Στο επίκεντρο της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, που αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη του Ρεθύμνου, θα βρεθεί και φέτος η κρητική γαστρονομία και η παράδοση του νησιού. Η γιορτή ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουλίου και για μια εβδομάδα έως τις 10 Ιουλίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγώγους, με τα προϊόντα τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τον τρόπο παραγωγής τους, αλλά και τα διατροφικά οφέλη τους, ενώ καθημερινά θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον δήμο και το επιμελητήριο, φορείς οι οποίοι επενδύουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, θεωρώντας ότι αποτελεί μια σημαντική δράση που προβάλλει τα προϊόντα της κρητικής γης όχι μόνο στους κατοίκους του Ρεθύμνου και της Κρήτης, αλλά και στους επισκέπτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η γιορτή διοργανώνεται στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου εκατοντάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αυτή και να γευτούν προϊόντα της κρητικής γης παίρνοντας ταυτόχρονα μια μικρή γεύση από την πλούσια κουλτούρα και τον πολιτισμό.
Οι πόρτες του Δημοτικού Κήπου θα ανοίγουν καθημερινά στις 7:00 το απόγευμα, ενώ το μουσικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στις 23:30. Η είσοδος την πρώτη και την τελευταία μέρα (δηλαδή Τρίτη 4 και Δευτέρα 10 Ιουλίου) θα είναι δωρεάν. Τις υπόλοιπες μέρες η είσοδος είναι 5 ευρώ και 2 ευρώ για τα παιδιά 6 έως 12 ετών.
Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν συνολικά 50 παραγωγοί με τα προϊόντα τους. Τυριά, λάδι, χαρούπι, αβοκάντο, σαλιγκάρια, ρακί είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που θα πρωταγωνιστούν στη φετινή γιορτή μαζί με τα αρωματικά φυτά και την κρητική ζυθοποιία που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.
Για πρώτη φορά στη γιορτή θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου την πρώτη μέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το έργο «IDAology», που αφορά στο ποιμενικό βίωμα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ίδας, του σημερινού Ψηλορείτη μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Θα συμμετέχει επίσης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με ένα αφιέρωμα στη μινωική διατροφή.
Στόχος η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σημείωσε τη σημασία που δίδει η περιφέρεια σε τέτοιου είδους διοργανώσεις που προβάλλουν τα προϊόντα και την παράδοση της Κρήτης διασυνδέοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Ειδικότερα είπε:
«Ετοιμάσαμε για τους Ρεθεμνιώτες, τους συμπατριώτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες μας αυτήν τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, όπου θα εκτεθούν καινοτόμα προϊόντα δικά μας κρητικά και κυρίως ρεθεμνιώτικα προϊόντα στο φεστιβάλ αυτό. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες έχει επιμεληθεί ο δήμος Ρεθύμνου. Απευθύνεται σε μεγάλους και μικρούς, σε Ρεθεμνιώτες, σε Κρητικούς, σε επισκέπτες, σε όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα μας και την κρητική διατροφή. Είναι στο κέντρο της προσπάθειας της περιφέρειας όλα αυτά τα φεστιβάλ ή οι γιορτές. Δεν γίνονται μόνο στο Ρέθυμνο, γίνονται παντού στην Κρήτη πλέον τέτοιες γιορτές που τείνουν να γίνονται φεστιβάλ και να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με μόνο στόχο και σκοπό τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τη σημερινή εποχή και τον τριτογενή τομέα, με τον τουρισμό. Η περιφέρεια σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Κρήτη ασφαλώς συμμετέχει οικονομικά και με άλλους τρόπους, μαζί με τους φορείς σε κάθε περιφερειακή ενότητα ή σε κάθε δήμο, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τη σύνδεση αυτή.
