πόλης. Εκεί πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις {Πολιτιστικές, μουσικοχορευτικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές κ. α.} Επί πλέον στο κέντρο του υπάρχει και καφέ-αναψυκτήριο, καθώς και παιδική χαρά.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητά του Δημοτικού μας κήπου στα άτομα με αναπηρία, στα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα.
Περιγραφή της σημερινής κατάστασης: Δεν υπάρχουν ράμπες στις τρείς εισόδους, παρά μόνο στην κεντρική. Το δάπεδο στους διαδρόμους είναι επιστρωμένο με χαλίκι, με συνέπεια τα άτομα με αναπηρικά αμαξίδια να υποφέρουν, δεδομένου ότι το αμαξίδιο τραντάζετε με συνέπεια να τραντάζετε και η σπονδυλική στήλη του ατόμου που επιβαίνει σ’ αυτό και να του επιφέρει αφόρητους πόνους. Επί πλέον τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία που χρησιμοποιούν τεχνικά βοηθήματα , πατερίτσες, τρίποδα κ. α. αντιμετωπίζουν προβλήματα ευστάθειας λόγω του γεγονότος ότι τα παραπάνω βοηθήματα δεν πατούν σταθερά στο έδαφος. Ακόμα η αναπηρική τουαλέτα που βρίσκετε στο βόρειο ανατολικό σημείο εντός του κήπου, δεν λειτουργεί.
Μετά από την παραπάνω περιγραφή, σας υποβάλλουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τις παρεμβάσεις προσβασιμότητας του Δημοτικού κήπου στα άτομα με αναπηρία και συγκεκριμένα: Δημιουργία ραμπών στις τρείς εισόδους που δεν υπάρχουν σήμερα, δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ τους είναι μεγάλη. Κρίνουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κατά το πρότυπο της κεντρικής εισόδου, κυρίως ως προς την κλήση.
Στους διαδρόμους επιβάλλεται να τοποθετηθεί δάπεδο σταθερό, λείο και αντιολισθηρό πλάτους 1μ. και 50εκ. με ομαλό και καλαίσθητο διάδρομο όδευσης τυφλών, σαν αυτό της πλατείας Μικρασιατών.
Ακόμα επιβάλλεται να λειτουργήσει η αναπηρική τουαλέτα, η οποία είναι απαραίτητη για τους βαριά κινητικά αναπήρους, οι οποίοι λόγω της φύσης της αναπηρίας τους έχουν κατακλύσεις και χρειάζονται συχνά καθετηριασμούς κ. α. Επί πλέον στην παιδική χαρά θα πρέπει να προστεθούν και όργανα για παιδιά με αναπηρία, ώστε να δημιουργηθεί μία συμπεριληπτική εστία χαράς για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνάδουν με τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά τον Δημοτικό μας κήπο.
Επιβάλλεται λοιπόν η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη τις παραπάνω προτάσεις, προκειμένου να αποφύγουμε τις συνεχείς, αποσπασματικές και εμβαλωματικές παρεμβάσεις.
Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα: Άρθρο 21 παρ. 6 του Συντάγματος, Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Ν. 4074/2012. Γ.Ο.Κ. Ν. 4067/2012. Υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699 20-7-2020 {Τεχνικές οδηγίες προσαρμογής για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία. Υπουργική απόφαση 6213/2022.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι με τη θετική σας απόφαση στο παρόν αίτημά μας θα δώσετε λύση στην προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα του Δημοτικού μας κήπου στα άτομα με αναπηρία και γενικά στα εμποδιζόμενα άτομα και παράλληλα θα τον αναβαθμίσετε αισθητικά και λειτουργικά, προκειμένου να γίνει φιλικός και συμπεριληπτικός».