30 °C Rethymno, GR
10/08/2022

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Ανάδειξη τοπικών προϊόντων και του κρητικού πολιτισμού στη Γιορτή κρητικής διατροφής

Ένα σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό γεγονός για όλη την Κρήτη, η γιορτή κρητικής διατροφής, ξεκίνησε σήμερα  στον χώρο του δημοτικού κήπου. Περισσότεροι από σαράντα επιχειρηματίες και παραγωγοί σε 45 συνολικά περίπτερα με καινοτόμα προϊόντα κρητικής διατροφής, συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση με στόχο να γνωριστούν με το ρεθεμνιώτικο κοινό αλλά και τους επισκέπτες της πόλης και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Παράλληλα με την κρητική γαστρονομία η γιορτή περιλαμβάνει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ντόπιους κυρίως καλλιτέχνες.

Τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνδιοργανώνουν για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Κρήτης- περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων και την προβολή της κρητικής διατροφής, του μοναδικού πλούτου της κρητικής γης, αλλά και των καινοτόμων προϊόντων που έχουν αναπτύξει οι επιχειρήσεις, καθώς και των πολιτιστικών στοιχείων του νησιού. Παράλληλα, φέτος στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα παρουσία πλήθους κόσμου, αρχών και φορέων. Το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιώργος Γιακουμάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κρεβετζάκης, Πέπη Μπιρλιράκη, Γιώργος Σκορδίλης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Ρεθύμνου, ο αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης,.

«Μετά από δύο χρόνια βρισκόμαστε πάλι εδώ στον όμορφο δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου για τη Γιορτή της Κρητικής Διατροφής, μια προσπάθεια που είναι συλλογική, από τον δήμο, το επιμελητήριο, την περιφέρεια, τους εκθέτες, τους παραγωγούς για να προωθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα της Κρήτης, τα οποία μπορούν να διασυνδεθούν με το τουριστικό προϊόν και να έχουμε μια κρητική διατροφή, η οποία ξεπερνά την Κρήτη, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά μας δίνουμε συγχαρητήρια σε όλους τους παραγωγούς και τους εκθέτες, τους διοργανωτές και ευχόμαστε να έχει μια θετική εξέλιξη η έκθεση και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανακάνουμε πάλι τα εγκαίνια σε αυτόν τον υπέροχο χώρο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου. Η Όσλεμ Πελαγία Τσέγκα με καταγωγή από τη Σμύρνη σε συνεργασία με τον έχοντα ρίζες από τη Μικρά Ασία Παυλάκη Χάρη, τον Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Ξενοφώντα Τσικιντίκο και τον Πάρη Μητσιο αναβίωσαν συνταγές της Μικράς Ασίας, ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτική βραδιά με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης υπό τους ήχους του Βαγγέλη Γκαλονάκη και του συγκροτήματος του. Στο τέλος η χορωδία του συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στον μικρασιατικό πολιτισμό με τα τραγούδια ης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής  θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιουλίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 19:00-23:00. Για την πρώτη και την τελευταία ημέρα η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες η είσοδος είναι 5 ευρώ. Τα παιδιά έως έξι ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών η είσοδος είναι 2 ευρώ, ενώ για δυο γονείς που συνοδεύουν παιδιά έως 12 ετών τα παιδιά δεν πληρώνουν εισιτήρια.