Φέτος με πολύ μεγάλη χαρά είδαμε στο πρόγραμμα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής ότι περιλαμβάνεται και η κρητική ζυθοποιία που είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και η μοναστηριακή κρητική διατροφή, η διατροφή ορισμένων γεωγραφικών περιοχών του νομού μας, όπως είναι η διατροφή στον Μυλοπόταμο και ο τρόπος παρασκευής των φαγητών. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και να τα προβάλουμε, για να τα θυμούνται οι παλαιότεροι, αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Έτσι προχωράμε και προάγεται ο πολιτισμός μας. Αυτό το χρονικό διάστημα από 4 Ιούλιου μέχρι 10 Ιουλίου που θα διαρκέσει η γιορτή θα υπάρχουν 50 περίπτερα μέσα στον κήπο, εκ των οποίων τα 35 είναι καινοτόμες επιχειρήσεις. Με αυτό το θέμα έχει ασχοληθεί αποκλειστικά το Επιμελητήριο. 5 χειροτέχνες και 10 φορείς, μεταξύ των οποίων η περιφέρεια, ο δήμος, το Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Ξενοδόχων κ.λπ., οι οποίοι θα βρισκόμαστε μέσα στον κήπο όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Η γιορτή αυτή έχει γίνει πλέον γίνει θεσμός. Την περιμένει το Ρέθυμνο, την περιμένουν και οι επισκέπτες μας και νομίζω ότι θα περάσουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα καλά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο δήμος».
Μια γιορτή που παντρεύει την παράδοση, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και τη φιλοξενία της Κρήτης
Για μια γιορτή που παντρεύει την παράδοση, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και τη φιλοξενία της Κρήτης έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος συνεχίζουμε αυτόν τον θεσμό, αυτήν τη γιορτή, γιατί πραγματικά είναι μια γιορτή που παντρεύει την παράδοση, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και τη φιλοξενία του νησιού μας. Στην καρδιά του Ρεθύμνου, στον Δημοτικό Κήπο ξετυλίγουν οι παραγωγοί μας τον πλούτο των προϊόντων τους, οι καλλιτέχνες μας τη δύναμη της μουσικής και όλοι εμείς συνθέτουμε ένα ακροατήριο. Παρακολουθούμε πραγματικά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την εξέλιξη και την πρόοδο μιας γιορτής που πριν από αρκετά χρόνια ήταν απλώς μια κλασική γιορτή κρασιού και εξελίχθηκε σε μια διαδραστική γιορτή που έχει μια συνεχή επικοινωνία με την εξέλιξη των προϊόντων μας κυρίως, αλλά και του πολιτισμού μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι στοχεύσαμε από την πρώτη στιγμή στην αξία και στην υπεραξία των τοπικών προϊόντων και στην ανάγκη να τυποποιηθούν. Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε ότι κατακλύζουν τις αγορές του νησιού, της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού επώνυμα πλέον προϊόντα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παράλληλα, αυτή η γιορτή έχει και παιδευτικό χαρακτήρα. Γίνονται διάφορες δράσεις και για τα παιδιά μας, αλλά και για τους ενήλικες. Εκτιμώ και πρέπει να εκτιμάται από όλους ότι δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναλαμβάνουμε παλαιά μοντέλα ακόμα και όταν είναι επιτυχημένα, αλλά προσπαθούμε όλοι, η περιφέρεια, το επιμελητήριο, ο δήμος Ρεθύμνης, και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο κ. Κρεβετζάκη διότι έχει φαντασία και μεράκι για να μπορεί να συντονίζει μαζί με τους υπόλοιπους φορείς αυτήν την τεράστια δουλειά. Έτσι λοιπόν παραδίδουμε, όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά κυρίως και στους επισκέπτες μας, αυτό που λέμε αξία της κρητικής διατροφής, αξία του κρητικού πολιτισμού, αξία της κρητική φιλοξενίας. Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να κάνουμε ακόμα πιο σπουδαία πράγματα».
