«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου νόμου σε ό,τι αφορά στις διατάξεις της επιλογής μελών των συμβουλίων διοίκησης και συνακόλουθα της ανάδειξης πρυτανικών αρχών» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, η σύνοδος των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της με τα πορίσματα μετά τη λήξη της συνόδου.
Ειδικότερα, η σύνοδος ζητά από το ΥΠΑΙΘ (α) να προβλέψει τις πιστώσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων από τα πανεπιστήμια, που αφορούν σε αγωγές που ασκούνται από μέλη ΔΕΠ για την καταβολή μισθολογικών διαφορών, και (β) να δρομολογήσει άμεσα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου για τα μέλη ΔΕΠ σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, για την οριστική επίλυση του προβλήματος, διαφορετικά ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται σε συνεχή βάση με την καταβολή μισθολογικών διαφορών σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Η σύνοδος επίσης τονίζει «την ανάγκη προσαρμογής των διατάξεων που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια και κατ’ ελάχιστον την παράταση του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας για ένα έτος ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή ολοκλήρωση των σπουδών των τελειόφοιτων φοιτητών».
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου νόμου «υπάρχει άμεση ανάγκη για την επίλυση όλων των τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την εφαρμογή του νόμου και την έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων».
Για άλλη μια φορά, επισημαίνονται «τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, ιδιαίτερα για διοικητικό προσωπικό» και η ανάγκη για εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας, απαραίτητης «για την υλοποίηση των φιλόδοξων έργων και δράσεων που απορρέουν από τις απαιτήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νέου νόμου».
Σημαντικό είναι επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της συνόδου, να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις και να προωθηθεί άμεσα η υποβολή νέων οργανισμών και εσωτερικών κανονισμών για τα πανεπιστήμια της χώρας που θα προβλέπουν τις απαιτούμενες θέσεις διοικητικού προσωπικού.
Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ΕΠΑ παραμένει κρίσιμο, ιδιαίτερα για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κτηριακών και εργαστηριακών υποδομών των πανεπιστημίων.
Ακόμα, τη σύνοδο απασχόλησε το θέμα της φοιτητικής μέριμνας. «Απαιτείται η αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών», καταλήγει η ανακοίνωση.