Γνωριμία των καταναλωτών με καινοτόμα προϊόντα
Για τη σημασία που αποδίδει το Επιμελητήριο Ρεθύμνου στη συγκεκριμένη γιορτή μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΡ, Μανόλης Ψαρουδάκης επισημαίνοντας ότι πολλές εταιρίες που προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από την γιορτή αποκτούν ένα «εισιτήριο» για τις διεθνείς αγορές. Μεταξύ άλλων ο κ. Ψαρουδάκης ανέφερε: «Οι συνεχείς κρίσεις που επιταχύνθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αναδεικνύουν τη σημασία της υιοθεσίας ενός ανθεκτικού και βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτό το μοντέλο βασική παράμετρος πρέπει να είναι η ενίσχυση της αλυσίδας αξίας και ο πολλαπλασιασμός των κλαδικών διασυνδέσεων. Η αγροδιατροφή, η κυκλική οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός δημιουργούν περαιτέρω ευκαιρίες και προκλήσεις για την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη της Κρήτης. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής υπηρετεί αυτά τα ζητούμενα. Τα προϊόντα και η καινοτομία συναντιούνται με τους καταναλωτές, νέους και παλαιότερους, αλλά και με τους επισκέπτες μας αυτήν την περίοδο, δηλαδή τους τουρίστες που μπορούν να γευτούν τα προϊόντα, να τα μάθουν, να τα δοκιμάσουν, να τα ζητούν την περίοδο που είναι εδώ και με τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να πηγαίνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα. Τα προϊόντα χαρουπιού, το λάδι, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα, τα σαλιγκάρια, οι ελιές, τα αλκοολούχα, παραδοσιακά τρόφιμα σε 35 περίπτερα είναι η φετινή πρόταση του 2023 για τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Φέτος δύο πράγματα προτείναμε ιδιαίτερα στο επιμελητήριο, ένα σεμινάριο που αφορά την τσικουδιά και ένα για τα αρωματικά φυτά, που θεωρούμε ότι είναι ο άγνωστος πλούτος του Ρεθύμνου, είναι δύο πράγματα που θα προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε. Αυτή είναι η προσπάθεια, είναι μεγαλύτερη από κάθε φορά με 50 περίπτερα. Η επανάληψη της συμμετοχής κάποιων επιχειρήσεων δείχνει πρώτον ότι ήταν ένα σημείο που μπορούν να παρουσιάσουν στο κρητικό και ρεθεμνιώτικο κοινό το νέο προϊόν που έχουν βγάλει την περίοδο αυτήν. Δεύτερον ότι με πολύ εύκολο τρόπο, χωρίς πολλά έξοδα ή με μηδενικά έξοδα, συνδυάζεται αυτή η επίσκεψη στο κέντρο της πόλης το διάστημα αυτό, είναι μια πολύ μεγάλη και οικονομική προβολή για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις αυτές. Τα 7 ή 8 περίπτερα είναι από το Ηράκλειο και τα Χανιά, οι υπόλοιποι είναι Ρεθεμνιώτες».
Στόχος μας η ανάδειξη της συνολικής εικόνας του νομού με πλούσια γαστρονομία και παράδοση
Με βασικό αντικείμενο την αγροδιατροφή η περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Ρεθύμνης και το επιμελητήριο συνεργάζονται για άλλη μια φορά προκειμένου να φέρουν τα κρητικά προϊόντα, τους κρητικούς παραγωγούς, αλλά και τη γαστρονομία και την παράδοση του Ρεθύμνου στο επίκεντρο, όχι μόνο του τουρισμού, αλλά και της περιοχής του Ρεθύμνου, τόνισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι: «Φέτος σε μια ιδιαίτερη χρονιά, ενώ πάντα ο προβληματισμός μας είναι πώς μπορούμε αυτές τις εκδηλώσεις να τις σχεδιάσουμε και να τις οργανώσουμε, η Γιορτή Κρητικής Διατροφής έχει την ιδιαιτερότητα να είναι τόσο μεγάλος ο πλούτος και οι αναφορές της, που στο τέλος της ημέρας να έχεις σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που περισσεύουν πάρα πολλές εκδηλώσεις. Φέτος έχουμε εστιάσει στο να αναδείξουμε τη συνολική εικόνα του νομού. Ο νομός Ρεθύμνης, όχι τυχαία, θεωρείται ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός στην Κρήτη. Επίσης, έχει από τις μεγαλύτερες μονάδες επεξεργασίας διαφόρων προϊόντων, είτε είναι τυροκομικών, είτε είναι γαλακτοκομικών, είτε και με ιδιαίτερη αναφορά στα τυποποιημένα προϊόντα, όπως είναι τα παξιμάδια και το χαρούπι. Υπάρχει ένα ιδιαίτερα εμπλουτισμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που σε κάθε ζώνη υπάρχει η ανάδειξη του ντόπιου κρητικού καλλιτεχνικού δυναμικού. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς φέτος για πρώτη φορά συμμετάσχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δείχνοντας την έμπρακτη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια προκειμένου να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Μάλιστα, θα φιλοξενηθεί και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το «IDAology», το οποίο είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης της βιωματικής εμπειρίας της ποιμενικής ζωής. Επίσης, συμμετάσχει για πρώτη φορά και Εφορία Αρχαιοτήτων με ένα ειδικό περίπτερο, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μινωική διατροφή, θέλοντας να αναδείξουμε την μακραίωνη ιστορία της κρητικής γαστρονομίας και το βάθος που έχει σαν ιστορικό γεγονός. Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω την περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον κ. Ψαρουδάκη στο πρόσωπο του Επιμελητηρίου για την αγαστή συνεργασία που είχαμε, προκειμένου όλα αυτά τα χρόνια η προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε με σκοπό να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα, να έχει πλέον καρποφορήσει. Φέτος έχουμε εστιάσει στα μαθήματα μαγειρικής για τα παιδιά. Παράλληλες δραστηριότητες θα έχουμε για πρώτη φορά με βάση τη ρακή. Θα έχουμε επίσης μια παρουσίαση στα πλαίσια την κυκλικής οικονομίας, πώς τα υπολείμματα της διατροφικής επεξεργασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά μεταποιώντας τα στη δημιουργία τόσο αντικειμένων design, αλλά και αντιχρηστικών αντικειμένων».
Παράλληλα αναφερόμενος στα οφέλη της γιορτής, στους παραγωγούς και στα ντόπια προϊόντα ανέφερε ότι: «βλέπουμε σε πάρα πολλά ράφια των σούπερ μάρκετ, σε πάρα πολλά εστιατόρια τα κρητικά προϊόντα, είτε πρόκειται για κρασί, είτε πρόκειται για παξιμάδι, είτε για τυποποιημένα προϊόντα με βάση το χαρούπι, το αβοκάντο, αυτήν τη στιγμή να υπάρχουν στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά γενικότερα να κυκλοφορούν πανελλαδικά και στην παγκόσμια αγορά. Φέτος αναδεικνύουμε και δύο άλλα θέματα με τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ασχοληθεί. Το ένα κομμάτι ήταν το θέμα του λιμανιού και της ιστορίας και μπαίνει ως αντικείμενο της Γιορτής Κρητικής Διατροφής το ψάρι και η παράδοσή του στο Ρέθυμνο, επίσης και μια πρώτη προσέγγιση της μοναστηριακής κουζίνας της Κρήτης, καθώς και ένα προϊόν το οποία τα τελευταία χρόνια έχει μια ιδιαίτερη δυναμική πανελλαδικά, αλλά και στην Κρήτη. Αναφέρομαι ότι θα έχουμε για πρώτη φορά μια επίσημη παρουσίαση των κρητικών ζυθοποιών…».
Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2023»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2023»
Τρίτη 4 Ιουλίου – Έναρξη
19:00-23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-23:00: IDAology:Το Ποιμενικό βίωμα και γενικότερα η άυλη πολιτιστική κληρονομιά στις κοινότητες της Ίδας, του σημερινού Ψηλορείτη μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσα από τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, επιτυγχάνεται βιωματική εμπειρία στο χωροχρόνο, τοποθετώντας το χρήστη μεμονωμένα στο «φυσικό» χώρο και χρόνο όπου διαδραματίζεται ένα δρώμενο, προσδίδοντας οπτικά και ηχητικά ερείσματα με χρήση συσκευών ατομικής θέασης.
19:00- 19:30: Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρεθύμνης.
19:30-20:00: Τέλεση Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο. Καλωσόρισμα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων του Δήμου Ρεθύμνης κ. Θωμά Κρεβετζάκη. Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους και εκπροσώπους φορέων.
20:30-21:30: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής του Μυλοποτάμου με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές,όπως αντικριστό, τσιγαριαστό και χαρούπι παγωτό.
21:30- 22:00: Κρητική μουσική και χοροί από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης με το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Γκαλονάκη.
22:00: Συναυλία Κρητικής Μουσικής με τον Γιώργη Φασουλά στη λύρα, τον Κώστα Καλλέργη στο λαούτο και το συγκρότημά τους.
Τετάρτη 5 Ιουλίου
19:00 -23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-20:30: «Η Ελιά». Εργαστήριο παρασκευής ελιόψωμου για παιδιά από το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας της Περιφέρειας Κρήτης, με την Αντωνία Σταθάκη, Υπεύθυνη του Κέντρου.
20:00- 21:00: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής του Αγίου Βασιλείου με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές και τοπικών προϊόντων.
21:00 – 21:30 Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό Σύλλογο «Ακρήτες» και το μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Αλεξαντωνάκη.
21:30: Συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια.
Ο Κωστής Μαραβέγιας ανοίγει και φέτος το καλοκαίρι με ένα πάρτι, μια γιορτή χαράς, συγκίνησης, χορού και τραγουδιού, με τον τρόπο που μόνον εκείνος ξέρει τόσο καλά! Όλοι μαζί, στο πιο όμορφο σημείο της πόλης. Ορμώμενος από το στούντιο με το τραγούδι «Ξεχασμένη Ενηλικίωση» αλλά και το νέο του album, με όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και με δικά του αγαπημένα, που διασκευάζει και τραγουδά, επιστρέφει για να γίνουμε όλοι μέρος μιας συναυλίας – γιορτής, γεμάτης με μια διάχυτη διάθεση αντίστασης στον αρνητισμό, την αγωνία και την αβεβαιότητα της καθημερινότητας. Για να θυμηθούμε, να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και πάνω από όλα να φύγουμε στο τέλος της βραδιάς πιο χαρούμενοι και πιο ανάλαφροι!
Πέμπτη 6 Ιουλίου
19:00-23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-20:30: Αφιέρωμα στο Ζαχαροπλαστείο Κανακάκη. Παρουσίαση αφιερώματος από τον Μάνο Χ. Γοργοράπτης, βασισμένο στο βιβλίο του «Ρέθεμνος , Σημεία των Καιρών 3», Ρέθυμνο 2021. Κέρασμα από το ζαχαροπλαστείο.
20:00 -21:00: Αφιέρωμα στην Μοναστηριακή Κουζίνα της Κρήτης. Παρουσίαση παραδοσιακού μοναστηριακού φαγητού «Σουπιές με Μάραθο και Σπανάκι» από τον Αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Παπαδάκη της ενορίας Παγκαλοχωρίου.
21:00-21:30: Κρητική μουσική και χοροί από την Σχολή Χορού «ΚΑΜΑΡΙΤΗΣ» και το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Ανδρεδάκη και Μανόλη Κατσαμά.
21:30: Συναυλία με την Αργυρώ Καπαρού και την Ερωφίλη-«Από την Nouvelle Vague … στο Νέο Κύμα»,ένα αφιέρωμα στους δημιουργούς του νέου κύματος
Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες, η Ερωφίλη και η Αργυρώ Καπαρού, θα αποδώσουν με το ξεχωριστό χρώμα της φωνής τους τραγούδια, ενώ η ηθοποιός Άννα Ψαρρά θα αφηγείται – με σύντομα κείμενα ανάμεσα από τα τραγούδια – το Χρονικό του Νέου Κύματος και τη δράση των δημιουργών του. Συνθέτες όπως οι : Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Λίνος Κόκοτος και άλλοι, άφησαν εκείνη την περίοδο – πριν τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 – στο ελληνικό ρεπερτόριο σημαντικά τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ, ενώ παράλληλα επανασύστησαν με αυτό τον τρόπο στο κοινό την ελληνική ποίηση και τους ποιητές μας.
Ο συνθέτης Κώστας Γιαννάκης, θα συνοδεύσει τις ερμηνεύτριες, με τον ίδιο λιτό τρόπο που επιβάλλει αυτό το είδος.
Παρασκευή 7 Ιουλίου
19:00- 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων
19:00-20:30: «Ας μαγειρέψουμε μαζί!» – Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο. Διαδραστική παρουσίαση των δύο παιδικών βιβλίων «Ο Λαγουδάκος φτιάχνει πρωινό» και «Ο Αρκουδάκος πάει για πικνίκ», καθώς και δραστηριότητες μαγειρικής «Φτιάχνουμε τα δικά μας υγιεινά σνακ», «Sensory play: τέχνη και μαγειρική» και «Μουσικοκινητική και ψυχοκινητική γύρω από τη διατροφή». Υλοποίηση προγράμματος από την εμψυχώτρια & παιδαγωγό Έρη Μπαμιάκη.
19:00-20:30: O Μανώλης Καρνιωτάκης, παρουσιάζει τις ταβέρνες και τους ψαράδες του ενετικού λιμανιού. Μαζί του ο βραβευμένος chef και κύριος εκφραστής της υψηλής ψαροφαγίας του νησιού Χρήστος Λάπας θα μας μιλήσει για τα μυστικά των ψαριών και θα μας φτιάξει κακαβιά του καϊκιού παρέα με τους ψαράδες του λιμανιού.
20:30-23:00: Βραδιά δημιουργίας κοκτέιλ. Γνωστοί Ρεθυμνιώτες mixologists, φτιάχνουν νόστιμα, δροσερά, signature κοκτέιλς, χρησιμοποιώντας κρασί, ρακί και άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα της κρητικής γης. Παρουσιάζει ο Χρήστος Λάπας.
21:00-21:30: Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό Σύλλογο «Ερωφίλη» και το μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Κυμιωνή και Κλέαρχου Μανωλιούδη.
21:30: Συναυλία με τους Marmitas ft. Sugahspank & Circus Shows.
Ταλαντευόμενοι μεταξύ του Ray Charles και του Bruno Mars, του Elvis και του Michael Jackson, του Stevie Wonder και των Beatles, της Ella Fitzgerald και της Rihanna, οι Marmitas Band φέρνουν στη σκηνή ένα απογειωτικό cocktail ήχων soul, r n b, funk, disco, latin και hot jazz! Με μοναδικές upbeat διασκευές επιτυχιών από τα 60’s μέχρι και σήμερα, τα live τους προσφέρουν υψηλή ενέργεια party με ασταμάτητη χορευτική διάθεση. Αποτελούνται από 7 εξαιρετικούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένης της φανταστικής φωνής της Μάνιας. Όλοι μαζί θα παρουσιάσουν την εκρηκτική Sugahspank η οποία θα αναδείξει για άλλη μια φορά το σύμπαν της μαύρης μουσικής με την βαθιά φωνή και τον δικό της μοναδικό, ανεπιτήδευτο τρόπο.
Το highlight της παράστασης είναι η πλαισίωση της, με φαντασμαγορικά Circus Shows που θα εκτοξεύσουν την διάθεση, αφήνοντας εκστασιασμένους όλους τους θεατές με έντονη αίσθηση αφύπνισης και πληρότητας!
Σάββατο 8 Ιουλίου
19:00-23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-20:00: Ζαχαροπλαστική για παιδιά. Εργαστήριο παρασκευής μπισκότου με χαρούπι από τον ζαχαροπλάστη Κώστα Αναγνωστόπουλο – Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής SABLE.
19:00-21:00: Αφιέρωμα στην Κρητική Ζυθοποιεία. Ομιλία από την Μαριάννα Καβρουλάκη, Αρχαιολόγο – Ερευνήτρια Ιστορίας της Γαστρονομίας, με τίτλο «Γουλιές ιστορίας: Μπύρα». Νεολιθικά τελετουργικά και εορταστικά ποτά, βαβυλωνιακές μπύρες, αιγυπτιακές που συνόδευαν τους ευγενείς στο επέκεινα και έδιναν δύναμη στους εργάτες, μπύρες τους σεληνόφωτος και άλλες που συντρόφευαν τους δυτικούς μοναχούς στην αρρώστια και στις σκληρές νηστείες, αφηγούνται την ιστορία τους. Ένα από το παλαιότερα ποτά της αρχαιότητας, ο δροσερός ζύθος, δεν εφευρέθηκε αλλά ανακαλύφθηκε και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του ανθρώπινου είδους.
Παρουσίαση διαδικασίας οικιακής ζυθοποίησης με μέθοδο έτοιμου kit από τους ζυθοποιούς Κώστα Παπαδάκη και Ηλία Ηλιάκη της RETIMI CRAFT BEER.Το kit ζυθοποίησης είναι η πιο απλή μέθοδος και το ιδανικό ξεκίνημα για έναν αρχάριο ζυθοποιό.
19:30 -21:00: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής των Ανωγείων με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές και τοπικά προϊόντα.
21:00 Κρητικό πρόγραμμα από τον χορευτικό Σύλλογο «ΑΡΚΑΔΙ» και το μουσικό συγκρότημα με τους Κωνσταντίνο Μαρκάκη στη λύρα, Νεκτάριο Μαρκάκη και Γιάννη Γανταδάκη στο λαούτο.
21:30: Συναυλία με το συγκρότημα Gadjo Dilo.
Οι Gadjo Dilo παντρεύουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση – εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt – με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το “Manouche De Grec”. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, το συγκρότημα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με έντονο το “Ελληνικό” στοιχείο αλλά και με αναφορές στα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Αυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται και με τραγούδια μιας άλλης εποχής, μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα!
Κυριακή 9 Ιουλίου
19:00-23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-20:30: «Η τροπική Κρήτη». Το αβοκάντο στην ζαχαροπλαστική. Παιδικό εργαστήρι παρασκευής σοκολατένιας μους με βάση το αβοκάντο από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Γιαννοπούλου.
19:00 -20:00: Ο Δημήτρης Σκουρογιάννης θα παρουσιάσει το ερευνητικό έργο βιωματικών δημιουργικών εργαστηρίων, που αφορούν στην τοπική αγροτική παραγωγή και μεταποίηση κάθε είδους, σε συνδυασμό με νέες προσεγγίσεις στη λαογραφική-πολιτισμική παράδοση, για μελλοντική ανάπτυξη στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας.
19:00 -21:00: Υλοποίηση σεμιναρίου “Traditional Drink Pairing – Cretan Tsikoudia”. Στο Drink Pairing θα συνδυάσουμε την Τσικουδιά Κρήτης και επιλεγμένα Λικέρ με το κατάλληλο φαγητό για να απογειώσει την γεύση του ποτού. Οι Παραδοσιακές Κρητικές συνταγές σε συνδυασμό με το Κρητικό Απόσταγμα θα μας φέρουν πιο κοντά στη Γαστρονομία και στην Κουλτούρα της Κρήτης. Μέσα από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της κρητικής γαστρονομίας και κουλτούρας και θα ανακαλύψουν τρόπους ανάδειξης των γεύσεων των τοπικών προϊόντων. Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Νικηφόρος CeoandFounder του ByRakiflavor.
21:00-21:30: Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό Σύλλογο «ΚΡΗΤΕΣ» και το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Κεραμνιανάκη και Στέλιου Στελιουδάκη.
21:30: Συναυλία με τον Σταύρο Σιόλα.
Ο Σταύρος Σιόλας, ένας καταξιωμένος τραγουδοποιός και τραγουδιστής, με παραδοσιακή μουσική ρίζα αλλά και με σύγχρονη αισθητική, μια φωνή με ξεχωριστή χροιά κι έντονα προσωπικό στίγμα, δίνει μια παράσταση που αντλεί την έμπνευσή της από την παράδοση, τον λυρισμό και την σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία. Παρουσιάζει επί σκηνής γνωστά του τραγούδια όπως «της Άρνης το νερό», τα «διόδια», το «κάθε φορά»,το «Χωρίς εσένα»,τον «Γεροπλάτανο» αλλά και τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά «Φωνές θιάσου» όπως το Σαν Χουάν κ.α. Μια παράσταση-οδοιπορικό σε ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού με όλη την μαγεία και την περιπέτεια ενός αναπάντεχου ταξιδιού.
Δευτέρα 10 Ιουλίου – Λήξη
19:00-23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:00-23:00: IDAology Το Ποιμενικό βίωμα και γενικότερα η άυλη πολιτιστική κληρονομιά στις κοινότητες της Ίδας, του σημερινού Ψηλορείτη μέσω εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας. Μέσα από τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, επιτυγχάνεται βιωματική εμπειρία στο χωροχρόνο, τοποθετώντας το χρήστη μεμονωμένα στο «φυσικό» χώρο και χρόνο όπου διαδραματίζεται ένα δρώμενο, προσδίδοντας οπτικά και ηχητικά ερείσματα με χρήση συσκευών ατομικής θέασης.
19:00-20:30: Αφιέρωμα στο Ζαχαροπλαστείο Σκαρτσιλάκη. Παρουσίαση από τον Μάνο Χ. Γοργοράπτη, βασισμένο στο βιβλίο του «Ρέθεμνος, Σημεία των Καιρών 2», Ρέθυμνο 2018.
Κέρασμα παγωτού – παγωτατζίδικο από τον Δημήτρη Σκαρτσιλάκη. Κέρασμα «παστάκι σε ποτηράκι» από τον Νίκο Σκαρτσιλάκη.
19:00 -20:00: Τα Κρητικά Βότανα και τα ενδημικά φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης. Το νησί μας και ιδιαίτερα ο νομός μας, με την μεγάλη βιοποικιλότητα και ποικιλία μικροκλιμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερο φυτο-γεωγραφικό διαμέρισμα, όπου απαντώνται μια πλούσια αυτοφυή βλάστηση και μια ποικίλη χλωρίδα. Η έκδηλη και καταστρεπτική επίδραση ανθρώπων και ζώων επί της Κρητικής βλάστησης, οδηγεί τους πληθυσμούς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σταδιακά προς εξαφάνιση. Αναφορά στα σημαντικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στα οποία είναι γνωστές οι πολύτιμες χημικές τους ενώσεις ή τα συστατικά τους. Παρουσίαση από τον Γιώργο Νταγκουνάκη – Γεωπόνο, εκπρόσωπος «Κρήτες Ριζοτομοι».
19:30 -21:00: Παρουσίαση της κουζίνας της περιοχής του Αμαρίου με χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές.
21:00-21:30 Κρητική μουσική και χοροί από τον παραδοσιακό σύλλογο «Χοροκρήτες» και το μουσικό συγκρότημα του Πέτρου Μαρούλη.
21:30: Συναυλία με το συγκρότημα Vamos Ensemble “Τα Ερωτικά Παντός Καιρού”
Ο έρωτας αποτελούσε πάντα το κύριο θέμα στο περιεχόμενο όλων των μορφών έκφρασης της Τέχνης, χωρίς να αποτελέσει εξαίρεση η μουσική. Το Μουσικό Σύνολο Vamos Ensemble δημιούργησε μια σπονδυλωτή παράσταση με τέσσερις μουσικές θεματικές ενότητες, με κοινό χαρακτηριστικό τον έρωτα. Χατζηδάκης – Ρετρό – Ρεμπέτικα – Σύγχρονα. Το Vamos Ensemble – ένα σύνολο ερασιτεχνών και επαγγελματιών μουσικών με κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και αγάπη για τη μουσική και τη σύμπραξη. Ένα πολυμελές σχήμα, με όψη και σύνθεση συμφωνικής ορχήστρας που έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει ιδιώματα και να ερμηνεύει μουσικές από όλο τον κόσμο, μέσα από τον πολύ ιδιαίτερο «προσωπικό» του ήχο.